Oorzaken van hevig bloedverlies

Veel vrouwen krijgen pas na hun 35ste met hevig bloedverlies te maken. Bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. Soms zijn myomen of poliepen de boosdoeners. De exacte oorzaak is lang niet altijd te achterhalen 5. Maar om risico’s uit te sluiten is het wél belangrijk onderzoek te laten doen.

1 Overgang
2 Myomen
3 Poliepen
4 Vleesboom
5 Baarmoederslijmvlies
6 Stollingsstoornis
7 Endometriose
8 Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
9 Ontsteking aan het kleine bekken (PID)
10 Adenomyose
Oorzaken van hevig bloedverlies
1Overgang

In de overgang maken je eierstokken steeds minder oestrogeen aan. Dit kan klachten veroorzaken, zoals hevig bloedverlies, onregelmatige menstruaties of opvliegers.

Meer informatie
2Myomen

Een intramuraal myoom groeit volledig in de baarmoederwand. Over het algemeen zijn myomen niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel klachten geven.

Meer informatie
3Poliepen

Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje. Ze kunnen in de baarmoeder en in het baarmoederhalskanaal voorkomen. Poliepen groeien op het baarmoederslijmvlies (endometrium).

Meer informatie
4Vleesboom

Vleesboom, ook wel myoom genoemd, is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoeder. Waardoor vleesbomen precies ontstaan, is niet exact duidelijk.

Meer informatie
5Baarmoederslijmvlies

Het baarmoederslijmvlies, ook wel endometrium genoemd, bekleed de gehele baarmoederwand. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere, met als gevolg meer bloedverlies.

Meer informatie
6Stollingsstoornis

Hevig bloedverlies kan veroorzaakt worden door afwijkingen in de bloedstolling. Bij stollingsstoornissen is er sprake van een tekort aan stollingseiwitten of een verstoorde functie van de bloedplaatjes waardoor het bloed niet goed stolt en je langer blijft bloeden 15.

Meer informatie
7Endometriose

Naar schatting 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose 9. Dit is een chronische aandoening. Hevige en pijnlijke menstruaties zijn het opvallendste symptoom. Bij endometriose komt op baarmoederslijmvlies (endometrium) lijkend weefsel ook buiten de baarmoederholte voor, bijvoorbeeld op het buikvlies of in organen in de onderbuik, zoals eileiders, eierstokken, darmen, blaas of vagina.

Meer informatie
8Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is de werking van de eierstokken verstoord. Dit kan een breed scala aan klachten geven. Een onregelmatige menstruatiecyclus, met als gevolg een verminderde kans op zwangerschap, is het belangrijkste symptoom.

Meer informatie
9Ontsteking aan het kleine bekken (PID)

Een ontsteking van het kleine bekken wordt ook wel PID genoemd. Dit is een afkorting van de Engelse term Pelvic inflammatory disease. Buikpijn is vaak het enige symptoom, maar PID kan ook hevige menstruatieproblemen geven.

Meer informatie
10Adenomyose

Ongeveer 2 op de 10 vrouwen krijgt adenomyose 9. Dit is een aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium) in de spierwand van de baarmoeder (myometrium) worden aangetroffen. Dat kan onder meer tot hevige menstruaties leiden.

Meer informatie
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?