Veelgestelde vragen

Vind hier antwoorden op vragen over hevig bloedverlies, oorzaken van hevige menstruaties, mogelijke behandelingen en het bezoek aan de arts.

Hevig bloedverlies

Wat is menorragie?

Menorragie is de medische term voor hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Als je bloedingen per cyclus zeven dagen of meer duren of zo hevig zijn dat je bijna om het uur maandverband of tampons moet wisselen, is er waarschijnlijk sprake van menorragie. Alleen een arts kan dit met zekerheid vaststellen. Vrouwen met menorragie hebben vaak ook last van vermoeidheid, bloedarmoede en doorlekken en zijn daardoor soms beperkt in hun activiteiten.

Wat zijn veelvoorkomende klachten bij hevig bloedverlies?

Vrouwen die last hebben van hevig bloedverlies hebben vaak ook last van andere menstruatieklachten, zoals een onregelmatige menstruatie, tussentijds bloedverlies, menstruatiepijn en het verliezen van stolsels. Ook kan hevig menstrueel bloedverlies zelf weer nieuwe klachten veroorzaken, zoals bloedarmoede. 

Bloedarmoede brengt ook weer allerlei nare gevolgen met zich mee; gynaecoloog Peggy Geomini vertelt er in de video meer over. 

Waarom heb je last van hevig bloedverlies?

Hevig bloedverlies kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het kan zijn dat het erfelijk bepaald is, dus binnen een familie voorkomt (denk aan je moeder/tante/zus). Maar het kan ook veroorzaakt worden door aandoeningen als poliepen en vleesbomen (myomen), die in de baarmoeder groeien. Een ander veelvoorkomende oorzaak is een hormonale disbalans, zoals PCOS (polycysteus ovariumsyndroom). Daarom is het goed om uit te zoeken wat er precies aan de hand is, zodat er ook gezocht kan worden naar een passende oplossing.

Het komt ook vrij vaak voor dat er geen specifieke oorzaak wordt gevonden voor het hevige bloedverlies. Maar ook dan zijn er genoeg behandelopties beschikbaar. 

NovaSure

Wat is NovaSure?

NovaSure is een methode om het baarmoederslijmvlies te verwijderen, ook wel endometriumablatie genoemd. Hier wordt elektrische energie voor gebruikt. NovaSure wordt ingezet om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen.

Hoe werkt NovaSure?

Verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is een efficiënt alternatief voor een rigoureuze ingreep als baarmoederverwijdering (hysterectomie). Met het NovaSure-systeem wordt een nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheid elektrische energie toegediend om het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Het is een behandeling op maat: de hoeveelheid energie die middels de waaier wordt toegediend is afhankelijk van de opbouw van de baarmoederwand. Zodra de gemeten weerstand van het weefsel verandert, stopt de behandeling. Gemiddeld duurt de ingreep 90 seconden.

Wat zijn de voordelen van de NovaSure-methode?

De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is snel, simpel en veilig. Er is geen voorbehandeling met medicijnen nodig; bij andere methoden waarbij het slijmvlies wordt verwijderd is dat vaak wel het geval. De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure kan op elk gewenst moment tijdens de cyclus worden uitgevoerd, zelfs tijdens de menstruatie.

MyoSure

Wat is MyoSure?

MyoSure is een methode om vleesbomen (myomen) en poliepen uit de baarmoeder te verwijderen. Het is een minimaal invasieve techniek, waarbij de instrumenten via de vagina de baarmoeder worden ingebracht. Er wordt dus niet in de huid gesneden. MyoSure kan zowel onder volledige verdoving (narcose) als onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

Hoe werkt MyoSure?

Via de vagina wordt een hysteroscoop (kijkbuis) ingebracht door de gynaecoloog. Via de hysteroscoop wordt het MyoSure instrument de baarmoeder ingeschoven en hapt het daar de vleesboom of poliep in stukjes weg.  

Wat zijn de voordelen van de MyoSure-methode?

MyoSure wordt meestal poliklinisch uitgevoerd, wat betekent dat er geen ziekenhuisopname nodig is. Hierdoor is het herstel ook snel. Ook kun je na de ingreep nog gerust kinderen krijgen. 

Hysterectomie

Wat is een hysterectomie?

Een hysterectomie is een ingreep waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Soms worden ook de eierstokken en/of baarmoederhals verwijderd middels een separate ingreep, die vaak tegelijkertijd met de baarmoederverwijdering plaatsvindt.

Het verwijderen van de baarmoeder kan op diverse manieren gebeuren: via de vagina, met een kijkoperatie of via een snede in de buik. Een hysterectomie is dus een zware operatieve ingreep, die gepaard gaat met ziekenhuisopname. Na een verwijdering van de baarmoeder kan je niet meer zwanger worden en zal je ook niet langer menstrueren.

Wanneer wordt er voor een hysterectomie gekozen?

Vaak is een hysterectomie de laatste optie die overwogen wordt bij bepaalde medische problemen of aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan endometriose, tumoren, afwijkende cellen in de baarmoeder, vleesbomen, bekkenbodemproblemen en menstruatieproblemen als hevig bloedverlies 5. Lees ook de blog: Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering?

Wordt een hysterectomie vergoed?

Ja, een hysterectomie wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Omdat het ziekenhuiszorg is moet je wel je eigen risico betalen, als je dit nog niet hebt verbruikt.

Vleesbomen en poliepen

Wat is een vleesboom?

Een vleesboom (ook wel myoom, leiomyoom of fibroom genoemd) is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoeder. Myomen komen solitair voor, maar ook in grote aantallen. Ze kunnen zo klein zijn als een appelpitje of zo groot als een grapefruit. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van de plek. Gevaarlijk zijn ze over het algemeen niet. Wel kunnen ze allerlei klachten geven, zoals menstruatiepijn, tussentijdse bloedingen en hevig bloedverlies.

Wat is een poliep?

Een poliep is een goedaardig slijmvliesgezwel op een steeltje. Ze kunnen in de baarmoeder en in het baarmoederhalskanaal voorkomen. Als poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden. Poliepen kunnen verschillende soorten klachten geven, waaronder een onregelmatige menstruatie, tussentijds bloedverlies en/of hevig bloedverlies.

Bekijk ook de video waarin gynaecoloog Peggy Geomini uitlegt wat een poliep is.

Wat is het verschil tussen een vleesboom en poliep?

Het verschil tussen een vleesboom en een poliep heeft vooral te maken met de structuur. Beiden zijn bijna altijd goedaardige gezwellen die in de baarmoeder voorkomen. Maar een vleesboom bestaat vooral uit spierweefsel en poliepen uit slijmvliesweefsel. Een vleesboom is hierdoor dus veel harder dan een poliep. Ook geeft een vleesboom vaak meer klachten dan een poliep.

Bekijk ook de video waarin gynaecoloog Marlies Bongers verder uitlegt wat het verschil tussen een vleesboom en poliep is.

Doktersbezoek

Wanneer stap je naar de huisarts bij hevig menstrueel bloedverlies?

In principe is elk moment een goed moment om naar de huisarts en/of gynaecoloog te gaan met een hevige menstruatie. Vaak zien artsen dat vrouwen er eerst jarenlang mee rondlopen en dat is erg jammer, aangezien er vaak meerdere behandelopties mogelijk zijn om het hevige bloedverlies te verhelpen. Naast dat het verloren jaren zijn als je er mee blijft rondlopen kan hevig bloedverlies ook veroorzaakt worden door een achterliggende aandoening; het is raadzaam om je daarom te laten onderzoeken. De huisarts zal je in bepaalde gevallen verwijzen naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek. 

Hoe bereid ik me voor op een bezoek aan mijn huisarts?

Als je besloten hebt een afspraak met de huisarts te maken voor menstruatieklachten als hevig bloedverlies, dan is het handig om van tevoren eerst een menstruatiedagboek of scorekaart bij te houden. Hierop geef je gedurende een maand lang aan hoe je menstruatie eruit ziet. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel bloed je verliest, of je spotting (licht bloedverlies tussen menstruaties in) ervaart, of je stolsels verliest en of je menstruatiepijn ervaart. Ook kan je van tevoren een vragenlijst invullen als leidraad voor het gesprek met je huisarts.

Heb je een verwijzing nodig om de gynaecoloog te kunnen bezoeken?

Ja, je hebt een verwijzing van de huisarts nodig om een afspraak te kunnen maken met een gynaecoloog. Dit lijkt soms omslachtig, maar gynaecoloog Jeroen van de Riet legt in de video uit waarom dit zo geregeld is.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?