Stollingsstoornis
Hevig bloedverlies kan veroorzaakt worden door afwijkingen in de bloedstolling. Bij stollingsstoornissen is er sprake van een tekort aan stollingseiwitten of een verstoorde functie van de bloedplaatjes waardoor het bloed niet goed stolt en je langer blijft bloeden 15.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van stollingsstoornissen zijn:
- Hevig en langdurig bloedverlies tijdens de menstruatie
- Bloedneuzen
- Regelmatig blauwe plekken
- Hevig bloedverlies na een operatie, tandheelkundige ingreep of bevalling
- Bloedarmoede
Hoe vaak komen stollingsstoornissen bij vrouwen voor?
Hemofilie, ziekte van Von Willebrand en trombocytopathie zijn de meest voorkomende aangeboren stollingsstoornissen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zeldzame aangeboren stollingsafwijkingen. Het aantal vrouwen met een stollingsstoornis is niet precies bekend. Grof geschat heeft 1 op de 100 vrouwen een erfelijke stollingsziekte zoals Von Willebrand of dragerschap van hemofilie 16, 17. Slechts een klein gedeelte van de vrouwen met bloedingssymptomen krijgen daadwerkelijk een diagnose. Velen leven met een dergelijke aandoening zonder dit te weten.
Behandeling
Stollingsstoornissen zijn vaak goed te behandelen. Je komt hiervoor onder behandeling bij een hematoloog in een ziekenhuis. De behandeling van de stollingsstoornis is afhankelijk van het soort en de mate van ernst van de stollingsstoornis. Bij milde stoornissen worden hevige menstruaties vaak behandeld door hormonen zoals de anticonceptiepil of het spiraaltje. Daarnaast zijn er medicijnen om bloedingen te voorkomen of te verminderen 16.
Voor meer informatie zie online brochure van de NVHP over “Vrouwen en stollingsstoornissen”.