Welke menstruatieklachten heb ik tijdens de overgang?

Welke menstruatieklachten heb ik tijdens de overgang?
10 May 2016
Oorzaken

De overgang staat bekend als een periode van kommer en kwel. Veel vrouwen kunnen dit beamen en krijgen vanaf hun 35ste (ja, zo vroeg kan de overgang al aantreden) last van allerlei kwaaltjes, zoals humeurigheid en nachtelijk zweten. Ook de menstruatie verandert zodra je in de overgang terechtkomt. Voor veel vrouwen is dit één van de eerste verschijnselen die erop duidt dat de menopauze in zicht is. Maar van welke (menstruatie)klachten kun je precies last krijgen tijdens de overgang?

Onregelmatige menstruatie

Als je in de premenopauze terechtkomt, kan de menstruatie onregelmatig worden. Dit verschilt van een hevige menstruatie tot tussentijds bloedverlies. Van welke menstruatieklachten je tijdens de overgang precies last kunt hebben, lees je in het artikel ‘Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang’. Waarom de menstruatie precies verandert, heeft alles te maken met de wisselende hormoonhuishouding. In het artikel ‘Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang’ lees je hoe dit in zijn werk gaat.

De laatste menstruatie

De dag waarop de laatste menstruatie plaatsvindt, wordt de menopauze genoemd. Deze term wordt nog wel eens verward met de overgang, maar is dus specifiek de laatste menstruatie. Bij het overgrote deel van de vrouwen (zo’n 90 procent) vindt deze tussen het 45ste en 55ste levensjaar plaats. Echter kun je pas een jaar na de laatste menstruatie met zekerheid zeggen dat de menopauze een jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Oplossing voor jouw menstruatieklachten

Voor sommige vrouwen zijn de menstruatieklachten zo hevig dat wachten tot de menopauze is bereikt, simpelweg niet te doen is. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die hevig bloedverlies tijdens de premenopauze kunnen verminderen of zelfs volledig laten stoppen.

Andere symptomen van de overgang

Naast de menstruatieklachten die in de premenopauze hun intrede kunnen doen, zijn er ook andere klachten waar vrouwen in de overgang mee te maken kunnen krijgen, zoals de eerder genoemde opvliegers. Dit zijn de meest voorkomende overgangsverschijnselen op een rijtje:

  • Veranderde menstruatie
  • Opvliegers
  • Nachtelijk transpireren
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Gewrichtsklachten
  • Osteoporose
  • Problemen met slapen
  • Verminderd libido

Na de menopauze

Als de menopauze heeft plaatsgevonden, kom je in de postmenopauze terecht. Een periode waarin je geen menstruatieklachten meer hebt, maar nog wel andere overgangsverschijnselen kan ervaren. Naarmate je lichaam meer gewend raakt aan de nieuwe hormoonwaardes, worden ook deze klachten steeds minder merkbaar.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?