Veelgestelde vragen over NovaSure
Vóór de behandeling
NovaSure is een methode om het baarmoederslijmvlies te verwijderen, ook wel endometriumablatie genoemd. Hier wordt elektrische energie voor gebruikt. NovaSure wordt ingezet om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen.
Verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is een efficiënt alternatief voor een rigoureuze ingreep als baarmoederverwijdering (hysterectomie). Met het NovaSure-systeem wordt een nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheid elektrische energie toegediend om het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Het is een behandeling op maat: de hoeveelheid energie die middels de waaier wordt toegediend is afhankelijk van de opbouw van de baarmoederwand. Zodra de gemeten weerstand van het weefsel verandert, stopt de behandeling. Gemiddeld duurt de ingreep 90 seconden.
De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is snel, simpel en veilig. Er is geen voorbehandeling met medicijnen nodig; bij andere methoden waarbij het slijmvlies wordt verwijderd is dat vaak wel het geval. De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure kan op elk gewenst moment tijdens de cyclus worden uitgevoerd, zelfs tijdens de menstruatie.
Ja, NovaSure wordt vergoed door ziektekostenverzekeraars. Omdat het ziekenhuiszorg is moet je wel je eigen risico betalen, als je dit nog niet hebt verbruikt.
Uit een enquête naar patiënttevredenheid blijkt dat meer dan 92% van de patiënten die met het NovaSure-systeem zijn behandeld, 12 maanden na de behandeling tevreden of erg tevreden is. 97% zegt dat ze de behandeling aan vrienden en kennissen zou aanraden.
Vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies en die geen kinderwens meer hebben, komen in principe in aanmerking voor verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure. De gynaecoloog voert vooraf enkele diagnostische tests uit om eventuele andere afwijkingen van de baarmoeder (bijvoorbeeld vleesbomen of poliepen) uit te sluiten. Ook kan er een baarmoederhalsuitstrijkje of een biopt van het baarmoederslijmvlies worden afgenomen. Als er afwijkingen worden gevonden wordt er gekozen voor een andere behandeling dan NovaSure.
Door heel Nederland zijn er ziekenhuizen die NovaSure aanbieden als behandeloptie. Zoek hier op de kaart een ziekenhuis bij jou in de buurt.
Tijdens de behandeling
Hoe lang de behandeling duurt is verschillend per vrouw. Gemiddeld duurt de NovaSure-behandeling zo’n 90 seconden.
Dat hangt af van de verdovingsmethode. Omdat de behandeling erg kort is wordt vaak gekozen voor een plaatselijke verdoving, eventueel aangevuld met een kalmerend middel. Je kunt dan nog lichte tot hevige krampen voelen, zoals bij een menstruatie.
Er kan ook een sedatie (ook wel een ‘roesje’) of een algehele narcose worden afgesproken. Je voelt dan niets tijdens de ingreep. Wel is dan een infuus en een korte opname in het ziekenhuis of de kliniek nodig.
Contra-indicaties bij een baarmoederslijmvliesverwijdering (endometriumablatie) zijn: zwangerschap en/of een kinderwens; onderliggende medische aandoeningen, zoals een infectie van het urogenitale stelsel of (het vermoeden van) gynaecologische kanker; anatomische afwijkingen van de baarmoeder, bijvoorbeeld na een keizersnede of door de aanwezigheid van myomen en poliepen; de aanwezigheid van een spiraal en een leeftijd jonger dan 40-45 jaar.
Aan elke medische ingreep zijn risico’s verbonden. Algemene risico’s bij een endometriumablatie zijn: het krijgen van een gaatje in de baarmoeder (uterusperforatie); infecties of letsel aan organen in de buik of rond de baarmoeder; aanhoudend bloedverlies en pijnklachten door littekens/verklevingen of bloedophopingen (hematometra) in de baarmoeder. Een patiëntgebonden risico bij een endometriumablatie is het post-ablatie tuba sterilisatie syndroom (PATTS). 94 Deze complicaties komen bij de NovaSure-methode echter zeer zelden voor.
Na de behandeling
Na de procedure kun je last hebben van kramp in de baarmoeder en een onprettig gevoel. Deze verschijnselen kunnen goed worden behandeld met lichte pijnstillers zoals ibuprofen. Sommige vrouwen hebben door de verdoving last van misselijkheid en braken. Een waterige en/of bloederige afscheiding komt in de eerste weken na de slijmvliesverwijdering ook veel voor.
Bekijk ook de video waarin gynaecoloog Peggy Geomini meer vertelt over hoe snel eventuele buikpijn wegtrekt.
De eerste weken moet je baarmoederholte herstellen. Na ongeveer drie maanden blijft de situatie zoals die dan is. Veel vrouwen menstrueren helemaal niet meer na de behandeling. Dus als je na drie maanden nog steeds geen bloeding hebt gehad, dan kun je ervan uitgaan dat dit de eindsituatie is. Heb je na een paar weken toch weer een menstruatiebloeding, dan is deze vaak veel minder hevig en gaat deze ook met minder pijn gepaard. Ook dan kun je verwachten dat dit het eindresultaat is.
De uitkomst van de NovaSure-behandeling is dat het menstruele bloeden aanzienlijk verminderd of zelfs volledig stopt. Na ongeveer drie maanden na de ingreep blijft de situatie zoals die dan is. Dus heb je na drie maanden nog steeds geen menstruatie? Dan kun je ervan uitgaan dat dit zo blijft.
Om het risico op infectie te voorkomen wordt afgeraden om de eerste drie weken na de behandeling te zwemmen of in bad te gaan. Douchen kan wel.
Over het algemeen na zeven à tien dagen, maar om het risico op infecties te vermijden is het beter drie weken te wachten. Overleg voor de zekerheid even met de gynaecoloog!
Ja, want alleen het baarmoederslijmvlies is verwijderd. Het is zelfs heel belangrijk om een vorm van anticonceptie te gebruiken. Je kunt na de behandeling nog steeds zwanger worden, ook al is de kans kleiner door het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. Een zwangerschap na de behandeling is gevaarlijk voor moeder en foetus. De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben.
Nee, want de baarmoeder en eierstokken blijven behouden. Alleen het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd. Hierdoor is de ingreep dus niet van invloed op je hormonen.
Als je na een NovaSure-behandeling nog lichte bloedingen hebt zal je merken dat die bloedingen onregelmatiger worden of uitblijven. Heb je geen bloedverlies meer sinds de Novasure-behandeling? Dan kun je het merken aan overgangsklachten als opvliegers, hoofdpijn, gewichtstoename, vaginale droogheid, slapeloosheid, nachtelijk zweten of meer zweten dan normaal.
Ja, je kan na het verwijderen van baarmoederslijmvlies nog zwanger raken, ook al is de kans op zwangerschap wel kleiner geworden. Dit is echter sterk af te raden, aangezien het gevaarlijk is voor moeder en foetus. Het is dus belangrijk om anticonceptie te gebruiken, zoals de pil, het spiraaltje of een condoom. De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen die geen kinderwens (meer) hebben of vrouwen in de premenopauze.
NovaSure is in eerste instantie bedoeld om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs te stoppen. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door krachtige samentrekkingen van de baarmoeder, dit komt bij hevig bloedverlies vaker en heviger voor. Veel vrouwen hebben na de NovaSure-behandeling dan ook aanmerkelijk minder menstruatiepijn.