Hevige menstruatie na zwangerschap

Hevige menstruatie na zwangerschap
20 november 2017
Menstruatie

Wanneer de menstruatie na zwangerschap weer op gang komt, verschilt per vrouw. Gemiddeld genomen duurt dit 2 tot 6 maanden, maar 9 maanden tot een jaar is veel vrouwen ook niet vreemd. Best gek; jarenlang kun je de klok er bijna op gelijk zetten en ineens heb je geen idee hoe je cyclus verloopt. Bovendien kan de menstruatie heviger terugkomen dan voorheen. Hoe komt dit, moet je je zorgen maken en belangrijker: wat doe je eraan?

Eerste menstruatie na zwangerschap

Na een zwangerschap (en laten we de bevalling niet vergeten) heeft je lichaam even de tijd nodig om weer de oude te worden. Zo moet ook de cyclus weer langzaam op gang komen. Hoe lang dat duurt, verschilt per vrouw en hangt vooral af van de hormoonbalans en het al dan niet geven van borstvoeding.

Een vrouw die borstvoeding geeft maakt het hormoon prolactine aan: belangrijk voor het aanmaken van moedermelk, maar het onderdrukt ook de eisprong en de opbouw van baarmoederslijmvlies, waardoor menstruatie maandenlang kan uitblijven. Maak je dus zeker geen zorgen als de menstruatie op zich laat wachten. Meestal komt de cyclus zo’n 3 maanden na het stoppen met borstvoeding vanzelf weer op gang.

Verloop van menstruatie na de zwangerschap

In veel gevallen is de eerste menstruatie na je bevalling wat heviger dan je gewend bent. Ook kan het verloop anders zijn; onregelmatiger of juist regelmatiger dan voorheen. Heel normaal, je lichaam heeft tijd nodig om je cyclus weer helemaal te herstellen. Dat kan best een paar maanden duren.

Blijft je bloedverlies echter veel heviger dan voorheen, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Het kan zijn dat je hormonen na je zwangerschap niet in balans zijn, maar er kunnen bijvoorbeeld ook placentaresten zijn achtergebleven in de baarmoeder. Daarnaast kunnen onder invloed van hormonen poliepen of myomen zijn ontstaan. Hoe dan ook: bijna elke oorzaak kent een oplossing. Zoals gezegd: het is heel normaal als je lichaam tijdens een bevalling tijd nodig heeft om te herstellen. En dat een menstruatie niet exact hetzelfde terugkomt als voorheen, is geen enkele reden tot zorg.

Oplossingen hevig bloedverlies

Lang verhaal kort: pas wanneer je menstruatie na lange tijd nog altijd je agenda beïnvloedt, is het tijd voor actie.

Soms kan een spiraal of de pil uitkomst bieden, terwijl de NovaSure behandeling een methode is om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Echter is deze behandeling alleen geschikt als je geen kinderwens meer hebt.

MyoSure wordt ingezet tegen poliepen of myomen. Daarnaast kan het verwijderen van placentaresten de oplossing zijn. Kortom: de behandeling is geheel afhankelijk van de oorzaak.

Vertrouw je het niet?

Vertrouw je er niet op dat je lichaam de verandering in je menstruatiecyclus vanzelf weer ‘oplost’? Maak dan een afspraak met de huisarts. Immers: better safe than sorry. Want waarom zou je ermee rondlopen als er wellicht gewoon een oplossing is?

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?