NovaSure

Endometriumablatie

Het endometrium bestaat feitelijk uit twee lagen, namelijk een basale laag, die altijd aanwezig is, en een functionele laag die tijdens de menstruatiecyclus wordt opgebouwd zodat de bevruchte eicel zich kan nestelen. Wordt deze eicel niet bevrucht dan wordt de laag weer afgevoerd tijdens de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Verwijdering van het baarmoederslijmvlies is dan een beproefde manier om dit hevige menstruele bloedverlies te verminderen of het bloedverlies zelfs helemaal te stoppen 27, 31, 32.

Innovatieve behandelmethode

NovaSure is een innovatieve behandelmethode waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder met behulp van radiofrequentie-energie wordt verwijderd. Het is dus een vorm van endometriumablatie (endometrium = baarmoederslijmvlies en ablatie = verwijdering). Voordelen van de NovaSure-behandeling zijn dat deze eenmalig is, kort duurt (maximaal twee minuten) en poliklinisch, onder plaatselijke verdoving, kan worden uitgevoerd. Het herstel is snel. Meestal kun je de volgende dag je dagelijkse bezigheden alweer hervatten. De behandeling kan bovendien in elke fase van de menstruatiecyclus worden uitgevoerd.

Voor wie is NovaSure bedoeld?

Om voor NovaSure in aanmerking te komen moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Allereerst moet worden uitgesloten dat er andere oorzaken zijn die ten grondslag liggen aan hevig bloedverlies, zoals myomen, poliepen of een infectie. Voor tot de ingreep wordt overgegaan moet je dus eerst inwendig en middels een uitstrijkje worden onderzocht. Belangrijk is ook dat er geen kinderwens meer is. Zwanger worden na de behandeling brengt namelijk grote risico’s met zich mee. Maar doordat je baarmoeder blijft functioneren is zwangerschap nog wel mogelijk. Voorbehoedsmiddelen gebruiken blijft dus een must.

Hoe NovaSure werkt

Tijdens de behandeling wordt de baarmoederhals plaatselijk verdoofd. Soms wordt ook een kalmerend middel toegediend. Via de vagina en baarmoederhals wordt een dun buisje ingebracht om je baarmoeder op te meten. Door dat buisje wordt een soort waaier van gaas ingebracht die zich uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt. In circa 90 seconden (maximaal 120 seconden) krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend en wordt de waaier heet. Het baarmoederslijmvlies verdroogt daardoor. De waaier wordt teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd 36.

Hoe NovaSure voelt

Tijdens de behandeling kun je een hevige druk in je onderbuik voelen. Die pijn houdt maximaal 90 seconden aan. Afhankelijk van de dikte van het baarmoederslijmvlies kan dit ook korter zijn. De pijn neemt na de ingreep meestal snel af, waardoor je direct na de behandeling weer naar huis kunt. Het is ook mogelijk de behandeling onder volledige verdoving (ruggenprik of narcose) te ondergaan. In dat geval is er sprake van een dagopname. Tijdens de behandeling voel je dan geen pijn, na afloop kun je wel last hebben van wat lichte krampen.

Het effect van NovaSure

Het effect van de NovaSure-behandeling is een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen menstruatiebloedingen meer 32. Doordat de menstruatie minder heftig is, is er ook beduidend minder kans op menstruatiepijn. Ook PMS-verschijnselen kunnen verminderen. Doordat je minder snel last zult hebben van ijzertekort heb je beduidend meer energie. En doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt. Voor meer informatie kun je hier de NovaSure-brochure downloaden.

De afgelopen tien jaar zijn wereldwijd meer dan twee miljoen vrouwen behandeld met deze innovatieve methode, die door het Amerikaanse bedrijf Hologic werd ontwikkeld. Tot grote tevredenheid: 97% zegt deze behandeling bij andere vrouwen aan te bevelen. Een klinische test heeft uitgewezen dat ruim 9 van de 10 vrouwen na de behandeling met NovaSure geen last meer hebben van hevig bloedverlies. Daarbij geven 4 op de 5 vrouwen aan meer tijd te hebben voor werk en dat zij geen activiteiten meer hoeven te verzuimen vanwege heftige menstruatie 32. Onderaan deze pagina kun je ervaringen van vrouwen lezen die de NovaSure-behandeling hebben ondergaan.

De behandeling
Huisarts
Stap: 1: Huisarts

Samen met de huisarts wordt bepaald in hoeverre hevig bloedverlies je leven beïnvloedt en welke behandelmethoden mogelijk zijn. De huisarts verwijst door naar de gynaecoloog.

Gynaecoloog
Stap: 2: Gynaecoloog

De gynaecoloog doet diagnostische testen om uit te sluiten dat afwijkingen als poliepen, myomen of infecties de oorzaak van het hevig bloedverlies zijn.

Ingreep
Stap: 3: Ingreep

Deze kan poliklinisch worden uitgevoerd. Kort na de behandeling kun je weer naar huis. Als voor volledige narcose of een ruggenprik wordt gekozen, volgt een dagopname.

De NovaSure procedure

1.

Plaatselijke of volledige verdoving (ruggenprik of narcose).

2.

Via de vagina en baarmoederhals wordt een dun buisje ingebracht om je baarmoeder op te meten.

3.

De waaier van gaas wordt door een buisje geschoven, waarna het uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.

4.

In circa 90 seconden (maximaal 120 seconden) krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend en wordt de waaier heet.

5.

De waaier wordt teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd.

Plaatselijke of volledige verdoving (ruggenprik of narcose).

NovaSure Stap 1

Via de vagina en baarmoederhals wordt een dun buisje ingebracht om je baarmoeder op te meten.

NovaSure Stap 2

De waaier van gaas wordt door een buisje geschoven, waarna het uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.

NovaSure Stap 3

In circa 90 seconden (maximaal 120 seconden) krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend en wordt de waaier heet.

NovaSure Stap 4

De waaier wordt teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd.

NovaSure Stap 5
Veelgestelde vragen over NovaSure
S
Sindy
Was helemaal klaar met haar menstruatieproblemen

“Ik heb nog een paar keer licht gevloeid, maar dat kon ik aan met een inlegkruisje”

Lees het hele verhaal

Bereid je voor

Aarzel je om naar de huisarts te gaan? Bekijk hier wat je precies kan verwachten en hoe je je kan voorbereiden. Vul de vragenlijst in en download het menstruatieschema.

Lees meer
Stel een vraag

Onze gynaecologen vertellen je graag meer

Vera
Vera
Els
Els

Vul het ‘stel een vraag formulier’ in en gynaecoloog Vera of gynaecoloog Els zullen naast de werkzaamheden in het ziekenhuis je vraag zo snel mogelijk beantwoorden. Heb je last van hevig bloedverlies, wil je weten of de NovaSure behandeling iets voor jou is of durf je niet naar de dokter? Onze gynaecologen beantwoorden graag je vraag. Het is handig om te weten hoe oud je bent en of je al eens met je probleem bij de dokter bent geweest. Zo kunnen zij je een persoonlijk advies geven.

Veelgestelde vragen
Vragenformulier tijdelijk uitgeschakeld

In verband met het coronavirus kunnen er momenteel helaas geen vragen beantwoord worden door onze gynaecologen Vera en Els. Hopelijk zien we je op een later moment weer terug op de website met je vragen, we helpen je dan graag verder!