Frederike ( 56) - Kampte als zwemonderwijzer met hevige menstruaties

Bekijk de video voor het hele verhaal van Frederike.

“Na twee zwangerschappen ontstonden mijn menstruatieproblemen pas. Hevig bloedverlies. Extreem hevig. Het was heel vervelend. Ik ben naar de huisarts gegaan omdat ik een spiraaltje droeg en dat wilde ik eruit hebben. Toen bleek dat het spiraaltje helemaal in de baarmoedermond was genesteld. Achteraf bleek dat doordat er ontzettend veel vleesbomen in de baarmoeder zaten. Nou dan loop je wel leeg. Toen zijn die vleesbomen verwijderd, maar toen ik voor controle kwam bleek het weer helemaal vol te zitten.”

Ik was wel even van het padje. Het is een soort eenzame strijd, zo heb ik het heel erg ervaren. Je bent sowieso alleen met je probleem, er rust toch een taboe op. En je gaat toch op zoek naar oplossingen.”

Praktische trucs op werk

“Ik had hele praktische trucjes om ermee om te gaan op zowel werk als privé. Zwarte kleding, zwarte badjas. Ik had overal tampons want in het water moet je gewoon tampons hebben. En ik ben ook wel eens uit het water moeten stappen omdat de boel ververst moest worden. Normaal als je in het water stapt, stopt het bloeden, maar dit ging ook door in het water. Zo heftig. En ik heb ook wel langs de badrand gestaan dat het echt langs mijn benen naar beneden liep. Terwijl ik aan het lesgeven was met kinderen van 8, 9 jaar.

Ik had wel een soort lijntje met de coördinator; die kwam dan naar mij toe en dan kon ik snel even naar het toilet om verse tampons XL in te doen in de hoop dat het dan eventjes ophield. Dat was dan een uur, soms twee uur, soms wat langer, maar soms ook maar vijf minuten.”

Niet gehoord voelen

“In 2007 heb ik al aangegeven: haal die baarmoeder eruit (hysterectomie). Hij heeft zijn werk gedaan, ik ben er klaar mee. En dat wordt dan niet gedaan. Als dat in 2007 was gebeurd dan had me dat 12 jaar ellende bespaard. Uiteindelijk is het in 2019 verwijderd. Ik denk dat artsen in een soort stramien zitten van: dit is het behandelplan en hiermee gaan we aan de slag. De verdere opties worden niet overwogen. Uiteindelijk trof ik een gynaecoloog die zei: we gaan hem eruit halen, en dat gaan we zo snel mogelijk doen want dit kan niet.”

De kosten lopen op

“Naast frustratie hebben mijn hevige menstruaties me ook heel veel geld gekost. Ik heb in totaal vier operaties gehad, dus dat heeft me vier keer eigen risico opgeleverd, dan praat je al bijna over 1800 euro. Dan de bakken tampons en maandverband. Verder alle ziektedagen die je moet opnemen, waarbij je ook nog een gedeelte loon inlevert omdat het 70 procent is als je in de ziektewet zit en niet 100 procent wordt doorbetaald.”

Advies voor artsen en andere vrouwen

“Luister iets meer naar die patiënt en stap uit je reguliere denkpatroon. En tegen alle medemenstruerende dames zou ik willen zeggen: grijp in, vraag hulp, ventileer het bij vriendinnen, je moeder, je tante. Deel ervaringen uit, want gedeelde smart is halve smart.”

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?