Veelgestelde vragen over MyoSure
Vóór de behandeling
MyoSure is een methode om vleesbomen (myomen) en poliepen uit de baarmoeder te verwijderen. Het is een minimaal invasieve techniek, waarbij de instrumenten via de vagina de baarmoeder worden ingebracht. Er wordt dus niet in de huid gesneden. MyoSure kan zowel onder volledige verdoving (narcose) als onder lokale verdoving worden uitgevoerd.
Via de vagina wordt een hysteroscoop (kijkbuis) ingebracht door de gynaecoloog. Via de hysteroscoop wordt het MyoSure instrument de baarmoeder ingeschoven en hapt het daar de vleesboom of poliep in stukjes weg.
MyoSure wordt meestal poliklinisch uitgevoerd, wat betekent dat er geen ziekenhuisopname nodig is. Hierdoor is het herstel ook snel. Ook kun je na de ingreep nog gerust kinderen krijgen.
Ja, MyoSure wordt vergoed door ziektekostenverzekeraars. Omdat de ingreep valt onder specialistische zorg moet je wel rekening houden met je eigen risico.
De MyoSure behandeling is voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies door myomen of poliepen. Je komt ervoor in aanmerking als je niet zwanger bent, geen last hebt van bekkeninfecties of afwijkingen aan de baarmoederhals en als er geen sprake is van baarmoeder(hals)kanker.
Door heel Nederland zijn er ziekenhuizen die MyoSure aanbieden als behandeloptie. Zoek hier op de kaart een ziekenhuis bij jou in de buurt.
Een myoom dat vanuit de baarmoederwand in de baarmoederholte groeit, kan worden verwijderd via een MyoSure-behandeling. Het grootste deel van het myoom moet uitpuilen in de holte. Soms wordt het myoom in twee sessies verwijderd. Het deel dat in de wand zit wordt door de baarmoederspier in de tussenliggende tijd naar de holte toe geduwd en kan dan alsnog worden verwijderd.
Myomen die groter zijn dan 4 cm liggen voor het grootste deel in de spierwand van de baarmoeder en kunnen niet via de holte worden bereikt. Er kan dan worden gekozen voor een verwijdering via de buikholte. Dit is dan een kijkoperatie of een buiksnede operatie. Ook kan een embolisatie worden gedaan. Hierbij wordt via de lies een bloedvat dat naar het myoom loopt dichtgemaakt zodat het myoom niet meer, of minder, wordt doorbloedt en afsterft.
Poliepen die uitgaan van het baarmoederslijmvlies (endometriumpoliepen) en van het baarmoederhalskanaal kunnen veilig via de MyoSure-behandeling worden verwijderd.
Tijdens de behandeling
De gynaecoloog rekt de baarmoederhals iets op en brengt vervolgens een kijkbuis (hysteroscoop) in de baarmoederholte in. Via de hysteroscoop wordt een zoutoplossing ingebracht waardoor de wanden van de baarmoederholte uit elkaar geduwd worden en zo kan worden bekeken. Door de kijkbuis wordt het MyoSure-apparaat via de vagina in de baarmoeder ingebracht. Via een opening aan het uiteinde van het instrument worden de myomen of poliepen in stukjes weggesneden. Deze stukjes worden tegelijkertijd via deze opening weggezogen. Het weefsel wordt opgevangen en blijft geschikt voor microscopisch onderzoek door de patholoog.
De MyoSure-behandeling gebeurt meestal poliklinisch, waardoor je nog dezelfde dag naar huis kunt. De gynaecoloog brengt via de vagina een instrument de baarmoeder, waarmee de myomen of poliepen worden verwijderd. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een myoom van 3 centimeter te verwijderen.
MyoSure kan zowel onder volledige verdoving (narcose) als onder lokale verdoving (poliklinisch) worden uitgevoerd. Bij volledige verdoving voel je niets tijdens de ingreep. Onder lokale verdoving kun je samentrekkingen van de baarmoeder soms nog licht voelen. Deze samentrekkingen lijken op menstruatiekrampen.
Uit klinisch onderzoek is gebleken dat er bij minder dan 2 procent van de gevallen complicaties kunnen optreden. Complicaties die in uitzonderlijke gevallen kunnen voorkomen zijn een infectie en het ontstaan van een gaatje in de baarmoederwand. Deze kunnen goed worden behandeld waardoor er vrijwel nooit blijvende gevolgen zijn.
Na de behandeling
Aangezien MyoSure een eenvoudige ingreep is en poliklinisch wordt uitgevoerd kun je al vrij vlot na de ingreep weer naar huis. Je kunt thuis nog wel last hebben van wat buikkrampen, maar met gebruik van pijnstilling is dit goed te doen.
Bekijk ook wat dr. Peggy Geomini te vertellen heeft over pijnstilling en wat je verder kunt verwachten.
Direct na de MyoSure-behandeling kun je last hebben van kramp, lichte pijn of misselijkheid. Ook een rood-, geel- of bruinachtige afscheiding is normaal. De meeste vrouwen kunnen de dagelijkse activiteiten na één of twee dagen weer hervatten.
Dat hangt af van de grootte en plaats van de afwijking die met de Myosure is verwijderd. Tijdens de eerste menstruatie na de ingreep is de wondgenezing vaak nog niet optimaal. Bij een normaal herstel is de tweede menstruatie meestal wel een goede graadmeter. Na drie maanden kun je ervan uitgaan dat de situatie zo blijft.
Met de MyoSure-behandeling blijft de baarmoeder behouden en blijft de baarmoederwand intact. Hierdoor kun je nog steeds zwanger worden na de behandeling.