Te dik baarmoederslijmvlies: wat betekent dit?
Sommige vrouwen ervaren al vanaf hun allereerste menstruatie hevig bloedverlies, terwijl andere vrouwen daar pas in de overgang mee te maken krijgen. Te dik baarmoederslijmvlies (ook wel endometrium genoemd) is een veelvoorkomende oorzaak van hevige menstruatieklachten. Maar wanneer is je baarmoederslijmvlies te dik, hoe komt dit en belangrijker: wat kun je eraan doen?
Wat is baarmoederslijmvlies?
Baarmoederslijmvlies is een ander woord voor endometrium, de bedekkende laag slijmvlies aan de binnenzijde van de baarmoeder. Gedurende de menstruatiecyclus groeit de slijmvlieslaag onder invloed van oestrogeen. Als het endometrium de juiste dikte heeft bereikt, geven de eierstokken een eicel af. Wordt die eicel niet bevrucht, dan wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken in de vorm van een menstruatie en begint de cyclus weer opnieuw. Een juiste opbouw van baarmoederslijmvlies is dus essentieel voor een goede cyclus.
Wanneer is baarmoederslijmvlies te dik?
Er is geen ideale dikte als het gaat om baarmoederslijmvlies. Er wordt gesproken over een dikte tussen de 5 en 10 mm, maar dat verschilt per vrouw. Wél is het zo dat klachten als hevig bloedverlies vaak zijn te wijten aan een afwijkend endometrium. Met andere woorden: te dik baarmoederslijmvlies kan ernstige menstruatieklachten veroorzaken.
Hoe ontstaat baarmoederslijmvlies?
Baarmoederslijmvlies ontstaat onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit wordt opgebouwd in de eierstokken. Indien geen zwangerschap ontstaat in een cyclus, daalt de hormoonspiegel weer en stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af (menstruatie). Te dik baarmoederslijmvlies is vaak te wijten aan een afwijking in de hormoonbalans. Met als gevolg vaak hevige menstruatieklachten.
Te dik baarmoederslijmvlies: wat doe je eraan?
Zoals gezegd ontstaat te dik baarmoederslijmvlies door een hormoondisbalans. Medicatie op basis van hormonen kan dus een oplossing bieden.
Meer definitief (én zonder toegediende hormonen) is de NovaSure behandeling, waarbij het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd. Deze behandeling wordt vaak poliklinisch onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt niet langer dan 2 minuten. Een ideale oplossing voor vrouwen zonder kinderwens. Na verwijdering van het endometrium is zwangerschap namelijk niet meer mogelijk, doordat het eitje zich niet meer in de baarmoederwand kan nestelen. NovaSure is geen sterilisatiemethode en daarom is anticonceptie na de NovaSure behandeling nog steeds benodigd.
Een (meer tijdelijke) oplossing zal dan vaak worden gevonden in behandeling op basis van hormonen, zoals bijvoorbeeld de pil of de Mirena spiraal.
Bij twijfel, contact opnemen met je huisarts!
Heb jij het gevoel dat jouw hevige menstruaties het gevolg zijn van te dik baarmoederslijmvlies? Ga dan zeker langs de huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Die zijn er namelijk!
Zie je op tegen de maandelijkse periode? Ook naar de huisarts gaan! Sowieso is het raadzaam om middels onze menstruatiekalender je klachten in kaart te brengen. Twijfel je of ben je er nog niet aan toe om een afspraak te maken bij je huisarts.