Van licht naar donker: Dit zegt menstruatiebloed over je gezondheid

Van licht naar donker: Dit zegt menstruatiebloed over je gezondheid
24 november 2022
Menstruatie

Tijdens de menstruatiecyclus zijn er verschillende processen gaande in het lichaam die wij als vrouwen min of meer duidelijk voelen – van de start van de cyclus, wanneer sommigen zelfs de ovulatie voelen, tot het meest voor de hand liggende: de bloeding zelf. Dit kan veranderen tijdens de menstruatie. De bloeding kan variëren in intensiteit of van kleur veranderen. Dat laatste kan veel zeggen over onze gezondheid en levensstijl. Hier vindt je een kleine kleurenlegenda!

Fel rood

Werk je momenteel aan een veeleisend project? Moeten er belangrijke beslissingen worden genomen of heb je (misschien onbewust) gedurende lange tijd geen evenwichtige voeding gegeten? Dan kan het menstruatiebloed tijdelijk heel fel rood zijn. De oorzaak kan een laag oestrogeengehalte zijn, wat wijst op een ongezonde levensstijl met extreme diëten, stress en slaapgebrek. Het kan echter ook een teken van zwangerschap zijn. Het is namelijk niet altijd zo dat je een menstruatie overslaat tijdens de zwangerschap. Als je het niet zeker weet, laat je dan door een gynaecoloog onderzoeken.

Gemiddeld rood

Als het bloed een rijke rode kleur heeft, die op dagen met heviger bloedverlies donkerder kan worden, kun je ervan uitgaan dat alles in orde is. Als de bloeding echter ongewoon hevig en lang lijkt en dit van invloed is op je kwaliteit van leven, moet je een arts vragen of het misschien hevig menstrueel bloedverlies (menorragie) is. Artsen spreken van deze ziekte wanneer de menstruatie, volgens de definitie per menstruatiecyclus, langer duurt dan zeven dagen en je in die tijd meer dan 80 milliliter bloed verliest. Hevig bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben met elk zo hun eigen oplossingen.

Donkerrood

Als de menstruatie net begonnen is, is het bloed vaak wat donkerder van kleur, iets bruinig en bevat het af en toe donkere stolsels. Dit zijn vaak overgebleven weefsels van het baarmoederslijmvlies. De donkere kleur is te wijten aan een natuurlijk proces: oxidatie. Hoe langer het bloed in het lichaam blijft, hoe donkerder het wordt. Ook hier geldt: je hoeft je geen zorgen te maken, tenzij de bloeding extreem hevig aanvoelt. Als er sprake is van hevige menstruatiepijn moet je dit laten controleren om te zien of dit mogelijk wordt veroorzaakt door endometriose. In het geval van deze ziekte nestelt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich ook buiten de daarvoor bestemde plaatsen.

Oranje of grijs

Als de bloeding een ongebruikelijke kleur heeft en er zijn aanvullende symptomen zoals jeuk, branderig gevoel of pijn bij het plassen, dan is het advies om onmiddellijk een gynaecoloog te raadplegen. Het kan worden veroorzaakt door een infectie, zoals bacteriële vaginose, of door een SOA.

Vraag de arts of verpleegkundige om advies

Zelfs als het voor sommige vrouwen vreemd klinkt en ze hun menstruatie liever zo snel (en zo onzichtbaar) mogelijk achter de rug hebben: het is de moeite waard om de menstruatie van dichterbij te bekijken. Zo kun je veranderingen in je menstruatie in de gaten houden en indien nodig tijdig reageren en een gynaecoloog om advies vragen!

WEB-01582-NLD-NL Rev. 001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?