Vleesboom in de baarmoeder verwijderen, hoe gaat dat in zijn werk?

Vleesboom in de baarmoeder verwijderen, hoe gaat dat in zijn werk?
19 September 2016
MyoSure

Bijna twee miljoen vrouwen in Nederland hebben één of meerdere vleesbomen (myomen) in de baarmoeder. Over het algemeen is dit niet gevaarlijk en de meeste vrouwen hebben dan ook nergens last van. Sterker nog: vaak weet je zelf niet eens dat je er eentje hebt! Bij sommige vrouwen brengen vleesbomen wel klachten met zich mee. In dat geval doe je er goed aan om de vleesboom te laten verwijderen.

Een vleesboom verwijderen

In Nederland hebben ongeveer 350.000 vrouwen te maken met serieuze klachten door vleesbomen, zoals overmatig bloedverlies, menstruatiepijn en tussentijds bloedverlies. De symptomen kunnen vervelend zijn, maar gelukkig hoeven deze klachten niet blijvend te zijn. Afhankelijk van de plek en het soort myoom (gesteelde myomen, submuceuze myomen, intramurale myomen en subsereuze myomen) zijn er verschillende behandelingen om vleesbomen te verwijderen uit de baarmoeder.
No worries: dankzij nieuwe technieken zijn dit geen zware chirurgische ingrepen meer!

Behandelingen bij vleesbomen

Bevindt de vleesboom zich ín de baarmoederwand, dan vindt er vaak een embolisatie plaats. Hierbij worden de bloedvaten naar het myoom gedicht. Als het myoom zich áán de baarmoederwand bevindt (submuceuze myomen), wordt meestal gekozen voor de MyoSure-behandeling: een behandeling bij hevige menstruaties door vleesbomen of poliepen.

Vleesboom verwijderen met MyoSure

De MyoSure-behandeling is erop gericht om vleesbomen (of poliepen) uit de baarmoeder te verwijderen bij vrouwen met menstruatieklachten. Om de vleesboom te verwijderen met MyoSure, brengt de gynaecoloog een kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina naar binnen. Allereerst wordt door de hysteroscoop een zoutoplossing ingebracht, waardoor de baarmoeder wijder wordt en de binnenkant van de baarmoeder kan worden bekeken. Vervolgens wordt het MyoSure-instrument via de hysteroscoop in de baarmoeder gebracht. De vleesboom wordt vervolgens door het instrument in stukjes weggesneden en direct opgezogen.

Doet het verwijderen van een vleesboom pijn?

Tijdens de behandeling kun je kiezen voor een plaatselijke of volledige verdoving. Het verwijderen van een vleesboom hoeft dus geen pijn te doen! Als je voor een plaatselijke verdoving kiest, vindt de behandeling poliklinisch plaats wat betekent dat je dezelfde dag alweer naar huis kunt. Afhankelijk van de grootte van de vleesboom, duurt de behandeling gemiddeld tien minuten. Na de ingreep kun je nog last hebben van lichte pijn, kramp en misselijkheid.

Is de MyoSure-behandeling iets voor mij?

De MyoSure-behandeling is geschikt voor elke vrouw die last heeft van vleesbomen, maar niet zwanger is, geen last heeft van bekkeninfecties of afwijkingen aan de baarmoederhals en geen baarmoeder(hals)kanker heeft. Bij de behandeling blijft de baarmoederwand behouden en erna kun je nog gewoon kinderen krijgen. Om je goed voor te bereiden op de behandeling, kan het fijn zijn om de ervaringen met MyoSure van andere vrouwen te lezen.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?