Het baarmoederslijmvlies verwijderen, wat zijn de opties en hoe werkt het?

Het baarmoederslijmvlies verwijderen, wat zijn de opties en hoe werkt het?
17 oktober 2016
NovaSure

Als je last hebt van een hevige menstruatie kan dit worden veroorzaakt door de dikte van het baarmoederslijmvlies. Bij de ene vrouw is dit namelijk dikker dan bij de andere en een dikker slijmvlies kan zorgen voor hevige bloedingen tijdens de menstruatie. Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies (endometriumablatie) is voor sommige vrouwen dus een geschikte methode om hevige menstruaties te verminderen of zelfs volledig te stoppen. Maar wat zijn precies de opties en hoe gaat dat in zijn werk?

Het baarmoederslijmvlies (endometrium) en de menstruatie

Voordat we je de ins en outs geven over de mogelijke behandelingen, is het goed om te weten hoe het baarmoederslijmvlies effect heeft op jouw menstruatie. Het baarmoederslijmvlies (endometrium) bedekt de binnenzijde van de baarmoeder en bestaat uit twee lagen: een laag die altijd aanwezig is (de basale laag) en een laag die vanuit de basale laag aangroeit (de functionele laag). Deze functionele laag groeit over de tijd en wordt vervolgens elke maand afgestoten: de menstruatie. En nu voel je ‘m waarschijnlijk al aankomen, als jij een dikker slijmvlies hebt, is jouw bloedverlies tijdens de menstruatie over het algemeen ook heviger. Oftewel: pijnlijker, langer en voorzien van de nodige stemmingswisselingen.

Baarmoederslijmvlies verwijderen met NovaSure

Een behandeling om de menstruatie te stoppen of verminderen door het verwijderen van het baarmoederslijmvlies, is de NovaSure-behandeling. Bij deze ingreep wordt het slijmvlies verwijderd met behulp van radiofrequentie-energie. Dit gebeurt altijd onder een plaatselijke of volledige verdoving. Tijdens de behandeling wordt een dun buisje in de baarmoeder gebracht. Via het buisje wordt vervolgens een waaiertje ingebracht die zich uitvouwt en zich naar de baarmoeder vormt. De waaier wordt heet en gedurende maximaal twee minuten krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend. Het baarmoederslijmvlies verdroogd en de waaier en het buisje worden weer uit de baarmoeder verwijderd. Lees meer over het verwijderen van het baarmoederslijmvlies met NovaSure.

Baarmoederslijmvlies wegschrapen met dilatatie en curettage

Een andere manier om het baarmoederslijmvlies te verwijderen, is aan de hand van dilatatie en curettage (D&C). Bij D&C wordt de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies als het ware weggeschraapt met een laser of chirurgisch instrument. Dit gebeurt bijna altijd onder een volledige verdoving. Na het wegschrapen van het baarmoederslijmvlies vermindert het hevige bloedverlies tijdelijk. Vrouwen die hun menstruatie permanent willen stoppen of verminderen, worden dus een andere behandeling aangeraden. Lees meer over het wegschrapen van het baarmoederslijmvlies met D&C.

Andere behandelingen om de menstruatie te stoppen

Naast het verwijderen van het baarmoederslijmvlies zijn er ook andere oplossingen om de ongesteldheid te stoppen of verminderen. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de behandelingen, zodat je een duidelijk beeld hebt van de mogelijkheden die er zijn. Afhankelijk van jouw situatie (wat is bijvoorbeeld de reden van jouw hevige menstruatie en heb je nog een kinderwens?) kun je in goed overleg met de arts of gynaecoloog kiezen voor een geschikte oplossing. Andere behandelingen om de menstruatie te verminderen of stoppen, zijn:

  • Hormoontherapie: behandeling met de pil of een spiraaltje;
  • MyoSure-behandeling: behandeling bij hevige menstruaties door myomen of poliepen.
  • Baarmoederverwijdering: het verwijderen van de baarmoeder;
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?