Is NovaSure de beste behandeloptie voor jou?

Is NovaSure de beste behandeloptie voor jou?
2 januari 2020
NovaSure

Bij een NovaSure-behandeling wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd met behulp van elektrische energie. Het beoogde resultaat: nauwelijks of helemaal geen menstrueel bloedverlies meer. De innovatieve methode is een definitieve oplossing bij hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Voor wie nu meteen een afspraak bij de gynaecoloog wil inplannen: endometriumablatie (endometrium = baarmoederslijmvlies en ablatie = verwijdering) is niet altijd de allerbeste optie. Daarom: 5 vragen die je jezelf zou moet stellen als je een behandeling overweegt.

1. Wat is de oorzaak van jouw HMB?

Voordat je HMB adequaat kunt behandelen, moet je uiteraard eerst weten wat de oorzaak is.  Heel vaak zijn dat veranderingen in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld omdat de premenopauze is begonnen. Dat verklaart waarom 20% van de vrouwen tussen de 35 en 55 jaar last heeft van HMB (1). Hoe dikker het baarmoederslijmvlies is dat elke cyclus wordt opgebouwd, hoe heviger de menstruatie over het algemeen is. In 60% van de gevallen is trouwens helemaal geen oorzaak aan te wijzen (2). Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten is het toch slim om onderzoek te laten doen.

Voor de behandeling van een medisch probleem is het belangrijk dat niet het symptoom (hevige menstruatiebloedingen) maar de oorzaak daarvan wordt aangepakt. Zijn myomen of poliepen in de baarmoeder de boosdoener, dan kunnen deze met een MyoSure-behandeling worden verwijderd. Als een infectie de veroorzaker is van een overenthousiaste menstruatie, dan ben je waarschijnlijk beter gebaat bij een antibioticakuur.

2. Ben je niet te jong?

Dat je niet te jong aan endometriumablatie moet beginnen, heeft twee belangrijke redenen. Eén: de behandeling is onomkeerbaar. Misschien heb je op dit moment nog geen kinderwens, maar dat zou nog kunnen veranderen. De tweede reden is dat endometriumablatie weliswaar onomkeerbaar is, maar dat er toch een kans is dat je deze moet herhalen als je er te vroeg – lees: te jong – aan begint.  Daarom is endometriumablatie alleen geschikt voor vrouwen in de overgang ofwel premenopauze.

3. Heb je een kinderwens?

Is het antwoord ja, dan is NovaSure voor jou geen optie. Bij deze behandelmethode wordt je baarmoederslijmvlies namelijk vernietigd. Je baarmoeder en eierstokken blijven behouden en ook de hormoonhuishouding blijft intact. Je hebt nog gewoon elke maand een eisprong en deze eicel kan bevrucht worden. Alleen kan die bevruchte eicel zich niet meer in het baarmoederslijmvlies nestelen, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Na een NovaSure-behandeling zul je daarom anticonceptie moeten blijven gebruiken.

4. Zoek je eigenlijk een vorm van anticonceptie?

Zie ook het antwoord op vraag 3. Endometriumablatie is géén vorm van anticonceptie. In tegendeel bijna. Je zult na de ingreep een voorbehoedsmiddel moeten blijven gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Denk aan hormonale anticonceptie. Hormonale geneesmiddelen met oestrogeen en/of progestine (de synthetische vorm van progesteron) hebben als bijeffect dat het menstrueel bloedverlies minder wordt of zelfs helemaal stopt. Vandaar dat hormoontherapie vaak als eerste behandeloptie bij HMB wordt ingezet.

Als je sowieso al hormonale anticonceptie gebruikt, is de vraag: wat is dan de meerwaarde van NovaSure? Daar staat tegenover dat niet alle vrouwen die voor hormoontherapie kiezen, minder bloedverlies als bijeffect hebben. Bij het Mirena-spiraal is de slagingskans 60% en bij de anticonceptiepil 50% (3). Daarbij wordt de anticonceptiepil afgeraden aan vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar en die een geschiedenis van hart- en vaatziekten of borstkanker in de familie hebben. Vanwege de bijwerkingen is ‘de pil’ meestal geen oplossing voor de langere termijn. Bekende bijwerkingen zijn doorbraakbloedingen, pijnlijke borsten, acne, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel. Ook hoofdpijn, misselijkheid, verminderde zin in seks en/of prikkelbaarheid worden genoemd (4). NovaSure is een hormoonvrije behandeloptie bij HMB.

5. Zijn er misschien geschiktere alternatieven?

Endometriumablatie heeft tot doel het menstrueel bloedverlies te verminderen. Je hormoonhuishouding blijft zoals gezegd hetzelfde. Het voordeel daarvan is onder meer dat je niet vervroegd in de overgang raakt, zoals bij een hysterectomie (baarmoederverwijdering) met verwijdering van beide eierstokken wél het geval is. Doordat het bloedverlies minder heftig is, heb je doorgaans ook minder last van kramp. Ook PMS-verschijnselen verminderen normaal gesproken. Daarbij heb je minder last van ijzertekort, wat weer gunstig is voor je energielevel.

Wereldwijd hebben meer dan 3 miljoen vrouwen een behandeling met NovaSure ondergaan. Bij 91% van de behandelde vrouwen is de menstruatiebloeding drastisch verminderd of zelfs helemaal gestopt. Het tevredenheidspercentage is hoor: 97% zegt de procedure aan anderen aan te bevelen (5). Toch wil dat alles niet zeggen dat NovaSure altijd de allerbeste oplossing is. Verdiep je vooraf goed in alle behandelopties die er zijn en maak op basis daarvan een keuze.

Meer lezen?

Overweeg je een NovaSure-behandeling? Dan is het misschien fijn om de ervaringen van andere vrouwen met HMB te lezen. Breng vooraf goed je wensen en verwachtingen in kaart en bespreek deze met je huisarts en/of gynaecoloog.

 

Bronnen:

(1) Shapley M, Jordan K, Croft PR. An epidemiological survey of symptoms of menstrual loss in the community. The British Journal of General Practice: the journal of the Royal College of General Practitioners, 2004;54(502):359-363.
(2) Meijer L J, Bruinsma AC, Pameijer AS, Hehenkamp WJ, Janssen CA, Burgers JS, De Vries CJ (2014). NHG-Standaard Vaginaal bloedverlies (derde herziening). Huisarts Wet, 57, 406-14.
(3) ACOG Committee on Practice Bulletins. ACOG Practice Bulletin: Management of Anovulatory Bleeding. Int J Gynecol Obstet. 2001;72(3):263-271.
(4) Brand A, Bruinsma A, Van Groeningen K, Kalmijn S, Kardolus I, Peerden M, Smeenk R, De Swart S, Kurver M, Goudswaard L. NHG-Standaard Anticonceptie.
(5, 6) Cooper J, et al. A randomized, multicenter trial of safety and efficacy of the NovaSure system in the treatment of menorrhagia. J Am AssocGynecol Laparosc. 2002; 9:418-428.

 

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?