Anna (27) - Bleek last te hebben van een myoom

“Mijn menstruatie was altijd normaal. Tot een jaar of drie geleden. Ik dacht dat het wel weer over zou gaan, maar het werd juist erger. Uiteindelijk belandde ik bij de gynaecoloog.”

“De gynaecoloog maakte een echo van mijn baarmoeder. Daaruit bleek dat ik een myoom had en niet zo’n kleintje ook. Raar, want in mijn familie kwamen ze niet voor. Ik wist niet eens wat een myoom was. De benodigde operatie liet even op zich wachten. In afwachting daarvan had ik altijd schoon ondergoed, maxitampons en groot maandverband bij me. Toch moest ik me tijdens de menstruatie elk uur verschonen. En zelfs dan was ik nog wel eens te laat. Ik had net een nieuwe baan en waar ik bang voor was, gebeurde: ik lekte een keer gigantisch door. Het bloed sijpelde langs mijn benen en alles zat er onder. Mijn kleding, mijn bureaustoel. Ik schaamde me rot.”

“Voor de operatie was ik ontzettend zenuwachtig. Daarom wilde ik onder volledige narcose worden gebracht. Toen ik wakker werd, vertelde de arts dat het myoom zo groot was dat ze het niet in één keer hadden kunnen verwijderen. Ik moest dus een tweede en zelfs een derde keer onder het mes. Die keren koos ik voor een ruggenprik. Ik had erg veel pijn erna, kreeg koorts en werd misselijk en duizelig, maar dat schijnt erbij te horen. Sinds de laatste operatie heb ik geen hevig bloedverlies meer. Om de paar maanden ga ik op controle, dan kijken ze of er niet een nieuwe myoom groeit. Ongesteld word ik helemaal niet meer, ik heb nu een spiraaltje dat hormonen afgeeft.”

Reactie van de gynaecoloog

“Eenmyoom of vleesboom is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoederwand. Donkere vrouwen hebben er vaker last van. Meestal openbaren myomen zich pas op latere leeftijd. Gevaarlijk zijn ze in 99,9% van de gevallen niet. Wel kunnenz e klachten geven, zoals pijn, druk op de blaas en hevig bloedverlies. Als het myoom in de baarmoederwand zit, wordt vaak gekozen voor embolisatie; de bloedvaten naar het myoom worden dan gedicht. Zit het myoom aan de baarmoederwand dan kun je kiezen voor de MyoSure-behandeling. Na beide behandelingen kun je nog gewoon zwanger worden.”

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?