Curettage bij myomen of vleesbomen achterhaald?
Hevig bloedverlies en veel pijn hoort wat ons betreft niet bij de menstruatie en tóch blijven veel vrouwen ermee rondlopen. Onnodig, want meestal kan de oorzaak vrij eenvoudig verholpen worden, zoals in veel gevallen bij poliepen of myomen (vleesbomen). Veel vrouwen vinden een operatie of curettage echter een drempel. Gelukkig zijn er anno 2017 ook andere mogelijkheden.
Poliepen en myomen
Poliepen en myomen worden lang niet altijd opgemerkt, maar zijn vaak de oorzaak van hevige menstruatieklachten. In het verleden was het verwijderen van poliepen en myomen een pijnlijke ingreep, die enkel onder narcose werd uitgevoerd. Tegenwoordig ligt dat gelukkig anders.
Wat is een curettage?
Curettage, ook wel ‘dilatatie en curettage’ of kort gezegd ‘ D&G’ genoemd, is een behandeling waarbij met een soort lepeltje, de curette, de binnenste laag van het endometrium (baarmoederslijmvlies) weg geschraapt. Het is ook een methode om een diagnose te stellen (diagnostische curettage), maar ook om poliepen en myomen los te maken en uit de baarmoeder te verwijderen. Dit heet een therapeutische curettage. Een curettage kan poliklinisch worden gedaan, maar meestal is ziekenhuisopname nodig. De ingreep wordt vaak onder een lichte, algehele narcose uitgevoerd.
Curettage bij myomen en vleesbomen: ja of nee?
In het verleden was curettage een ingreep die regelmatig werd uitgevoerd bij de verwijdering van myomen en vleesbomen. De methode wordt nog steeds wel eens toegepast, maar er zijn modernere manieren om poliepen en myomen te verwijderen. Het nadeel van curettage is dat er geen camera wordt gebruikt, waardoor de gynaecoloog niet heel precies te werk kan gaan. Vaak is algehele narcose is vereist, maar óók het (kleine) risico op verwonding of zelfs perforatie van de baarmoeder is voor veel vrouwen een drempel. Daarnaast duurt het herstel minstens een paar dagen en ontstaan soms hevige bloedingen na de ingreep. Er zijn laagdrempeligere manieren om poliepen en myomen te verwijderen, zoals de Myosure behandeling.
Myosure: een modern alternatief
Myosure maakt gebruik van een nieuwe techniek waarbij (onder plaatselijke verdoving) het weefsel mechanisch (in kleine stukjes) wordt verwijderd en meteen wordt afgezogen. In tegenstelling tot curettage, blijft het operatiegebied middels een camera nauwkeurig in beeld, wat de veiligheid en precisie ten goede komt. Er wordt bovendien niet in de baarmoederwand gesneden, de (functionaliteit van de) baarmoeder blijft dus volledig intact. Belangrijk, want poliepen en myomen komen het vaakst voor tijdens de vruchtbare jaren. De behandeling wordt vaak poliklinisch uitgevoerd, duurt maximaal 10 minuten en het herstel is doorgaans zeer snel.
Hevig bloedverlies: raadpleeg je huisarts
Heb jij last van hevig bloedverlies ten heb je het vermoeden dat dit wordt veroorzaakt door een poliep of myoom (vleesboom)? Raadpleeg je huisarts of gynaecoloog en informeer naar de MyoSure behandeling.