Welke typen poliepen zijn er?

Welke typen poliepen zijn er?
25 september 2017
Oorzaken

Een poliep in het endometrium is in bijna alle gevallen een goedaardige uitstulping van baarmoederslijmvlies. Oftewel: een pijnloos slijmvliesgezwel dat voorkomt in de baarmoeder of baarmoederhals. Ze staan als het ware op een steeltje. Qua grootte kunnen poliepen variëren van een speldenknop tot een golfbal en vaak ondervinden vrouwen er nauwelijks klachten van. Toch kunnen poliepen de oorzaak zijn van hevige menstruatieklachten.

Verschil tussen poliepen en myomen

Myomen horen niet thuis in het rijtje ‘type poliepen’, maar hier ontstaat regelmatig verwarring over. Want wat is precies het verschil? Ze lijken op elkaar en verschillen vooral in structuur. Een poliep is een soort uitstulpsel van het baarmoederslijmvlies; een myoom is een uitstulpsel van de spier van de baarmoeder. Een myoom kan erg verschillen van omvang en van plek en geeft vaak meer klachten dan poliepen.

Type poliepen

Duik je de medische wetenschap in, dan zal je overspoeld worden door informatie over verschillende soorten poliepen. Poliepen komen namelijk voor op uiteenlopende plaatsen in het lichaam. Van darmen tot stemband.

Wij beperken ons tot twee typen in de baarmoeder(hals).

1. Endometriumpoliepen

Dit type poliep bevindt zich in het baarmoederslijmvlies (endometrium). De meeste endometriumpoliepen zijn goedaardig, maar hoewel de meeste vrouwen niet of nauwelijks klachten ervaren, kunnen de symptomen heel vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan zware of onregelmatige bloedingen. In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen endometriumpoliepen zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. Endometriumpoliepen groeien onder invloed van oestrogeen.

2. Cervicale poliepen

Cervicale poliepen zijn kleine, tandachtige gezwellen in de baarmoederhals die in sommige gevallen zelfs doorlopen tot de vagina. Net als bij endometriumpoliepen ervaren de meeste vrouwen niet of nauwelijks klachten en zijn de meest voorkomende symptomen hevige menstruatieklachten en in uitzonderlijke gevallen zelfs onvruchtbaarheid. De oorzaken van cervicale poliepen omvatten chronische ontsteking, infectie, en verhoogde oestrogeenniveaus.

Behandeling poliepen

Zoals gezegd: veel vrouwen ondervinden nauwelijks klachten van poliepen en de kans dat een poliep kwaadaardig wordt is bovendien bijzonder klein. Behandeling kan uitkomst bieden bij klachten, zoals bijvoorbeeld hevig bloedverlies. In de meeste gevallen is een behandeling heel goed mogelijk (bijvoorbeeld Myosure), zodat je voorgoed van je pijn- en menstruatieklachten af bent.

Last van hevig bloedverlies?

Twijfel jij of myomen of poliepen de oorzaak zijn van jouw hevige menstruatieklachten? Neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts zal je eventueel doorverwijzen naar de gynaecoloog om achter de precieze oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies te komen.

In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Ook dan kunnen sommige behandelingen een uitkomst bieden (bijvoorbeeld NovaSure). Laat hevig bloedverlies je leven niet beïnvloeden!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?