Menstruatie
Duik in onze blogs over (hevige) menstruaties, symptomen, aandoeningen en oplossingen.Bekijk alle categorieën
Doorbreek de Cyclus
Goed nieuws! Vijf jaar nadat de campagne Bloedserieus van start ging, wordt de impact van hevig menstrueel bloedverlies (HMB) nu ook door andere campagnes onder de aandacht gebracht. Dat is belangrijk. Vrouwspecifieke gezondheidsproblemen zijn vaak medisch erkende aandoeningen die behandeling verdienen en waarvoor ook behandelopties zijn.
HMB is meer dan een vrouwenprobleem
Menstruatieproblemen zijn niet alleen vervelend voor degene die er last van heeft. Ze zijn nadelig voor de hele samenleving. Nieuwe cijfers over de economische en maatschappelijke impact maken dat pijnlijk duidelijk. Al zijn er nog veel blinde vlekken.
Bloedserieus: toptennisster Kiki Bertens op de bres voor vrouwengezondheid
Steeds meer topsporters doen een boekje open over de impact van de menstruatiecyclus op hun sportprestaties en breken zo een lans voor taboeonderwerpen als hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Zo ook voormalig proftennisster Kiki Bertens. Zij gaat namelijk samenwerken met medisch technologiebedrijf Hologic; initiatiefnemer van de Nederlandse voorlichtingscampagne Bloedserieus en de website hevigbloedverlies.nl.
Bloedverlies meten: met maandverband, tampon of menstruatiecup
De exacte hoeveelheid bloedverlies meten, is lastig. Wanneer is veel té veel? Op hevigbloedverlies.nl vind je een nieuwe menstruatiescorekaart waarmee je het bloedverlies ook met behulp van een menstruatiecup kunt monitoren.
Van licht naar donker: Dit zegt menstruatiebloed over je gezondheid
Menstruatiebloedingen kunnen veranderen tijdens de menstruatiecyclus. De bloeding kan variëren in intensiteit of van kleur. Dat laatste kan veel zeggen over onze gezondheid en levensstijl. Hier vindt je een kleine kleurenlegenda!
Plotseling agressief vóór de menstruatie: Wat is PMDD (premenstrueel dysforisch syndroom)?
“Het zijn de hormonen”, wordt vaak gekscherend gezegd als een vrouw op bepaalde dagen van de maand gemakkelijk geïrriteerd lijkt te zijn. Voor sommige vrouwen zijn de stemmingswisselingen echter bijzonder abrupt en extreem. Dan kan het wel eens PMDD zijn.
Heb je recht op een behandeling (en vergoeding) bij hevige menstruaties?
In deze blog belichten we twee veel gestelde vragen, ofwel thema’s. De eerste: heb je recht op behandeling en/of doorverwijzing? De tweede: welke behandelingen worden wel en niet door de zorgverzekering vergoed?
Zijn menstruatieproblemen erfelijk?
Als je moeder menstruatieproblemen had, hoe groot is dan de kans dat jij deze ook krijgt? En deze vervolgens weer doorgeeft aan de volgende generatie?
Het effect van leefstijl op je menstruaties
Zijn menstruatieproblemen een typisch geval van jammer? Iets wat alleen door de arts kan worden opgelost? Of helpt het als je je leefstijl aanpast? We zetten de laatste inzichten op een rij.
Ongesteld op vakantie?
Op vakantie word je natuurlijk altijd ongesteld. De kans is nog groter als je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies. Welke factoren kunnen de hevigheid van je menstruatie beïnvloeden als je op reis gaat? Plus: praktische tips voor een lekvrije vakantie.
Welk menstruatieproduct is het best?
Elk uur naar de wc moeten voor een wisseltruc. Meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig hebben. Het zal vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies bekend voorkomen. Hoe voorkom je huidirritaties en andere vaginale klachten als je bergen tampons en maandverband per cyclus verbruikt?
Heeft sterilisatie invloed op je menstruatie?
Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. De rest van je lijf werkt nog als voorheen. Je wordt dus gewoon ongesteld. Sommige vrouwen vinden dat het bloedverlies na een sterilisatie veel heviger is. Klopt dat? En zo ja, hoe is dat te verklaren?
10 Dingen die de hevigheid van je menstruatie kunnen beïnvloeden
Waarom heb je last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie? Dat is niet altijd te achterhalen. Sterker: in iets meer dan de helft van de gevallen kan helemaal geen duidelijke oorzaak worden aangetoond. Vaak heeft het te maken met een hormonale disbalans. Maar ook deze tien dingen kunnen invloed hebben.
Hoe houd je het fris ‘down under’?
Een gezonde vagina ruikt niet naar roosjes. Dat is een feit. Maar als de geur down under zo sterk wordt en je het idee hebt dat anderen het kunnen ruiken als je ongesteld bent, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand.
Ongewild urineverlies tijdens de menstruatie
Ben je al ongesteld, blijk je ineens ook nog urine te verliezen tijdens je menstruatie. Ook dat nog. Hoe komt het? En wat kun je doen om bekkenbodemproblemen te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen?
Menstruatie zonder ovulatie: kan dat?
Soms kun je ook zonder ovulatie last hebben van vaginaal bloedverlies. Zo’n ‘eisprongloze menstruatie’ lijkt soms eindeloos te duren.
Hevige menstruatie na zwangerschap
Wanneer de menstruatie na zwangerschap weer op gang komt, verschilt per vrouw. Gemiddeld genomen duurt dit 2 tot 6 maanden, maar 9 maanden tot een jaar is veel vrouwen ook niet vreemd. Best gek; jarenlang kun je de klok er bijna op gelijk zetten en ineens heb je geen idee hoe je cyclus verloopt.
Bloedarmoede door hevig bloedverlies: kan dat?
Zo’n 1 op de 5 vrouwen heeft er last van: menorragie, oftewel: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Als de maandelijkse cyclus invloed heeft op jouw agenda, is het tijd om er iets aan te doen. Want hevig bloedverlies is niet normaal. Het kan je dagelijks leven ernstig verstoren en het kan zelfs bloedarmoede veroorzaken. Met alle ongemakken van dien. Hoe zit dat?
Menorragie: wat is hevig bloedverlies tijdens je menstruatie? Wanneer is het écht teveel?
Sommige vrouwen ervaren al vanaf hun allereerste menstruatie hevig bloedverlies, terwijl andere vrouwen daar in de overgang pas mee te maken krijgen. De vraag is: wanneer spreek je van hevige menstruatieklachten? Die definitie is lastig te geven, want eerlijk is eerlijk: een feestje is je menstruatie sowieso niet. Allesbepalend is echter weer een heel ander geval. Menstruatie mag geen belemmering vormen van je dagelijks leven. Doet het dat wel, dan zijn er – hoera! – gelukkig voldoende mogelijkheden voor behandeling!
Hevige menstruatieklachten behandelen zonder hormonen
Vaak wordt bij hevige menstruatieklachten al snel toevlucht gevonden in hormoontherapie, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, een Mirena spiraal of een prikpil. Niet echt een blijvende oplossing en vaak ook niet zonder bijwerkingen. Pas als deze behandelingen niet aanslaan, wordt gekeken naar behandelmethodes zónder hormonen. Wat zijn die methodes en belangrijker: wat zijn de voor- en nadelen?
Extreem bloedverlies tijdens de menstruatie en je ongesteldheid stoppen
Heb je extreem bloedverlies tijdens de menstruatie? Er zijn manieren op deze te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Lees het in deze blog!
Stap met hevig bloedverlies en menstruatieklachten naar de huisarts
Dat een hevige menstruatie niet normaal is, is lang niet bij alle vrouwen bekend. Veel vrouwen denken dat menstruatieklachten als klonterig bloedverlies, tussentijdse bloedingen en een hevige menstruatiepijn er gewoon bij horen en weten niet wanneer veel bloedverlies ook echt te veel is.
Lang ongesteld zijn, wat te doen?
De ene vrouw weet niet beter dan dat haar menstruatie lang duurt of hevig is, de ander krijgt er ineens mee te maken na het stoppen met de pil of tijdens de overgang. Waarom of wanneer het gebeurt; te lang ongesteld zijn is lang niet zo feestelijk als het synoniem voor dat ene weekje in de maand doet vermoeden!
Last van klonten en stolsels bij de menstruatie?
De eerste keer dat je klonten of stolsels bij de menstruatie ontdekt, is dat misschien even schrikken. Maar zolang de bloedstolsels in beperkte mate aanwezig zijn, kunnen deze klonters geen kwaad. Leiden de bloedproppen wel tot ongemakken, gênante situaties of pijnlijke klachten, dan is het tijd om daar iets aan te doen.
Zonder menstruatieklachten het nieuwe jaar in
Ondanks het feit dat oud en nieuw een perfect moment lijkt om ongesteld te zijn (nu kan je immers met een geldige reden vijf oliebollen achter elkaar naar binnen werken), ligt dit bij één op de vijf vrouwen iets genuanceerder. Verdiep je daarom – naast gezonder te eten en meer tijd voor jezelf te nemen – in de mogelijke oplossingen bij veel bloedverlies tijdens de menstruatie.
Wanneer verlies ik te veel bloed tijdens mijn menstruatie?
Sommige vrouwen hebben er al last van bij hun eerste menstruatie, bij andere vrouwen komt het pas opzetten als ze in de overgang terechtkomen. Maar of je nu 13, 33 of 50 bent, hevige menstruaties met veel bloedverlies zijn belemmerend, maar kunnen gelukkig effectief worden aangepakt!
Stel je vraag over (hevige) menstruaties en overgangsklachten
‘Waarom heeft mijn vriendin geen last van hevige menstruaties en voel ik me elke maand zo belabberd? Waarom heb ik er überhaupt last van? En belangrijker: hoe kom ik van deze heftige menstruatie af?’ Als je last hebt van veel bloedverlies tijdens je menstruatie, spoken er waarschijnlijk allerlei vragen door je hoofd waar je graag een antwoord op wilt.
Bespreek jij alles met je vriendinnen?
Waar in sommige tampon- en maandverbandreclames de vrolijke, in witte jurkjes over de straat huppelende vrouwen vandaan komen, is voor één op de vijf vrouwen in Nederland een groot raadsel. Lachen en huppelen?
Let’s get physical!
Als je dan tijdens het menstrueren besluit om – geheel tegen je zin in – de stoute sportschoenen aan te trekken, is het belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden, zoals je voeding. Lees hier meer tips.
Dag heftige ongesteldheid
“Ik denk dat ik hetzelfde verhaal heb als veel vrouwen: je weet niet wat normaal is. Je moeder vertelt je dat het erbij hoort.” Sasja heeft de NovaSure-behandeling ondergaan en is nu, net als 93 procent van de andere vrouwen die de behandeling heeft ondergaan, verlost van haar heftige ongesteldheid.
Is je menstruatie erger als je ook ziek bent?
Daar lig je dan, ziek op de bank met een kopje soep voor je neus waar je als een berg tegenop kijkt. En om de situatie nog net even wat erger te maken, ben je ook nog eens ongesteld…
6 tips om zelf je menstruatieklachten te verlichten!
Is het weer die tijd van de maand waarin buikpijn, gespannen borsten en stemmingswisselingen centraal staan en waarin je liever met een doos bonbons onder de dekens kruipt dan met je vriendinnen op stap gaat?
Hoe kan ik hevig bloedverlies herkennen?
Moet jij net even vaker dan gemiddeld je tampon verwisselen? Of gebruik jij tampons én maandverband tegelijkertijd? Leer hier hoe je hevig bloedverlies kan herkennen!
Verlengde menstruatie na keizersnede
Ongeveer 20 procent van de vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan blijven nog heel lang na de keizersnede last houden van bloedingen.
Gynaecologen over hevig bloedverlies
Marlies Bongers, gynaecoloog in het Máxima Medisch Centrum, zegt er het volgende over: “Er zijn veel vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedve…
Een heftige menstruatie
Marlies Bongers is gynaecoloog bij het Maxima Medisch Centrum, dat onderzoekt wat de beste behandeling is bij hevigemenstruaties: een Mirena-spiraal of een NovaSure-behandeling. Lees hier haar ervaringen over dit onderzoek.
Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie? Ga naar de dokter!
Als je denkt dat je de enige bent die rondloopt met buikkrampen en rugpijn, van het ene op het andere moment verandert in een minder gezellige vriendin en uitgeput op de bank hangt als het weer die tijd van de maand is, heb je het mis.
Hevig bloedverlies is een medische aandoening
Het zoeken naar een oplossing kan voor sommige vrouwen een lange tijd in beslag nemen. Lees hier meer over de oplossingen.
Esta – ‘De maandelijkse horror’
Voor wie dacht dat de gewone ongesteldheid maar ruim drie miljoen Nederlandse vrouwen last van hebben vervelend was: het kan erger! Eén op de vijf kampt elke maand met menorragie. Hoe voelt zulk ernstig bloedverlies? En vooral: is er een oplossing?
Esta – ‘Ontzettend ongesteld’
In het artikel ‘Ontzettend ongesteld’ worden 6 vragen over overmatig bloedverlies beantwoord. Lees het complete artikel hier.