Doorbreek de Cyclus

Doorbreek de Cyclus
19 maart 2024
Nieuws

Met de Doorbreek de Cyclus-campagne1 vraagt organisatie WOMEN Inc. aandacht voor diverse cyclus- en hormoongerelateerde gezondheidsproblemen, zoals overgangsklachten of aandoeningen als endometriose, PMDD en HMB. Door kennisgebrek en doordat nog te vaak wordt gedacht dat ‘ongemak er nu eenmaal bij hoort’, worden klachten die met de menstruatie samenhangen nog altijd onvoldoende herkend en serieus genomen. De gemiddelde diagnosetijd van aandoeningen als endometriose, PMDD en/of HMB is nu gemiddeld 7 tot 12 jaar. Het is tijd voor verandering.

Weet jij wanneer veel te veel is?

In het eerste deel van de campagne Doorbreek de Cyclus werd aandacht besteed aan de overgang. Op de laatste dag van de campagnemaand Bloedserieus in november ging de Doorbreek de Cyclus-campagne over hevig menstrueel bloedverlies (HMB) van start. Op de campagnewebsite vind je behalve een handige menstruatiecheck – weet jij wanneer veel te veel is? – ook ervaringsverhalen, interviews met deskundigen en natuurlijk feiten en cijfers.

Verzuim vanwege hevig bloeden en/of pijn 

HMB (ook wel menorragie genoemd) betekent dat je tijdens je menstruatie meer en vaker bloed verliest dan gemiddeld of dan je gewend was. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je langer dan 7 dagen menstrueert, je menstruatiecyclus korter duurt dan 21 dagen, je elke 2 uur of zelfs vaker je menstruatieproducten moet wisselen, vaak dubbele bescherming draagt en dan overdag en ’s nachts toch nog doorlekt. Andere symptomen zijn futloosheid, duizeligheid of bleekheid of het verlies van stolsels zo groot als een euromunt. HMB betekent vaak ook dat je door het hevige bloeden en/of de pijn niet naar werk, sport of vrienden gaat.

Hevigbloedverlies

Maar liefst 1 op de 3 vrouwen menstrueert te hevig

Ongeveer 10 tot 35 procent van de vrouwen in Nederland ervaart hevig menstrueel bloedverlies, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van WOMEN Inc.2 Zorgverleners denken dat een nog hogere schatting – namelijk 1 op de 3 mensen die menstrueert – dichterbij de werkelijkheid ligt. Hevig bloedverlies kan namelijk allerlei oorzaken hebben. Het komt vaak voor als je jong bent – in de jaren na de eerste menstruatie – en als je in de overgang bent. Maar HMB kan ook het gevolg zijn van een andere aandoening, zoals endometriose of een stollingsziekte. Ook myomen of poliepen kunnen voor hevige menstruaties zorgen.

Taboe en kennisgebrek

Ondanks de grote groep die hiermee te maken heeft, praten maar weinig mensen over hevige menstruatieproblemen en durft lang niet iedereen om hulp te vragen. Het taboe is groot. Door kennisgebrek is nog onvoldoende duidelijk welke klachten ‘erbij horen’ en waarvoor iemand een huisarts mag raadplegen of kan worden doorverwezen naar een specialist. Hoewel HMB nogal wat impact heeft op de kwaliteit van leven, gaat slechts 5 procent van de vrouwen tussen de 30-49 jaar voor HMB naar de huisarts.

De cyclus doorbreken

Een derde van de vrouwen met veel last zoekt helemaal geen medische hulp. Bijna de helft van de vrouwen die wel hulp zocht, heeft hier langer dan een jaar mee gewacht, 17 procent wachtte zelfs langer dan 5 jaar. Ondanks het feit dat 35 procent van de vrouwen tijdens het werk wordt belemmerd door hun menstruatie, praat maar 1 procent hierover met de werkgever.

Met Doorbreek de Cyclus wil WOMEN Inc. inzicht geven in wat hevig menstrueel bloedverlies voor verschillende mensen betekent, om zo de bewustwording te vergroten én de cyclus te doorbreken. Door blijven lopen met menstruatieproblemen is écht niet meer van deze tijd.

Meer informatie: https://www.doorbreekdecyclus.nl/



Bronnen & referenties

Dit artikel is volledig gebaseerd op de campagnewebsite Doorbreek de Cyclus van WOMEN Inc.1 Voor deze campagne is onder meer een kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar het effect van menstruatieklachten op het dagelijks leven door onderzoeksbureau Motivaction.2

1 Doorbreek de Cyclus, weet jij wanneer veel te veel is? Pagina bezocht op 25-1-2024. Beschikbaar via https://doorbreekdecyclus.nl/.
2 L & Duist, L, van. (2022). Een onderzoek naar het effect van menstruatieklachten op het dagelijks leven. Motivaction, peiling in opdracht van WOMEN Inc. Pagina bezocht: 20-10-2022. Beschikbaar via https://www.womeninc.nl/wp-content/uploads/2022/09/Rapportage-Een-onderzoek-naar-het-effect-van-menstruatieklachten-op-het-dagelijks-leven.pdf.

WEB-02019-NLD-NL Rev. 001.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?