Veelgestelde vragen over Vleesbomen en poliepen

Wat is een vleesboom?

Een vleesboom (ook wel myoom, leiomyoom of fibroom genoemd) is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoeder. Myomen komen solitair voor, maar ook in grote aantallen. Ze kunnen zo klein zijn als een appelpitje of zo groot als een grapefruit. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van de plek. Gevaarlijk zijn ze over het algemeen niet. Wel kunnen ze allerlei klachten geven, zoals menstruatiepijn, tussentijdse bloedingen en hevig bloedverlies.

Wat is een poliep?

Een poliep is een goedaardig slijmvliesgezwel op een steeltje. Ze kunnen in de baarmoeder en in het baarmoederhalskanaal voorkomen. Als poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden. Poliepen kunnen verschillende soorten klachten geven, waaronder een onregelmatige menstruatie, tussentijds bloedverlies en/of hevig bloedverlies.

Bekijk ook de video waarin gynaecoloog Peggy Geomini uitlegt wat een poliep is.

Wat is het verschil tussen een vleesboom en poliep?

Het verschil tussen een vleesboom en een poliep heeft vooral te maken met de structuur. Beiden zijn bijna altijd goedaardige gezwellen die in de baarmoeder voorkomen. Maar een vleesboom bestaat vooral uit spierweefsel en poliepen uit slijmvliesweefsel. Een vleesboom is hierdoor dus veel harder dan een poliep. Ook geeft een vleesboom vaak meer klachten dan een poliep.

Bekijk ook de video waarin gynaecoloog Marlies Bongers verder uitlegt wat het verschil tussen een vleesboom en poliep is.

Wat is de oorzaak van poliepen?

Een poliep groeit in het slijmvlies van de baarmoeder en kan onder invloed van hormonen vaker voorkomen dan anders. Het is niet duidelijk waarom de ene vrouw wel poliepen krijgt en de ander niet.

Wat is de oorzaak van een vleesboom (myoom)?

Waardoor een vleesboom precies ontstaat is niet exact duidelijk. Wel hebben donkere vrouwen meer kans op het ontwikkelen van een vleesboom dan blanke vrouwen. Ook erfelijkheid speelt een rol; als het in je familie voorkomt, dan is de kans groter dat je een vleesboom krijgt. Ook een ongezonde levensstijl (overgewicht, hoge bloeddruk, eten van veel rood vlees) kan van invloed zijn. 

Kan je een vleesboom of poliep verwijderen in een polikliniek?

Ja, een vleesboom (myoom) of poliep kan verwijderd worden in een polikliniek, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Dit heeft bijvoorbeeld met de grootte van de vleesboom of poliep te maken. 

Gynaecoloog Marlies Bongers geeft hier verdere uitleg over in de video. 

Wat kan je verwachten als je een vleesboom laat verwijderen op de OK?

Er wordt voor de operatiekamer (OK) gekozen als een vleesboom bijvoorbeeld groter dan 1cm is, waardoor er meer tijd nodig is om de ingreep uit te voeren. Ook kan er op de OK worden gekozen voor pijnstilling in de vorm van een narcose of ruggenprik, maar je moet er rekening mee houden dat het wel een tijdje duurt voordat de pijnstilling is uitgewerkt. Dit betekent dus wel een langere ziekenhuisopname dan bij een poliklinische behandeling.

Gynaecoloog Peggy Geomini vertelt in de video nog meer over een ingreep op de OK, onder andere over het herstel thuis.

Wordt een vleesboom of poliep onderzocht?

Vleesbomen (myomen) en poliepen zijn over het algemeen goedaardige afwijkingen, kwaadaardigheid komt heel sporadisch voor. Een verwijderde vleesboom of poliep wordt voor de zekerheid wel altijd naar de patholoog gestuurd voor verder onderzoek. Maar het komt maar heel weinig voor dat het kwaadaardige cellen blijken te zijn. 

Kun je zwanger worden als je een poliep hebt?

Ja, je kunt gewoon zwanger worden als je een poliep hebt. Vaak is het wel verstandig grote poliepen te laten verwijderen voordat je zwanger wordt. Gynaecoloog Marlies Bongers vertelt er meer over in de video. Of lees deze blog voor meer informatie.

Moet je een vleesboom of poliep laten verwijderen?

Nee, het is niet altijd nodig om een vleesboom of poliep te verwijderen. Er wordt eigenlijk alleen gekozen om een vleesboom of poliep te verwijderen als je er last van krijgt, bijvoorbeeld als je baarmoeder heel groot is geworden door de aanwezigheid van meerdere vleesbomen of als je last krijgt van hevig bloedverlies.

Bekijk ook de video om te zien wat gynaecoloog Peggy Geomini erover te zeggen heeft.

Heeft een vleesboom invloed op een zwangerschap?

Een vleesboom (myoom) en zwangerschap komen vaak tegelijkertijd voor. Vaak wordt een vleesboom zelfs pas op een echo gespot. Het hoeft geen reden tot zorg te zijn, maar vleesbomen kunnen tijdens een zwangerschap wel zorgen voor extra klachten, bijvoorbeeld bloedingen of buikpijn. Dus weet je dat je een vleesboom hebt en ben je nog niet zwanger? Het kan het overwegen waard zijn om de vleesboom te laten verwijderen voordat je zwanger wordt. Vleesbomen kunnen overigens ook tijdens de zwangerschap gaan groeien. Na een zwangerschap worden myomen vaak weer kleiner. 

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?