Tussentijds bloedverlies
Een week na je menstruatie en ineens tref je bloedvlekken aan in je ondergoed. Of je slikt de pil, maar toch heb je plots last van een ongeplande bloeding. Hoe kan dat? Vaak is tussentijds bloedverlies normaal en makkelijk te verklaren, hoogstens irritant. Maar soms zitten er ernstigere oorzaken achter waarmee je naar de dokter moet.
Lees hieronder wat de meest voorkomende oorzaak voor tussentijds bloedverlies is en wanneer het tijd is voor een bezoek aan de arts of gynaecoloog.
Wat is tussentijds bloedverlies?
Tussentijds bloedverlies, ook wel ‘intermenstrueel bloedverlies’ genoemd, is bloedverlies tussen twee menstruaties in. Dit soort bloedingen kunnen op een vast tijdstip in je menstruatiecyclus voorkomen, maar kan ook elke cyclus op een ander moment optreden 5.
De mate van bloedverlies kan variëren van licht tot hevig. Licht bloedverlies tussen twee menstruaties wordt vaak met de term ‘spotting’ aangeduid, omdat het zich beperkt tot enkele bloedvlekjes.
Tussentijds bloedverlies kan er bij elke vrouw anders uitzien. De kleur van het bloed kan variëren tussen lichtroze, helderrood, donkerrood en bruin. En qua duur kunnen tussentijdse bloedingen variëren van een paar uur tot meer dan een week, of zelfs de hele cyclus door.
Andere klachten die je samen met tussentijds bloedverlies kan ervaren zijn bijvoorbeeld het verlies van stolsels of klonters, menstruatiepijn, buikpijn, afscheiden van slijm, veel of sterk ruikende afscheiding, krampen en rugpijn. Vaak duiden klachten naast tussentijds bloedverlies er op dat er meer aan de hand is dan simpelweg een hormoonschommeling.
Oorzaken van tussentijds bloedverlies
Er kunnen allerlei soorten redenen zijn waarom je last hebt van tussentijdse bloedingen. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken:
- Hormonale schommelingen
- Hormonale anticonceptiva
- Door de eisprong (ovulatie)
- Innesteling van de eicel
- Door een vleesboom (myoom) of poliep
- Door een soa als chlamydia
- Ontsteking aan het kleine bekken (PID)
- PCOS
- Endometriose of adenomyose
- Gynaecologische kanker
- Stollingsziekte
- Na een keizersnede
- Door een miskraam
- Gebruik van het medicijn tamoxifen
- Na een chirurgische ingreep als curettage of sterilisatie
Klik hieronder op een oorzaak voor meer uitleg.
Hormonale schommelingen
Tussentijds bloedverlies is vaak een natuurlijke reactie op hormonale schommelingen in het lichaam, het baarmoederslijmvlies reageert daar dan op door los te laten en te bloeden. Dit noemt men ook wel een onttrekkingsbloeding. Schommelingen in de hormonen komen vaak voor, vooral bij jonge meiden die nog niet zo lang menstrueren en bij vrouwen die enkele jaren voor de menopauze (overgang) zitten 5.
Hormonale anticonceptiva
Een andere veelvoorkomende oorzaak voor tussentijdse bloedingen zijn hormonale anticonceptiemiddelen. Hiermee worden bijvoorbeeld de pil, prikpil, implantatiestaafje en de hormoonspiraal bedoeld, middelen die hormonen gebruiken om de ovulatie (en de menstruatie) te onderdrukken.
Als je begint met het slikken van de pil of je hebt net een spiraaltje laten plaatsen, dan kunnen je bloedingen in het begin onvoorspelbaar zijn. Het kan dus voorkomen dat je dan niet alleen in je geplande stopweek bloedt, maar ook daarbuiten. Het spontane bloedverlies neemt na enkele maanden vaak af, als het lichaam gewend raakt aan het pilgebruik of de spiraal 5.
Ook komt het geregeld voor dat vrouwen de anticonceptiepil blijven doorslikken, zonder een stopweek in te lassen elke maand. Dit kan ervoor zorgen dat er op een gegeven moment een doorbraakbloeding plaatsvindt, omdat het lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies toch een keer kwijt moet 5.
Als je de pil vergeet te slikken kan het ook voorkomen dat je gaat bloeden. Om de ovulatie en menstruatie te onderdrukken, moet je elke dag die dosis hormonen slikken. Vergeet je er eentje of meerdere, dan heeft dat invloed op je baarmoederslijmvlies.
En na het stoppen met de pil of het verwijderen van een spiraaltje kun je ook last hebben van bloedverlies. Je lichaam heeft een hele tijd nodig om te wennen aan het ‘afkicken’ van de kunstmatige hormonen. Hierdoor kan het lichaam nog een beetje uit balans zijn en schommelen in de hormoonniveau’s, waardoor het tussentijdse bloedverlies of spotting ontstaat. Dit gaat vaak vanzelf over.
Als je hormonale anticonceptiva gebruikt én rookt, heb je meer kans op tussentijds bloedverlies dan niet-rokers 5.
Door de eisprong (ovulatie)
Heb je elke keer rond hetzelfde moment last van licht bloedverlies of spotting? Vaak precies op de helft van je cyclus? Dan is de kans groot dat het bloedverlies door de eisprong, ofwel ovulatie, komt. Sommige vrouwen geven aan dit zelfs te kunnen voelen. Ovulatiepijn kan ook samenhangen met de chronische ziekte endometriose 9.
Innesteling van de eicel
Als je zwanger probeert te worden zou tussentijds bloedverlies ook goed de innesteling van een eicel kunnen betekenen. Vaak uit zich dit in spotting of een lichte bloeding, veroorzaakt door het bevruchte eitje dat zich aan de baarmoederwand hecht. Dit soort bloedverlies kun je verwachten zo’n 10 a 14 dagen na verwekking, wanneer je je menstruatie dus zou hebben normaal gesproken. Daarom wordt het bloedverlies bij innesteling van de eicel ook wel eens verward met een lichte menstruatie. Bloedverlies door innesteling van een eicel stopt vanzelf weer 78.
Door een vleesboom (myoom) of poliep
Poliepen in de baarmoeder hebben als nummer 1 klacht dat ze (hevig) bloedverlies veroorzaken, vaak buiten je reguliere menstruaties om. Een poliep is een vrijwel altijd een goedaardige uitstulping van de baarmoederwand 38. Er zijn diverse soorten baarmoederpoliepen. Een cervixpoliep kan bijvoorbeeld door contact een bloeding veroorzaken, omdat deze zich in de baarmoederhals bevindt en/of uitsteekt in de vagina zelf. Na het vrijen kan je dan bijvoorbeeld tussentijds bloedverlies ervaren, doordat er wrijving is geweest met de poliep en deze beschadigd is geraakt 5.
Een vleesboom, ook wel myoom, lijkt veel op een poliep. Het verschil zit ‘m vooral in de structuur van het gezwel. Doorgaans worden vleesbomen ook groter dan poliepen, waardoor ze voor meer en hevigere klachten kunnen zorgen. Een vleesboom kan vaak vrij probleemloos verwijderd worden, bijvoorbeeld met MyoSure.
Door een soa als chlamydia
De seksueel overdraagbare aandoening (soa) chlamydia kan één van de boosdoeners zijn. Bij vrouwen met chlamydia komt tussentijds bloedverlies namelijk drie keer zoveel voor als bij vrouwen zonder chlamydia-infectie 5. Ook door chlamydia kun je last hebben van bloedverlies na het vrijen.
Ontsteking aan het kleine bekken (PID)
Niet alleen de soa zelf kan bloedverlies veroorzaken, chlamydia kan ook leiden tot andere ziektes zoals ‘pelvic inflammatory disease (PID)’. Dit is een ontsteking aan het kleine bekken en kan ook de oorzaak van het tussentijds bloedverlies zijn, al veroorzaakt PID vaker vooral pijn in de onderbuik 77.
PCOS
PCOS, ook wel polycysteus ovarium syndroom, zorgt vaak voor het geheel uitblijven van de menstruatie, maar kan dus ook zorgen voor tussentijds bloedverlies. Het wordt een syndroom genoemd in plaats van een ziekte, omdat er sprake is van meerdere symptomen die niet bij elke vrouw tot uiting komen 10.
Vrouwen met PCOS hebben problemen met de volgroeiing van eiblaasjes (follikels) in de eierstokken door een verstoring tussen de mannelijke en vrouwelijke hormonen in het lichaam. PCOS zorgt hierdoor ook voor verminderde vruchtbaarheid, omdat de onderontwikkelde follikels vaak niet volgroeien en er dan geen ovulatie plaatsvindt 10. PCOS komt voor bij ongeveer 6% van de vrouwen in Nederland 76.
Endometriose of adenomyose
Endometriose is een complexe ziekte, waarbij er weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt (maar het dus niet is!) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel kan op allerlei plekken voorkomen, vaak op het buikvlies of op organen in de buik. Het groeien van dat slijmvlies zorgt voor een chronische ontsteking. Uiteindelijk kan dit bijvoorbeeld ook leiden tot verklevingen van eileiders en eierstokken 9. Endometriose leidt vooral tot onregelmatig bloedverlies.
Adenomyose is een vorm van endometriose. De endometriose bevindt zich bij adenomyose in de wand van de baarmoeder. Het weefsel aan de binnenkant van de baarmoeder groeit dan de onderliggende spierlaag in. Doordat deze plekken gaan bloeden ontstaan er holtes in de spierlaag van de baarmoeder waar oud bloed zich verzameld. Hierdoor kan de baarmoeder toenemen in grootte of je kan een zwelling krijgen die lijkt op een vleesboom, een adenomyoom 9.
Gynaecologische kanker
Dit is een parapluterm voor meerdere soorten kanker: baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en vaginakanker. We behandelen hieronder de drie vormen die het vaakst (tussentijds) bloedverlies veroorzaken.
Baarmoederhalskanker wordt meestal veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dit wordt vaak met een uitstrijkje of PAP getest. HPV wordt via seksueel contact opgelopen en vaak ruimt het lichaam het zelf weer op. Maar soms ontwikkelt het zich in afwijkende cellen in de baarmoederhals, waardoor uiteindelijk baarmoederhalskanker kan ontstaan 12.
Baarmoederkanker daarentegen zit in het slijmvlies van de baarmoeder, niet in de baarmoederhals. Deze vorm van kanker komt voornamelijk tussen de 55 en 80 jaar oud voor 11. Baarmoederkanker kan tussentijdse bloedingen veroorzaken 79.
Vaginakanker is, zoals de naam al zegt, kanker in de vagina. Vaak is dit het gevolg van een doorgroei van bijvoorbeeld kanker vanuit de baarmoederhals of de vulva (buitenkant van de vagina). Vooral na seks kan deze vorm van kanker bloedverlies geven 80.
Let op: Als je bloedverlies hebt ná de overgang (en je bent al een jaar of langer niet ongesteld geweest), dan is dat geen normale menstruatie en zou het een vorm van gynaecologisch kanker kunnen zijn 79.
Stollingsziekte
Als je een stollingsziekte hebt, kan je bloed niet goed stollen. Hierdoor bloedt je sneller en heb je last van ernstigere bloedingen dan mensen zonder een stollingsziekte. Von Willebrand is de meest voorkomende erfelijk stollingsziekte van het bloed. Bijna alle vrouwen met Von Willebrand maken melding van een hevige menstruatie 17. De ziekte geeft bijvoorbeeld problemen bij een eisprong, die bij vrouwen met deze ziekte bloedingen in de buikholte kan veroorzaken en pijnklachten.
Na een keizersnede
Vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad kunnen last hebben van spotting, soms zelfs de hele cyclus door. Dit kan komen doordat er een holte (een defect) is ontstaan in of bij het litteken. Er ontstaan dan ook vaak pijnklachten tijdens de menstruatie en daarbuiten, pijn bij het vrijen en soms onvruchtbaarheid 5.
Door een miskraam
Als je in je eerste trimester van de zwangerschap bloedingenkrijgt, is dat een indicatie dat er iets fout zou kunnen zitten, zeker als dit gepaard gaat met (hevige) buikpijn. Bij een miskraam zorgt het lichaam ervoor dat een niet-vitale zwangerschap wordt uitgedreven. Met niet-vitale zwangerschap wordt een foetus bedoelt zonder hartslag of een lege vruchtzak zonder foetus en/of dooierzak. Het lichaam ontdoet zich dan dus van een niet-levensvatbare bevruchting en hierdoor kun je bloedverlies ervaren 75.
Soms blijven er nog placentaresten achter in de baarmoeder na een miskraam, waardoor het bloedverlies aanhoudt. Deze resten kunnen poliklinisch verwijderd worden middels een MyoSure-behandeling of eventueel curettage.
Gebruik van het medicijn tamoxifen
De hormoonmedicatie Tamoxifen wordt vooral gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Geslachtshormonen in het lichaam zorgen er namelijk voor dat kankercellen kunnen groeien. Tamoxifen blokkeert of remt deze geslachtshormonen af, waardoor de groei van een tumor vertraagt of stopt. Het heeft als bekende bijwerking o.a. het opleveren van menstruatiestoornissen, zoals tussentijdse bloedingen 81.
Na een chirurgische ingreep als curettage of sterilisatie
Na een ingreep in de baarmoeder, zoals curettage, is het logisch dat je nog een tijdje kunt nabloeden door de handelingen die daar zijn uitgevoerd. De baarmoeder zit nou eenmaal vol teer weefsel en bloedvaten. Bloedverlies gerelateerd aan een chirurgische ingreep in de baarmoeder moet echter wel na een tijdje stoppen, hoe lang normaal is verschilt per ingreep en kan de arts of gynaecoloog je vertellen.
Wanneer naar de dokter met tussentijds bloedverlies?
Regelmatig is tussentijds bloedverlies onschuldig en een gevolg van de natuurlijke werking van het lichaam. Maar aangezien je dat niet zeker kan weten is een bezoek aan de huisarts verstandig. Zeker als je tussentijdse bloedverlies erg hevig wordt, als je klachten hebt als pijn, of als je al in de overgang bent geweest is het belangrijk dat je een afspraak met de huisarts maakt. Bekijk hier hoe je je kunt voorbereiden op een huisartsenbezoek.
Voordat je een afspraak maakt is het is aan te raden een menstruatiedagboek bij te houden, zodat je duidelijk in kaart kan brengen hoe je menstruatiecyclus verloopt en/of wanneer de tussentijdse bloedingen plaatsvinden. De huisarts zal tijdens de afspraak namelijk vragen stellen om erachter te komen of je tussentijds bloedverlies een natuurlijke oorzaak heeft, door anticonceptiva komt of mogelijk door een achterliggende aandoening, zoals een soa, een poliep in de baarmoeder of een ontsteking. Het menstruatiedagboek helpt je bij het beantwoorden van deze vragen.
Gebaseerd op de antwoorden zal de huisarts beslissen wat voor onderzoek zal plaatsvinden. Dit zal vaak eerst lichamelijk onderzoek zijn waarbij de vagina en omliggend gebied extern wordt onderzocht of intern door middel van een speculum (‘eendenbek’). Bij de klacht buikpijn wordt er vaak ook een buikonderzoek gedaan 5. Ander aanvullend onderzoek kan een zwangerschapstest, een chlamydiatest, temperatuurmeting, een uitstrijkje, een inwendige echo of bloedonderzoek zijn 5.
Conclusie: Twijfel je over de oorzaak, blijf er niet mee doorlopen. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog!