Lang ongesteld zijn, wat te doen?

Lang ongesteld zijn, wat te doen?
5 mei 2016
Menstruatie

De ene vrouw weet niet beter dan dat haar menstruatie lang duurt of hevig is, de ander krijgt er ineens mee te maken na het stoppen met de pil of tijdens de overgang. Waarom of wanneer het gebeurt; te lang ongesteld zijn is lang niet zo feestelijk als het synoniem voor dat ene weekje in de maand doet vermoeden!

Hevige menstruatie

20 procent van de Nederlandse vrouwen heeft een hevige menstruatie. Dat wil zeggen te veel, te lang, met tussentijds bloedverlies en/of vergezeld van klonten of stolsels. En ja, dat klinkt net zo vervelend als dat het is. 60 procent van de vrouwen skipt door alle heisa namelijk wel eens sociale activiteiten, zoals een etentje met werk of een avondje sporten. Voor 77 procent van de vrouwen gaat de menstruatie gepaard met depressieve gevoelens en bij 57 procent van de vrouwen lijdt ook het zelfvertrouwen onder de klachten.

Langdurig ongesteld

Een lange menstruatie is één van de symptomen die kan duiden op menorragie. Een aandoening die gelukkig geen levensbedreigende gevolgen heeft, maar wel gevolgen kan hebben op jouw leven. Sommige vrouwen hebben hier al van jongs af aan last van, maar ook het stoppen met de pil en de overgang kunnen ervoor zorgen dat je langer ongesteld bent dan voorheen. Bij de meeste vrouwen (zo’n 60 procent) is echter geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar.

Lange menstruatie na stoppen pil

Stoppen met het slikken van de pil kan ervoor zorgen dat jouw menstruatie ineens in een ander vaarwater terechtkomt. Door het stoppen met de pil verdwijnt de (geforceerde) balans in de hormoonhuishouding en moet je lichaam weer wennen aan de eigen hormoonbalans. Stoppen met de pil kan verschillende bijwerkingen hebben, zoals gevoelige borsten, een hoger libido, maar ook een hevige en langere menstruatie.

Lange menstruatie en de overgang

Ook tijdens de overgang kan de menstruatie ineens anders verlopen. De ene vrouw merkt hier een stuk minder van dan de ander, maar de termen ‘opvlieger’, ‘nachtelijk zweten’ en ‘veranderende menstruatie’ klinken de meeste van ons toch wel bekend in de oren. Door de veranderende hormoonwaardes kunnen tijdens de overgang verschillende menstruatieklachten op komen zetten, waaronder een lange menstruatiecyclus.

Gevolgen van een langdurige menstruatie

Naast het feit dat lang ongesteld zijn an sich al vervelend genoeg is, kan een langdurige menstruatiecyclus verschillende gevolgen hebben. Als je overmatig menstrueert, kan dit lijden tot een tekort aan ijzer (bloedarmoede), vermoeidheid en menstruatiepijn. Het is dus niet gek dat alles bij elkaar soms gewoon teveel wordt en je hier graag iets aan wilt doen.

Maak een einde aan jouw lange menstruatie

Wat veel vrouwen niet weten, is dat je die lange menstruatiecyclus echt niet voor lief hoeft te nemen. Er bestaan namelijk verschillende behandelingen die jou van je klachten af kunnen helpen. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog om de oplossingen met hem of haar te bespreken.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?