Veelgestelde vragen over Hysterectomie

Vóór de behandeling

Wat is een hysterectomie?

Een hysterectomie is een ingreep waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Soms worden ook de eierstokken en/of baarmoederhals verwijderd middels een separate ingreep, die vaak tegelijkertijd met de baarmoederverwijdering plaatsvindt.

Het verwijderen van de baarmoeder kan op diverse manieren gebeuren: via de vagina, met een kijkoperatie of via een snede in de buik. Een hysterectomie is dus een zware operatieve ingreep, die gepaard gaat met ziekenhuisopname. Na een verwijdering van de baarmoeder kan je niet meer zwanger worden en zal je ook niet langer menstrueren.

Wanneer wordt er voor een hysterectomie gekozen?

Vaak is een hysterectomie de laatste optie die overwogen wordt bij bepaalde medische problemen of aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan endometriose, tumoren, afwijkende cellen in de baarmoeder, vleesbomen, bekkenbodemproblemen en menstruatieproblemen als hevig bloedverlies 5. Lees ook de blog: Wanneer kom je in aanmerking voor baarmoederverwijdering?

Wordt een hysterectomie vergoed?

Ja, een hysterectomie wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Omdat het ziekenhuiszorg is moet je wel je eigen risico betalen, als je dit nog niet hebt verbruikt.

Toon meer

Tijdens de behandeling

Hoe lang duurt een hysterectomie?

Hoe lang de ingreep duurt ligt aan de methode die er gebruikt wordt. Vaginaal verwijderen duurt circa één uur, een kijkbuisoperatie duurt circa twee uur.

Wat zijn de risico’s van een hysterectomie?

De risico’s van een hysterectomie zijn vergelijkbaar met die van een zware buikoperatie en kunnen bestaan uit bloedstolsels, zware infecties, bloedingen (waarbij bloedtransfusie nodig kan zijn), darmobstructie en beschadiging van de urinewegen of andere inwendige organen. Tot de mogelijke complicaties na de operatie behoren koorts, infectie van de urinewegen, constipatie en pijn of ongemak tijdens de seks.

Toon meer

Na de behandeling

Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven na de ingreep?

Aangezien een hysterectomie een zware ingreep is moet je er rekening mee houden dat je twee tot drie nachten in het ziekenhuis moet spenderen.

Hoe lang duurt het herstel na een hysterectomie?

Het herstel kan zes weken of langer duren. Over het algemeen kunnen dagelijkse activiteiten na vier á acht weken worden hervat en seksuele activiteiten na zes á acht weken.

Wanneer kun je weer autorijden of werken na een hysterectomie?

Autorijden wordt in de week na de operatie vaak afgeraden, omdat je reactievermogen nog een tijdje verminderd kan zijn na de ingreep. Voordat je weer gaat autorijden moet je dus goed nagaan bij jezelf of je alert genoeg bent. Aangezien het herstel voor dagelijkse activiteiten minstens zo’n vier weken duurt moet je er ook vanuit gaan dat je een tijdje ziekteverlof moet opnemen. Dit geldt zeker als je een lichamelijk zware baan hebt.

Kom je in de overgang na een hysterectomie?

Als alleen de baarmoeder wordt verwijderd kom je niet automatisch in de overgang. Wanneer óók de eierstokken worden verwijderd (via een afzonderlijke chirurgische ingreep, die soms gelijktijdig met de baarmoederverwijdering wordt uitgevoerd), zal de vrouw overgangsverschijnselen krijgen, zoals opvliegers, vaginale droogheid, duizeligheid en nachtelijk zweten.

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?