Bloedverlies meten: met maandverband, tampon of menstruatiecup

Bloedverlies meten: met maandverband, tampon of menstruatiecup
25 October 2023
Menstruatie

November is campagnemaand Bloedserieus. Een bewustwordingsmaand waarin de medische aandoening hevig menstrueel bloedverlies (HMB) – dit jaar voor het vijfde opeenvolgende jaar – extra in de spotlights staat. Dat is belangrijk. ‘Hevig’ is namelijk een subjectief begrip. Wanneer is veel té veel?

Hoe meet je de hoeveelheid eigenlijk?

De exacte hoeveelheid bloedverlies meten, is lastig. Binnen de gynaecologie wordt daarom met zogenaamde menstruatiescorekaarten of menstruatiekalenders gewerkt. Daarop geef je als patiënt per menstruatie aan hoeveel menstruatieproducten je per dag nodig had en hoe verzadigd deze raakten. Op basis daarvan kan dan worden berekend hoeveel bloed je ongeveer per menstruatie verliest. Scoor je 80-120 ml of meer, dan is dat een symptoom van HMB.5

De meeste menstruatiescorekaarten gaan uit van (maxi) maandverbanden en (super) tampons. Op hevigbloedverlies.nl vind je een nieuwe menstruatiescorekaart waarmee je het bloedverlies ook met behulp van een menstruatiecup kunt monitoren. Met extra uitleg, want zoals het absorptievermogen van maandverband en tampons kan verschillen, varieert ook de inhoud per merk menstruatiecup nogal: van minder dan 10 ml tot meer dan 35 ml.

Andere symptomen in kaart brengen

Met een menstruatiescorekaart worden meteen ook andere symptomen in kaart gebracht die kunnen wijzen op HMB ofwel menorragie. Denk aan een korte cyclus (korter dan 21 dagen) en/of een langdurige menstruatie (langer dan 7 dagen). Daarnaast kun je eventuele andere menstruatieklachten noteren, zoals het verlies van grote stolsels (formaat flessendop), spotting (tussentijds bloedverlies), hoofdpijn, vermoeidheid (al dan niet door ijzertekort), PMS-verschijnselen als prikkelbaar en emotioneel zijn en de pijnscore wat betreft menstruatiekramp.

Niet onbelangrijk: op de menstruatiescorekaart kun je ook aangeven of je sociale activiteiten, sportactiviteiten en/of werk moest verzuimen. HMB komt veel voor: 1 op de 5 vrouwen in de premenopauze heeft hier last van.1 Er is lang niet altijd een oorzaak aan te wijzen en ook de symptomen verschillen. Maar als hevig bloedverlies tijdens de menstruatie je agenda gaat bepalen, wordt het tijd om er iets aan te doen. Want dat kan.

Heb je last van je menstruatie? Download dan hier de vragenlijst en/of menstruatiescorekaart en maak een afspraak met de arts.

HMB is een bloedserieus probleem. Tijdens de campagnemaand Bloedserieus in november wordt extra voorlichting gegeven over mogelijke oorzaken van HMB en de behandelopties die er zijn.

 


Referenties:
1 Shapley M, Jordan K, Croft PR. An epidemiological survey of symptoms of menstrual loss in the community. The British Journal of General Practice: the journal of the Royal College of General Practitioners, 2004;54(502):359-363. Bekijk bron.
5 Meijer L J, Bruinsma AC, Pameijer AS, Hehenkamp WJ, Janssen CA, Burgers JS, De Vries CJ (2014). NHG-Standaard Vaginaal bloedverlies (derde herziening). Huisarts Wet, 57, 406-14.

MISC-09418-NLD-NL Rev. 001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?