Hevig bloedverlies tijdens de premenopauze

Sommige vrouwen hebben hun hele leven last van hevig bloedverlies. Anderen krijgen daar pas later mee te maken. In de premenopauze dus. Want anders dan veel vrouwen denken, is de menopauze niet iets dat je van de ene op de andere dag overkomt. Er gaat een lang proces aan vooraf. De premenopauze (ook wel perimenopauze genoemd) kan wel 10 jaar duren. Sommigen krijgen er al rond hun 35ste mee te maken.

Hevigbloedverlies

Hoort erbij?

Veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de premenopauze kunnen tot een breed scala aan klachten leiden. Opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en een onregelmatige menstruatie zijn bekende voorbeelden. Ook hevig bloedverlies is een veelgehoorde klacht. Veel vrouwen denken dat een hevige menstruatie nu eenmaal bij het proces van ouder worden hoort 4. Maar net als voor andere vrouwen met menorragie geldt: als hevig bloedverlies je leven gaat regeren wordt het tijd om er iets aan te doen. Want dat kan. Neem bij klachten contact op met je huisarts of gynaecoloog. Lees hier hoe je je kan voorbereiden op een huisartsgesprek.

Behandelingen voor hevig bloedverlies

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om hevig bloedverlies te verminderen tijdens de premenopauze. Behandelingen met en zonder gebruik van hormonen 5. Een voorbeeld van een behandeling zonder gebruik van hormonen is NovaSure. Lees hier meer over NovaSure.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?