Waarom heeft de ene vrouw wel en de andere geen last van myomen?

Waarom heeft de ene vrouw wel en de andere geen last van myomen?
6 april 2015
Oorzaken

Myoom, vleesboom, leiomyoom, fibroom… hoe je het beestje ook noemt, een myoom kan erg vervelend zijn. Kán, want gelukkig zijn de gezwellen goedaardig en zorgen ze bij de meeste vrouwen niet voor klachten. Ze worden dan ook vaak per toeval ontdekt. Niet heel gek als je je bedenkt dat ze zo klein kunnen zijn als het pitje van een appel! Maar of ze nu de grootte hebben van een appelpit of niet, er zijn ook vrouwen waarbij het geniepige gezwel wel tot klachten leidt! Waarom is dit? En kan je deze klachten tegengaan?

Wat is een myoom precies?

Een myoom ontstaat, alleen of in grote aantallen, in de spierwand van de baarmoeder en is een goedaardige verdikking van de spierlaag. Er is dus zeker geen man overboord als er zich eentje in jouw baarmoeder heeft genesteld en verder niets van zich laat horen. Maar het kan wel erg vervelend zijn als de aanwezigheid van de myoom bij jou niet onopgemerkt blijft! Myomen kunnen namelijk zorgen voor flinke klachten tijdens de menstruatie, zoals overmatig bloedverlies (lees: elk uur je tampon vervangen), buikpijn, hoofdpijn, rugpijn en noem het allemaal maar op. Het overmatige bloedverlies kan dan ook nog eens leiden tot bloedarmoede waardoor je sneller moe bent dan normaal. Als de vleesbomen bij jou wel tot klachten leiden, lijkt het gezwel dus ineens een stuk minder goedaardig als het klinkt. Gelukkig is dit goed op te lossen, want myomen kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Afhankelijk van de plek waar de myoom zich bevindt (de baarmoederholte of aan de buitenkant van de baarmoeder) word je hiervoor in de polikliniek of operatiekamer behandeld.

Lees hier alles over myomen.

Zij niet en ik wel!

In Nederland hebben 1,8 miljoen vrouwen myomen in de baarmoeder. Echter veroorzaken deze vleesbomen bij lang niet alle vrouwen ook klachten. Vaak weet je zelf niet eens dat je een vleesboom hebt! Helaas ervaren ca. 350.000 van de Nederlandse vrouwen wel serieuze klachten. Grote myomen kunnen zorgen voor een opgezwollen buik, een zwaar gevoel of pijn/druk op de blaas en als klapper op de vuurpijl hevige menstruaties met veel bloedverlies.Het kan dus heel goed zo zijn dat jij met pijn op bed ligt terwijl jouw vriendin nergens last van heeft. Hoe dat komt? Jammer maar helaas, de oorzaak van vleesbomen is nog altijd onduidelijk en hier is dus geen verklaring voor. Wel is het zo dat negroïde vrouwen meer kans hebben op myomen in de baarmoeder dan blanke vrouwen. Ook groeien myomen sneller tijdens de zwangerschap en stoppen ze met groeien zodra je in de menopauze terechtkomt.

Heb ik een myoom?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel vrouwen die helemaal geen klachten ervaren. Het is dus logischerwijs moeilijk om te zeggen of je een myoom hebt of niet. Om toch te checken of jij wel of geen vleesbomen hebt, kan de gynaecoloog via de binnenkant van de baarmoeder bekijken wat er zich in jouw schoot heeft genesteld. Heeft de gynaecoloog wel myomen ontdekt, maar heb jij er dus geen last van? Niks aan het handje! Een myoom is in 99,9 procent van de gevallen helemaal niet gevaarlijk en er is dan over het algemeen geen behandeling nodig. Wel is het aan te raden om elke drie tot zes maanden even een check-up te doen bij de gynaecoloog om de groei van de vleesboom in de gaten te houden. Geen vuiltje aan de lucht dus als er bij jou een myoom wordt ontdekt, maar wel iets om in de gaten te houden om latere problemen te voorkomen.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?