Dilatatie & Curettage

Baarmoederslijmvlies wegschrapen

Dilatatie en curettage (D&C) is een behandeling waarbij de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies (endometrium) wordt weggeschraapt. Bij deze conventionele methode om het baarmoederslijmvlies te verwijderen, wordt bijvoorbeeld een chirurgisch instrument (curette) of een laser gebruikt. De ingreep wordt meestal onder volledige verdoving (narcose) uitgevoerd.

Resultaat

Anders dan bij bijvoorbeeld de NovaSure-methode is het resultaat niet blijvend. De procedure wordt nog gebruikt voor diagnoses, bijvoorbeeld door een stukje weefsel weg te schrapen om op baarmoederkanker te controleren. Daarom wordt het officieel niet beschouwd als een behandeling tegen hevig bloedverlies (menorragie). Alleen bij vrouwen die geen poliep hebben, maar wel een zeer dik endometrium (hyperplasie) en bij vrouwen die een hormoonbehandeling bij borstkanker (Tamoxifen) hebben gehad wordt een curettage aangeraden.

Alternatief met een blijvend resultaat

Zoals hierboven wordt beschreven, heeft D&C geen blijvend resultaat bij vermindering van hevig bloedverlies. Daardoor wordt deze behandeling niet aangeraden voor vrouwen die permanent af willen zijn van hevig bloedverlies. Heb je geen kinderwens meer en wil je af van de hevige bloedingen iedere maand? Dan kan de NovaSure-behandeling een oplossing bieden. Deze behandeling verwijdert het baarmoederslijmvlies waarna het niet meer aangroeit. Lees hier meer over de NovaSure-behandeling.

De behandeling
Huisarts
Stap: 1: Huisarts

Samen met de huisarts wordt bepaald in hoeverre hevig bloedverlies je leven beïnvloedt en welke behandelmethoden mogelijk zijn. De huisarts verwijst door naar de gynaecoloog.

Gynaecoloog
Stap: 2: Gynaecoloog

De gynaecoloog doet diagnostische testen om uit te vinden wat de oorzaak is van het hevige bloedverlies.

Ingreep
Stap: 3: Ingreep

Het baarmoederslijmvlies wordt met een chirurgisch instrument (curette) weggeschraapt of met behulp van een laser verwijderd.

Bereid je voor

Aarzel je om naar de huisarts te gaan? Bekijk hier wat je precies kan verwachten en hoe je je kan voorbereiden. Vul de vragenlijst in en download het menstruatieschema.

Lees meer