10 Dingen die de hevigheid van je menstruatie kunnen beïnvloeden

10 Dingen die de hevigheid van je menstruatie kunnen beïnvloeden
20 januari 2020
Menstruatie

De oorzaak van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is niet altijd te achterhalen. In iets meer dan de helft van de gevallen kan geen duidelijke oorzaak worden aangetoond (1). Vaak heeft het te maken met een hormonale disbalans. Maar ook deze tien dingen hebben invloed op de hevigheid van je menstruatie.

1. Je leeftijd

Deze overgang – de fase voor je allerlaatste menstruatie ofwel de menopauze – kan wel tien jaar duren. Bekende klachten zijn opvliegers, nachtzweten en een onregelmatige menstruatie. Een andere veelvoorkomende overgangsklacht is hevig bloedverlies. Bij sommige vrouwen begint de overgang al als ze 35 zijn. Ook in de tienerjaren, na de menarche ofwel eerste menstruatie, kan het bloedverlies heftiger zijn (2).

2. Poliepen

Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen die zowel in de baarmoeder als in het baarmoederhalskanaal kunnen voorkomen. Ze groeien als uitstulping, op een steeltje, en variëren in grootte van een speldenknop tot een tennisbal. Naar schatting 68% van vrouwen met endometriumpoliepen hebben last van HMB (3). Poliepen kunnen hevige menstruaties en tussentijds bloedverlies veroorzaken. De grootte van de poliep schijnt geen invloed te hebben op de ernst van de klachten. Niet alle vrouwen met poliepen hebben trouwens klachten.

3. Myomen

Myomen – ook wel vleesbomen genoemd – zijn uitstulpsels van de baarmoederspier. Het zijn goedaardige gezwellen die bij ongeveer 35% van de vrouwen in de vruchtbare levensfase voorkomen (4). De plaats waar het myoom zit, bepaalt zowel het type myoom als de ernst van de klachten die ze kunnen geven.  De meeste vrouwen hebben nauwelijks klachten van myomen, maar als de uitstulpingen in de baarmoederholte zitten, kunnen ze leiden tot een pijnlijke menstruatie en hevig bloedverlies.

4. PCOS

Bij het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) zitten er kleine goedaardige vochtblaasjes, oftewel cysten, op de eierstokken die zorgen dat teveel mannelijke hormonen worden aangemaakt. Hierdoor kunnen de eierstokken niet goed functioneren, wat invloed heeft op je menstruatie. Sommige vrouwen met PCOS hebben lichtere bloedingen of worden helemaal niet meer ongesteld terwijl anderen juist veel heviger menstrueren.

5. Zwangerschap

Na een zwangerschap en bevalling heeft je lichaam tijd nodig om zich te herstellen. Hoe lang het duurt voordat je menstruatiecyclus weer op gang gekomen is, hangt af van verschillende factoren, onder meer of je borstvoeding geeft of niet. Bij veel vrouwen is de eerste menstruatie na de zwangerschap wat heviger dan normaal. Ook kan je cyclus in het begin wat onregelmatig zijn. Blijf je echter langer last houden van hevig bloedverlies na de bevalling, dan kan het zijn dat er wat anders aan de hand is, zoals achtergebleven placentaresten in de baarmoeder.

6. Endometriose & adenomyose

Endometriose is een aandoening waarbij slijmvlies dat op baarmoederslijmvlies lijkt, voorkomt buiten de baarmoeder. Dit zorgt voor maandelijkse, inwendige bloedingen en ontstekingen. Meestal leidt endometriose tot erge menstruatiepijn, maar het kan ook invloed hebben op de hoeveelheid bloed die je verliest. Ook adenomyose – een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies zich in de spierlaag van de baarmoeder nestelt – kan hevige menstruaties geven.

7. Anticonceptie

Neem je hormonale anticonceptie zoals de pil, dan word je niet meer echt ongesteld. In plaats daarvan krijg je elke maand een onttrekkingsbloeding. Veel pilgebruiksters ervaren een hevigere menstruatie wanneer ze met de pil stoppen. Ook andere vormen van anticonceptie kunnen invloed hebben op het menstruatiepatroon. Zo zorgt een koperhoudend spiraaltje er vaak voor dat de menstruatie wat heviger en langduriger wordt. Een hormoonspiraal leidt meestal juist tot minder hevig bloedverlies en in sommige gevallen zelfs tot het helemaal wegblijven van de menstruatie. Niet voor niets wordt hormoontherapie als behandelmethode bij hevig menstrueel bloedverlies voorgeschreven (5).

8. Stollingsziekte

Stollingsstoornissen, zoals de ziekte van Von Willebrand, worden veroorzaakt door een tekort aan stollingseiwitten of doordat de bloedplaatjes in het lichaam niet goed werken. Bij vrouwen leidt zo’n stollingsstoornis vaak tot een hevige en langdurige menstruatie, meestal al vanaf de allereerste ongesteldheid (6).

9. Medicatie

Sommige geneesmiddelen kunnen invloed hebben op de hevigheid van je menstruaties. Hierbij gaat het voornamelijk om geneesmiddelen die worden gebruikt om de natuurlijke stollingsneiging van het bloed te onderdrukken, ook wel stollingsremmers genoemd. Ook andere medicijnen, waaronder misoprostol, corticosteroïden en SSRI’s, kunnen zorgen voor een superplus hevige menstruatie (7).

10. Dik baarmoederslijmvlies

Tijdens de menstruatiecyclus bereidt het lichaam zich zoals bekend voor op een mogelijke zwangerschap. Onder meer door de binnenkant van de baarmoeder met een laag baarmoederslijmvlies te bekleden. Wordt de eicel niet bevrucht, dan stoot je lichaam dit overtollige baarmoederslijmvlies (endometrium) weer af. Zie hier: de menstruatie. De dikte van de slijmvlieslaag verschilt van persoon tot persoon. Hoe dikker de laag, hoe heviger de menstruatie. Vrouwen met een dik baarmoederslijmvlies hebben dus vaker hevigere menstruaties dan vrouwen met een dun baarmoederslijmvlies.

Stel je vraag

Heb je last van hevig menstrueel bloedverlies (HMB)? Blijf daar dan zeker niet mee rondlopen. HMB is een medische aandoening waarvoor meerdere behandelopties bestaan. Dus maak vandaag nog een afspraak met de huisarts.

 

Bronnen:

(1, 2, 5, 7) Meijer L J, Bruinsma AC, Pameijer AS, Hehenkamp WJ, Janssen CA, Burgers JS, De Vries CJ (2014). NHG-Standaard Vaginaal bloedverlies (derde herziening). Huisarts Wet, 57, 406-14.
(3) Salim, S., et al., Diagnosis and management of endometrial polyps: a critical review of the literature. J Minim Invasive Gynecol, 2011. 18(5): p. 569-81.
(4) Willemsen, W.N., et al., Myomen en vruchtbaarheid. Ned Tijdschr Geneeskd, 2000. 144(17): p. 789-91.
(6) https://www.nvhp.nl/vrouwen-en-stollingsstoornissen (bezocht op 1-7-2019).

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?