Last van klonten en stolsels bij de menstruatie?

Last van klonten en stolsels bij de menstruatie?
23 februari 2016
Menstruatie

De eerste keer dat je klonten of stolsels bij de menstruatie ontdekt, is dat misschien even schrikken. Maar zolang de bloedstolsels in beperkte mate aanwezig zijn, kunnen deze klonters geen kwaad. Leiden de bloedproppen wel tot ongemakken, gênante situaties of pijnlijke klachten, dan is het tijd om daar iets aan te doen.

Een menstruatie met veel stolsels

Als je bij tijd en wijle last hebt van bloedproppen tijdens de menstruatie is daar niks geks aan. Is er echter regelmatig sprake van grote stolsels die het formaat hebben van een munt van vijf eurocent (of groter) dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Het kan zijn dat je last hebt van menorragie: hevige menstruaties met veel bloedverlies die je leven op z’n kop zetten. Andere symptomen die hierbij kunnen voorkomen, zijn onder andere tussentijds bloedverlies, vermoeidheid en allerhande PMS-klachten.

Oorzaken van bloedstolsels tijdens de menstruatie

De stolsels bij jouw menstruatiebloed kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren:

Bloedstolsels door de overgang
De overgang is een periode waarin veel vrouwen te maken krijgen met allerlei veranderingen in de menstruatie. Dit kan verschillen van een verkorte cyclus tot langdurige, hevige menstruaties die gepaard gaan met veel pijn en bloedstolsels. Hier lees je hoe de ongesteldheid precies wordt beïnvloed tijdens de overgang.

Het polycysteus ovarium syndroom
Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) ontregelt de hormoonbalans in het lichaam en kan zo hevige menstruaties veroorzaken. Deze zware ongesteldheid kan gepaard gaan met bloedstolsels die het geheel er niet gezelliger op maken. Eén geruststelling, het syndroom is verder niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Een vleesboom of poliep
Ook vleesbomen (ook wel myomen) kunnen ervoor zorgen dat jouw menstruatie gepaard gaat met bloedstolsels. De oorzaak van deze cysten is nog altijd onduidelijk. Wel is het zo dat bij het ontstaan van de hormoonproductie een rol speelt. Veelal komt een vleesboom of myoom op latere leeftijd opspelen. Bij onder andere vrouwen met overgewicht is de kans op het ontstaan ervan groter. Hier lees je waarom de ene vrouw wel en de andere vrouw geen last heeft van myomen. De MyoSure-behandeling is een effectieve oplossing als je last hebt van hevige menstruaties door myomen of poliepen.

Een normale menstruatie zonder bloedstolsels

Of je nu wel of geen duidelijke oorzaak kunt aanwijzen, veel en grote bloedstolsels tijdens de ongesteldheid zijn geen normaal onderdeel van het maandelijkse feestje. Als je twijfelt over (de hevigheid van) jouw menstruatie en de stolsels in het bloedverlies, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Bereid je voor door deze vragen te stellen tijdens het bezoek.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?