Welke typen myomen zijn er?
Een myoom (ook wel vleesboom genoemd) is een goedaardig gezwel dat zich in de spierwand van de baarmoeder bevindt. Ze bestaan voornamelijk uit spier- en bindweefsel en voelen rubberachtig aan. Klinkt eng, maar in veel gevallen ondervinden vrouwen er nauwelijks klachten van. Sterker nog; de meeste myomen worden bij toeval ontdekt. Myomen kunnen enorm verschillen in grootte, maar het is vooral de plaats van het myoom dat van invloed is op de klachten en de eventuele behandeling. Hieronder daarom een korte uiteenzetting van de verschillende typen myomen.
Verschil tussen poliepen en myomen
Poliepen horen niet thuis in het rijtje ‘type myomen’, maar hier ontstaat regelmatig verwarring over. Want wat is precies het verschil? Een poliep is eigenlijk een soort uitstulpsel van het baarmoederslijmvlies en bevinden zich dus altijd in de baarmoederholte. Een myoom is een uitstulpsel van de spier van de baarmoeder en heeft een totaal hele andere structuur dan een poliep. Ze groeien onder invloed van oestrogenen, dus ontstaan in de vruchtbare periode. Een myoom kan erg verschillen van omvang en van plek en geeft vaak meer klachten dan poliepen. De plek van het myoom bepaalt het type waarmee je te maken hebt.
Type myomen
Om een idee te krijgen van de klachten hebben we de verschillende typen myomen op een rijtje gezet.
Subsereuze myomen – Myoom type 5,6 en 7
Subsereuze myomen bevinden zich onder het baarmoederslijmvlies in de baarmoederholte. Ze groeien vanuit de baarmoederwand in de richting van de baarmoederholte. In tegenstelling tot een submuceus myoom, is de groei dus naar buiten gericht en kan het zelfs voorkomen dat het myoom alleen nog met een steeltje aan de baarmoederwand verbonden is (gesteelde myomen). Subsereuze myomen hebben geen invloed op de menstruatie, maar kunnen door hun omvang druk gaan uitoefenen op andere organen óf rond het steeltje gaan draaien, wat kan zorgen voor ernstige pijnklachten.
Intramurale myomen – Myoom type 1,2,3 en 4
Intramurale myomen zijn myomen die zich in de spierwand van de baarmoeder bevinden, waardoor de baarmoeder groter voelt dan normaal. Dit type myoom komt het meest voor en de klachten bestaan veelal uit hevige menstruatie en pijn of druk in het bekken.
Submuceuze myomen – Myoom type 0,1 en 2
Submuceuze myomen zijn myomen die zich in de baarmoederholte, onder het baarmoederslijmvlies bevinden. Dit type myoom kan de baarmoederholte ingroeien en op die manier de vorm en grootte van de baarmoederholte beïnvloeden. Submuceuze myomen komen minder vaak voor en de meest voorkomende klachten zijn hevige menstruaties.
Intracavitaire myomen – Myoom type 0
Intracavitaire myomen bevinden zich in de baarmoederholte en zorgen doorgaans voor ernstige menstruatieklachten.
Cervicale myomen – Myoom type 8
Cervicale myomen bevinden zich in de baarmoederhals en zijn zeer zeldzaam.
Intraligamentaire myomen – Myoom type 8
Intraligamentaire myomen bevinden zich tussen de ophangbanden van de baarmoeder die naar de bekkenwand lopen.
Geboren myoom – Myoom type 8
Een myoom dat via de baarmoedermond is uitgedreven en in de vagina hangt (geboren myoom)
Behandeling myomen
Zoals gezegd: de meeste vrouwen ondervinden niet of nauwelijks klachten van myomen. De kans dat een myoom kwaadaardig wordt is bijzonder klein en dus hoeft er alleen behandeling plaats te vinden bij klachten. Hoewel de omvang van myomen kan verschillen van een speldenknop tot een grapefruit, is het vooral de plek waar het myoom zich bevindt wat de ernst van de klachten bepaalt. Vooral myomen die (deels) in de baarmoederholte bevinden, veroorzaken ernstige menstruatieklachten en bepalen dus of behandeling al dan niet nodig is.
Last van hevig bloedverlies?
Twijfel jij of myomen of poliepen de oorzaak zijn van jouw hevige menstruatieklachten? Neem dan contact op met je huisarts. In de meeste gevallen is behandeling heel goed mogelijk (bijvoorbeeld Myosure), zodat je voorgoed van je pijn- en menstruatieklachten af bent.