Baarmoederslijmvlies

Tijdens de menstruatiecyclus bereidt het lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Tijdens de eerste helft van de cyclus stijgt het niveau oestrogeen en progesteron. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat er een bevruchte eicel kan innestelen. Als er geen bevruchting van de eicel plaatsvindt, stoot het lichaam het overtollige slijmvlies af: de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Met als gevolg meer bloedverlies.

Hevigbloedverlies

Wat is het endometrium?

De wand van de baarmoeder is opgebouwd uit drie lagen: het endometrium (de binnenste laag), het myometrium (de middelste spierlaag) en het perimetrium (de buitenste laag). Het endometrium bestaat vervolgens weer uit 2 lagen, namelijk de basale laag, die altijd aanwezig is en de functionele laag, die wordt afgestoten tijdens de menstruatie. Die functionele laag groeit aan vanuit de basale laag. Endometrium is dus een ander woord voor baarmoederslijmvlies: de bedekkende laag slijmvlies aan de binnenzijde van de baarmoeder. Vervolgens groeit dit weer aan en aan het einde van je cyclus laat je baarmoeder het weer los in de vorm van menstruatie. Hevig bloedverlies heeft dus altijd te maken met het endometrium / baarmoederslijmvlies.

De invloed van hormonen op het endometrium

Het endometrium reageert op de twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Onder invloed van oestrogeen wordt het endometrium dikker. Progesteron zorgt ervoor dat er slijmkliertjes ontstaan. In de loop van de menstruatiecyclus groeit de slijmvlieslaag. Als deze de optimale dikte heeft, geven de eierstokken een eicel af. Wordt deze eicel niet bevrucht, dan wordt het endometrium afgebroken en afgevoerd: dit is de menstruatie. Hormonen hebben dus invloed op de dikte van het endometrium.

Endometrium verwijderen

Het is per vrouw verschillend hoe dik dat baarmoederslijmvlies is. Vrouwen met een dikkere laag baarmoederslijmvlies hebben vaker last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie 5. Het kan dan helpen om het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Tijdens de NovaSure-behandeling wordt het baarmoederslijmvlies verhit met radiofrequentie-energie waardoor het uitdroogt. De ingreep kan poliklinisch en onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd en duurt maximaal 2 minuten, afhankelijk van de dikte van het baarmoederslijmvlies. NovaSure is niet geschikt als je nog een kinderwens hebt. Als je nog een kinderwens hebt dan zal de arts andere oplossingen voorstellen. Meestal zijn deze behandelingen op basis van hormomen zoals de pil of de Mirena spiraal, want zoals je hierboven hebt kunnen lezen hebben hormonen invloed op de dikte van het endometrium.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?