Oorzaken
Duik in onze blogs over mogelijke oorzaken voor hevig menstrueel bloedverlies.Bekijk alle categorieën
Zijn menstruatieproblemen erfelijk?
Als je moeder menstruatieproblemen had, hoe groot is dan de kans dat jij deze ook krijgt? En deze vervolgens weer doorgeeft aan de volgende generatie?
Hevige menstruatie door stollingsziekte?
Hevig menstrueren kan allerlei oorzaken hebben. Maar heb je ook geregeld last van blauwe plekken, bloedend tandvlees en/of bloedneuzen, dan is het oppassen geblazen. Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kan namelijk ook het symptoom van een stollingsstoornis zijn.
Curettage bij myomen of vleesbomen achterhaald?
Hevig bloedverlies en veel pijn hoort wat ons betreft niet bij de menstruatie en tóch blijven veel vrouwen ermee rondlopen. Onnodig, want meestal kan de oorzaak vrij eenvoudig verholpen worden, zoals in veel gevallen bij poliepen of myomen(vleesbomen). Veel vrouwen vinden een operatie of curettage echter een drempel. Gelukkig zijn er anno 2017 ook andere mogelijkheden.
Welke typen poliepen zijn er?
Een poliep in het endometrium is in bijna alle gevallen een goedaardige uitstulping van baarmoederslijmvlies. Oftewel: een pijnloos slijmvliesgezwel dat voorkomt in de baarmoeder of baarmoederhals. Ze staan als het ware op een steeltje. Qua grootte kunnen poliepen variëren van een speldenknop tot een golfbal en vaak ondervinden vrouwen er nauwelijks klachten van. Toch kunnen poliepen de oorzaak zijn van hevige menstruatieklachten.
Welke typen myomen zijn er?
Een myoom (ook wel vleesboom genoemd) is een goedaardig gezwel dat zich in de spierwand van de baarmoeder bevindt. Ze bestaan voornamelijk uit spier- en bindweefsel en voelen rubberachtig aan. Klinkt eng, maar in veel gevallen ondervinden vrouwen er nauwelijks klachten van. Sterker nog; de meeste myomen worden bij toeval ontdekt. Myomen kunnen enorm verschillen in grootte, maar het is vooral de plaats van het myoom dat van invloed is op de klachten en de eventuele behandeling. Hieronder daarom een korte uiteenzetting van de verschillende typen myomen.
Endometriose: symptomen en oplossingen
Een helaas veelvoorkomende oorzaak van extreme menstruatiepijn is endometriose, een chronische ziekte die alleen bij vrouwen in de vruchtbare periode voorkomt. Endometriose is het gevolg van baarmoederslijmvlies lijkend weefsel (endometrium) búiten de baarmoederholte. De klachten lopen enorm uiteen en variëren van nauwelijks merkbaar tot ondraaglijke menstruatiepijnen. Wat houdt de ziekte precies in en belangrijker: is er iets aan te doen?
Hevig bloedverlies; mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen
Menstrueren begint in de pubertijd en stopt bij de overgang. Niet de fijnste periode van de maand, maar wél een manier van je lichaam om te vertellen dat je ‘systeem’ naar behoren werkt. De cyclus wordt gestuurd door hormonen, waarvan oestrogeen en progesteron de belangrijkste zijn. Een evenwicht van beide hormonen zorgt ervoor dat je lichaam maandelijks baarmoederslijm opbouwt en weer afstoot (door te menstrueren).
Bloedproppen en stolsels; de meest voorkomende oorzaken
Bloedproppen en stolsels tijdens de menstruatie: de meerderheid van de vrouwen heeft het wel eens meegemaakt. De eerste keer dat dit gebeurt, kan even schrikken zijn, maar incidenteel bloedverlies met stolsels is in principe onschuldig. Wanneer het verlies van bloedproppen of stolsels maandelijks terugkomt en buitengewone proporties aanneemt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?
Welke menstruatieklachten heb ik tijdens de overgang?
De overgang staat bekend als een periode van kommer en kwel. Veel vrouwen kunnen dit beamen en krijgen vanaf hun 35ste (ja, zo vroeg kan de overgang al aantreden) last van allerlei kwaaltjes, zoals humeurigheid en nachtelijk zweten. Voor veel vrouwen is dit één van de eerste verschijnselen die erop duidt dat de menopauze in zicht is. Maar van welke (menstruatie)klachten kun je precies last krijgen tijdens de overgang?
Kan ik aan mijn menstruatie zien dat ik in de overgang zit?
Stemmingswisselingen, opvliegers en slapeloosheid; vrouwen in de overgang zijn er maar al te bekend mee. Overgangsklachten kunnen nogal eens roet in het eten gooien in het dagelijks leven. Damn you, overgang!
Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang?
Vanaf ongeveer het 45ste levensjaar kunnen vrouwen de eerste sporen van de overgang opmerken, zoals opvliegers, nachtelijk transpireren en een onregelmatige menstruatie. Maar waarom worden wij vrouwen geteisterd met deze nare verschijnselen?
Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?
Hartkloppingen, opvliegers en een veranderde menstruatie, het klinkt menig vrouw van middelbare leeftijd hoogstwaarschijnlijk bekend in de oren. De een heeft er (gelukkig) minder last van dan de ander, maar de beruchte verschijnselen die tijdens de overgang kunnen optreden, liegen er niet om; de hormonale veranderingen kunnen inderdaad heel wat in ons lichaam teweegbrengen.
Het hoe en wat van de pre-menopauze
Voorafgaand en na de menopauze vinden ook veranderingen plaats in het lichaam die onder de overgang vallen en, je voelt ‘m al aankomen, allerlei verschijnselen met zich meebrengen. Jammerlijk, maar aan deze natuurlijke processen valt weinig te veranderen. Wat zijn de klachten? Lees het hier!