Wat is baarmoederslijmvlieskanker (endometrium carcinoom)?

Wat is baarmoederslijmvlieskanker (endometrium carcinoom)?
9 October 2017
Weetjes

Baarmoederslijmvlieskanker is een relatief veel voorkomende vorm van kanker bij vrouwen van 60+ welke niet veroorzaakt wordt door het HPV virus. In Nederland wordt de diagnose zo’n 1400 keer per jaar gesteld, bijna altijd op latere leeftijd. De symptomen dienen zich vaak vroeg aan, maar zijn over het algemeen typisch gynaecologische problemen, zoals hevig bloedverlies en pijn in de onderbuik. Zeker iets om in de gaten te houden dus.

Hoe ontstaat baarmoederslijmvlieskanker?

De baarmoeder is een peervormig orgaan en wordt onderverdeeld in het baarmoederlichaam en de baarmoederhals (cervix). De binnenste laag van de baarmoeder is bekleed met slijmvlies en in dat slijmvlies kan kanker ontstaan, een langzaam groeiende vorm dat vanuit het slijmvlies doorgroeit in de spierwand van de baarmoeder.

De oorzaak is niet precies bekend, maar hormonen spelen een belangrijke rol. Wanneer het samenspel tussen oestrogeen en progesteron niet in balans is en de oestrogene hormonen gedurende lange tijd ongecontroleerd op het baarmoederslijmvlies kunnen inwerken, bestaat de kans dat het baarmoederslijmvlies zich gaat veranderen in een kwaadaardige woekering. Kanker dus.

Twee aspecten zorgen voor relatief hoge genezingskansen:

  1. De symptomen zijn vroeg merkbaar en kunnen als waarschuwingssignaal dienen.
  2. De kanker evolueert vaak traag, waardoor de diagnose vaak vroegtijdig kan worden gesteld.

Symptomen baarmoederslijmvlieskanker

Hoewel de symptomen vaak al vroegtijdig naar voren komen, zijn deze niet altijd als zodanig herkenbaar omdat ze vrij algemeen zijn. Ga dus niet meteen van het ergste uit, maar houd de volgende symptomen in je achterhoofd.

  • Bloedverlies – Wanneer er een gezwel in de baarmoeder zit, dan veroorzaakt dat bijna altijd abnormaal bloedverlies. Dat gebeurt bij een kwaadaardig gezwel, maar ook bij een goedaardig gezwel is dat mogelijk. Dit kan optreden tussen menstruatie door of na de menopauze, begint vaak helder van kleur en wordt geleidelijk aan donkerder. Aangezien baarmoederslijmvlieskanker vaak voorkomt rond of na de menopauze, is dit symptoom soms lastig te herkennen, want onregelmatige bloedingen zijn typisch voor die periode
  • Langere menstruatie
  • Witte of roze afscheiding
  • Pijn of kramp in bekkenbodem/onderbuik
  • Pijn bij het vrijen
  • Pijn bij het plassen
  • Gewichtsverlies

Bij twijfel, contact opnemen met je huisarts!

Herken jij bovenstaande symptomen en voel je je onzeker over de oorzaak. Neem dan contact op met je huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?