Veelgestelde vragen over Hevig bloedverlies

Wat is menorragie?

Menorragie is de medische term voor hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Als je bloedingen per cyclus zeven dagen of meer duren of zo hevig zijn dat je bijna om het uur maandverband of tampons moet wisselen, is er waarschijnlijk sprake van menorragie. Alleen een arts kan dit met zekerheid vaststellen. Vrouwen met menorragie hebben vaak ook last van vermoeidheid, bloedarmoede en doorlekken en zijn daardoor soms beperkt in hun activiteiten.

Wat zijn veelvoorkomende klachten bij hevig bloedverlies?

Vrouwen die last hebben van hevig bloedverlies hebben vaak ook last van andere menstruatieklachten, zoals een onregelmatige menstruatie, tussentijds bloedverlies, menstruatiepijn en het verliezen van stolsels. Ook kan hevig menstrueel bloedverlies zelf weer nieuwe klachten veroorzaken, zoals bloedarmoede. 

Bloedarmoede brengt ook weer allerlei nare gevolgen met zich mee; gynaecoloog Peggy Geomini vertelt er in de video meer over. 

Waarom heb je last van hevig bloedverlies?

Hevig bloedverlies kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het kan zijn dat het erfelijk bepaald is, dus binnen een familie voorkomt (denk aan je moeder/tante/zus). Maar het kan ook veroorzaakt worden door aandoeningen als poliepen en vleesbomen (myomen), die in de baarmoeder groeien. Een ander veelvoorkomende oorzaak is een hormonale disbalans, zoals PCOS (polycysteus ovariumsyndroom). Daarom is het goed om uit te zoeken wat er precies aan de hand is, zodat er ook gezocht kan worden naar een passende oplossing.

Het komt ook vrij vaak voor dat er geen specifieke oorzaak wordt gevonden voor het hevige bloedverlies. Maar ook dan zijn er genoeg behandelopties beschikbaar. 

Wat is de oorzaak van hevig bloedverlies?

Vleesbomen (myomen), poliepen en hormoonschommelingen kunnen de oorzaak zijn. In zeldzamere gevallen is er sprake van bloedingsafwijkingen of een andere medische aandoening. In 60% van de gevallen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Lees hier meer over hevig bloedverlies. 

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Hevig menstrueel bloedverlies (menorragie) is een medisch erkende aandoening waarvoor verschillende oplossingen bestaan.

NSAID’s zoals ibuprofen en diclofenac hebben een pijstillende werking. Als ze tijdens de menstruatieperiode worden geslikt, kunnen ze soms ook tot gevolg hebben dat hevig bloedverlies vermindert.

Hormoontherapie bestaat uit anticonceptie of andere geneesmiddelen waarmee verstoringen van de hormoonspiegel worden behandeld. Deze therapie werkt in slechts 48% van de gevallen en moet meestal worden voortgezet om effectief te blijven. Sommige vrouwen ondervinden bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gewichtsschommelingen en misselijkheid.

NovaSure is een vorm van endometriumablatie. Het baarmoederslijmvlies (endometrium), dat elke menstruatiecyclus wordt opgebouwd, wordt met behulp van elektrische energie verwijderd (ablatie). De behandeling is eenmalig, kort en kan poliklinisch worden uitgevoerd. Het effect van de NovaSure-behandeling: een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen bloedingen meer, minder menstruatiepijn, minder PMS-verschijnselen en beduidend meer energie. Doordat de hormoonhuishouding hetzelfde blijft, raak je niet vervroegd in de overgang.

MyoSure is voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies door vleesbomen (myomen) of poliepen. Bij deze relatief eenvoudige ingreep wordt de vleesboom of poliep weggeschraapt; vaak gebeurt dit poliklinisch (dus zonder ziekenhuisopname).

Hysterectomie (operatieve verwijdering van de baarmoeder) is samen met NovaSure de enige definitieve behandeling van menorragie. Hysterectomie is een zware ingreep die in het ziekenhuis onder volledige verdoving wordt uitgevoerd en die gepaard gaat met operatierisico’s, ziekenhuisopname en (afhankelijk van de gebruikte techniek) een herstelperiode die tot zes weken kan duren.

Zijn er oplossingen voor hevig menstrueel bloedverlies zonder hormonen?

Er zijn diverse oplossingen voor hevige menstruaties zonder hormonen, dit zijn veelal operatieve behandelingen. Deze zijn onder te verdelen in de wat lichtere ingrepen, zoals NovaSure en MyoSure, en zwaardere ingrepen als een hysterectomie (baarmoederverwijdering).

Hoe wordt een behandelmethode gekozen bij hevig bloedverlies?

De behandeling hangt af van de oorzaak die gevonden wordt voor de hevige menstruaties. Helaas is het zo dat bij veel vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies geen directe oorzaak wordt gevonden. Vaak is dan een heel scala aan behandelingsopties mogelijk. Voor de patiënt is het soms lastig kiezen. Het is tegenwoordig niet meer zo dat de arts zegt: dit is het beste. Elke behandeloptie heeft voor- en nadelen. Er is er dus maar één die een keuze kan maken en dat ben je zelf. Daarvoor is over het algemeen tijd en informatie nodig., maar uiteraard kan de arts wel helpen bij die keuze.

Op welke leeftijd komt hevig menstrueel bloedverlies veel voor?

Hevig bloedverlies kan op alle leeftijden voorkomen, maar er zijn twee fasen in het leven dat je er meer last van kunt krijgen. Bij het begin van de menstruatie, rond 13/14 jaar oud,  kan een vrouw er meer last van krijgen en aan het eind van de menstruele cyclus, rond 45-50 jaar oud. Beide momenten hebben te maken met hormoonwisselingen: bij de één door de puberteit en bij de ander door de overgang.

Waarom heeft de ene vrouw wel last van hevige menstruaties en de ander niet?

Het is niet altijd duidelijk waarom de ene vrouw wel last heeft van hevige menstruaties en de ander niet. Soms is het bloedverlies te verklaren door onderliggende aandoeningen als vleesbomen of poliepen. De leeftijd van een vrouw kan ook meespelen; tijdens het begin van de menstruatie en richting de overgang kan een menstruatie heviger worden door hormoonschommelingen. Bij het grootste deel van de vrouwen is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor menstruatieklachten als hevig bloedverlies.

Kan hevig menstrueel bloedverlies een symptoom zijn van een (ernstige) ziekte?

Het hebben van hevig bloedverlies kan inderdaad een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Daarom is het verstandig om er niet mee rond te blijven lopen en het te ‘accepteren’. Enkele oorzaken voor hevig bloedverlies zijn bijvoorbeeld een stollingsstoornis, een vleesboom, poliepen, en in zeldzamere gevallen een vorm van kanker. De kans op een zwaardere aandoening als kanker is heel klein, maar het is toch verstandig je te laten onderzoeken als je last hebt van hevig bloedverlies of een onregelmatige cyclus. 

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?