Poliepen en zwanger worden

Poliepen en zwanger worden
28 september 2015
Oorzaken

Zo klein als een kruimeltje, zo groot als een golfbal, in de vorm van een paddenstoel of juist zo plat als een schoteltje. Baarmoederpoliepen komen voor in verschillende vormen, maten en aantallen. Dat klinkt alsof er van alles in de baarmoeder groeit en bloeit, maar in de meeste gevallen is de poliep (gelukkig) een klein, pijnloos en een onschuldig gezwel. Pas als poliepen groeien, kunnen ze kwetsbaar worden, bloeden en voor problemen bij de zwangerschapswens zorgen.

Wat is het ook alweer?

Een baarmoederpoliep is een gezwel van het slijmvlies dat de baarmoederholte bekleedt. Onder invloed van hormonen komen poliepen wat vaker voor in de baarmoeder dan op andere plekken. Als er meer oestrogeen in het lichaam aanwezig is, groeien het baarmoederslijmvlies en de poliep. Naarmate de poliep groter wordt, neemt ook de kans op klachten toe. Echter, dit gebeurt niet zo snel: in 95 procent van de gevallen zijn de gezwellen goedaardig en is er niks om je zorgen over te maken.

Een poliep tijdens de zwangerschap

In de andere vijf procent van de gevallen veroorzaakt de poliep wel klachten, zoals hevige menstruatiestussentijds bloedverlies en is er een kans op onvruchtbaarheid. De baarmoeder is de plek in het lichaam waar een bevruchte eicel zich innestelt en waar het eitje uitgroeit tot een gezonde baby. Een poliep kan hier in enkele gevallen wel eens een stokje voor steken. Doordat de baarmoeder in de zwangerschapsperiode goed doorbloed is, wordt de poliep kwetsbaar en kan deze zelf gaan bloeden. Als dit regelmatig gebeurt en de poliep wel kwaadaardig blijkt te zijn, moet deze worden verwijderd om een miskraam of vroeggeboorte te voorkomen.

Verwijderen van een poliep

Gelukkig is het verwijderen van een poliep geen nare en ingrijpende operatie. Een poliep is met gemakkelijk te verwijderen. Een snelle en pijnloze behandeling die meestal poliklinisch gebeurt, waardoor je nog dezelfde dag naar huis kunt. Vermoed je dat je poliepen hebt? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?