Vera (32) - Had na haar bevalling een totaal andere menstruatie

“Toen ik na mijn bevalling voor het eerst ongesteld werd, wist ik niet wat me overkwam. Mijn menstruatie was ineens heel hevig, overal zat bloed. En het leek wel of ik weeën had. Hoewel dat natuurlijk niet kon.”

“Op dit moment heb ik geen werk, dus kan ik mijn ongesteldheid grotendeels thuis uitzitten. Met enorme buikkrampen lig ik dan op de bank. Het liefst met de deur op slot en de gordijnen dicht. Als het kon, zou ik de hele dag slapen, maar dat gaat niet met een dochter van twee jaar. Bovendien moet ik om het uur naar de wc. Als ik langer wacht, lek ik door. Vooral mijn buikpijn is erg belemmerend. Deze is allesoverheersend, waardoor ik me slecht kan concentreren.”

“Ik sleep altijd voorraden tampons en maandverband mee en krijg een halve hartstilstand als ik denk dat ik ze ben vergeten. Als ik met iemand afspreek, kan ik alleen naar locaties waar toiletten zijn. Of de afspraak moet korter duren dan een uur. Als vrienden naar het strand gaan, wens ik ze veel plezier en blijf ik thuis. Ik schaam me voor mijn menstruatie, al weet ik dat het niet hoeft. Maar toch is dit niet iets dat je met vrienden bespreekt.”

“De huisarts raadde me de pil aan, maar ik wil niets slikken wat mijn hormoonhuishouding verstoort. Dat vind ik geen prettig idee. Het duurde acht jaar voordat ik zwanger raakte en ik weet nog niet zeker of ik nog een kind wil. Ik sta wel open voor behandelingen zonder hormonen. Eigenlijk hoop ik dat dit probleem net zo snel verdwijnt als dat het kwam.”

Reactie van de gynaecoloog

“Een myoom of vleesboom is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoederwand. Donkere vrouwen hebben er vaker last van. Meestal openbaren myomen zich pas op latere leeftijd. Gevaarlijk zijn ze in 99,9% van de gevallen niet. Wel kunnen ze klachten geven, zoals pijn, druk op de blaas en hevig bloedverlies. Als het myoom in de baarmoederwand zit, wordt vaak gekozen voor embolisatie; de bloedvaten naar het myoom worden dan gedicht. Zit het myoom aan de baarmoederwand dan kun je kiezen voor de MyoSure-behandeling. Na beide behandelingen kun je nog gewoon zwanger worden.”

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?