Anticonceptie na NovaSure: Essentieel én alles is toegestaan

Anticonceptie na NovaSure: Essentieel én alles is toegestaan
24 November 2022
NovaSure

“Is je gezinsplanning compleet?” Gynaecologen stellen deze vraag meestal aan het begin van het consult als patiënten informeren naar de NovaSure-methode. Omdat de procedure, waarmee hevige menstruatiebloedingen op eenvoudige wijze kunnen worden verlicht, alleen geschikt is voor vrouwen die niet meer zwanger willen worden. Anticonceptie blijft echter essentieel, zelfs na de procedure. Wij leggen uit waarom.

Baarmoederslijmvlies: er kunnen wat resten overblijven

Tijdens de minimaal invasieve procedure met NovaSure gebruikt de behandelend arts een soort goudgaas om het baarmoederslijmvlies te vernietigen. Dit baarmoederslijmvlies kan zich tijdens de volgende cycli niet meer volledig opbouwen, waardoor de voorheen hevige menstruatiebloedingen afnemen. Er moet echter worden opgemerkt dat zelfs na een succesvolle procedure een kleine hoeveelheid baarmoederslijmvlies in de baarmoeder kan achterblijven. Onder bepaalde omstandigheden kan een bevruchte eicel zich in deze resten nestelen en groeien – zwangerschap is daarom in zeldzame gevallen nog steeds mogelijk.

Word je toch zwanger? Mogelijk krijgt de embryo dan onvoldoende voedingsstoffen

Wanneer een bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies nestelt, vormt zich de placenta, ook wel moederkoek genoemd. De placenta bestaat uit zowel cellen van de moeder als cellen van het embryo. Tijdens de zwangerschap is het één van de taken van de placenta om de groeiende foetus van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

Na het wegbranden van het baarmoederslijmvlies kunnen er echter complicaties optreden bij de ontwikkeling van de placenta. De toevoer naar het embryo kan niet langer worden gegarandeerd en ernstige complicaties zijn niet uitgesloten. Om deze reden moet zwangerschap worden vermeden na de NovaSure-procedure. Een betrouwbare anticonceptie is noodzakelijk tot het einde van de menopauze.

Vrije keuze in anticonceptie

Het goede nieuws: Je bent niet beperkt in je keuze van anticonceptiemethode, zelfs nadat je baarmoederslijmvlies is vernietigd – in principe kun je een methode naar keuze blijven gebruiken. Elke patiënt moet met haar gynaecoloog bespreken welke methode voor haar persoonlijk geschikt is, of het nu gaat om de anticonceptiepil, condooms of een spiraaltje. Indien sterilisatie gewenst is, kan dit onder bepaalde voorwaarden eventueel gecombineerd worden met de NovaSure-procedure.

Sterilisatie – het alternatief voor mannen

Maar anticonceptie is natuurlijk niet alleen voor vrouwen. Aangezien de gezinsplanning voltooid moet zijn vóór de NovaSure-procedure, kan het zinvol zijn voor koppels in een langdurige relatie om hun partner te laten steriliseren. In wat bekend staat als een vasectomie worden de zaadleiders doorgesneden. De procedure wordt mogelijk gemaakt door een kleine incisie in de huid van het scrotum te maken. De uiteinden van de zaadleider worden dichtgenaaid of -gebrand. Het sperma kan tijdens een ejaculatie niet meer in het zaadvocht komen.

Opgelet: het kan enkele weken tot maanden duren voordat de vasectomie ‘werkt’ en er daadwerkelijk geen levensvatbaar sperma meer in het ejaculaat zit. Je moet daarom met je partner anticonceptie blijven gebruiken totdat een laboratoriumtest uitsluitsel geeft.

De procedure kan meestal poliklinisch en onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Een vasectomie is daarom veel minder gecompliceerd dan sterilisatie bij vrouwen – en gaat gepaard met minder complicaties. Mannen die geïnteresseerd zijn in sterilisatie, moeten advies inwinnen bij een uroloog.


Disclaimer: Alle prestaties van de NovaSure waarnaar verwezen wordt in deze blog zijn terug te vinden in het document met code AW-03935-801_002.

WEB-01583-NLD-NL Rev. 001

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?