Ontsteking aan het kleine bekken (PID)

Een ontsteking van het kleine bekken wordt ook wel PID genoemd. Dit is een afkorting van de Engelse term Pelvic inflammatory disease. Buikpijn is vaak het enige symptoom, maar PID kan ook hevige menstruatieproblemen geven 60, 61.

Hevigbloedverlies

Oorzaak

PID wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie die begint in de vagina of baarmoederhals (cervix). Er zijn veel bacteriën die PID kunnen veroorzaken. Soms gaat het om seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia en soms ook gonorroe, in andere gevallen zijn bacteriën die normaal in de vagina leven de oorzaak.

Symptomen

Wordt PID niet in een vroeg stadium behandeld (meestal met antibiotica), dan kan de ontsteking zich via het baarmoederslijmvlies (endometrium) en de eierleiders naar de eierstokken, de blaas en de endeldarm uitbreiden. Dat kan allerlei complicaties geven.

Bekken- en buikpijn zijn de meest gehoorde klachten bij PID. Ook een verhoogde lichaamstemperatuur, pijn bij het vrijen, pijn bij het plassen en een afwijkende vaginale afscheiding komen voor. Daarnaast kan PID leiden tot bloedverlies na geslachtsgemeenschap, tussentijds bloedverlies (spotting) en hevig bloedverlies tijden de menstruatie.

Vermoed je dat je PID hebt? Maak dan een afspraak met de huisarts. Hij of zij kan de geschikte behandeling aanbevelen.

Bereid je voor op een gesprek met de huisarts.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?