De baarmoeder verwijderen vs. de NovaSure-behandeling

De baarmoeder verwijderen vs. de NovaSure-behandeling
4 december 2015
NovaSure

Als jij één keer in de maand je wekelijkse uurtje sporten moet afzeggen, dat middagje bijkletsen met je beste vriendin expres een week later inplant of gedwongen thuisblijft van werk omdat je last hebt van menstruatieklachten, is dat niet oké en wordt het tijd om hier iets aan te doen. Er bestaan namelijk oplossingen die jouw menstruatieklachten verminderen of zelfs doen verdwijnen en je weer het heft in eigen handen geven. Meerdere zelfs. Twee van die oplossingen bij hevige menstruaties zijn baarmoederverwijdering en de NovaSure-methode.

Baarmoeder verwijderen

Een baarmoederverwijdering (ook wel hysterectomie) is een zware operatie waarbij de hele baarmoeder via de vagina of door een kijkbuis die via een insnede in de buikwand is ingebracht, wordt verwijderd. Baarmoederverwijdering heeft een slagingskans van 100%.

Na de behandeling

Na het verwijderen van de baarmoeder vindt er logischerwijs geen menstruatie meer plaats en kun je geen kinderen meer krijgen. Als ook de eierstokken zijn verwijderd, kun je last krijgen van overgangsklachten zoals opvliegers, duizeligheid en nachtelijk zweten.

Duur van de behandeling

Als de baarmoeder via de vagina wordt verwijderd, duurt de operatie ongeveer één uur. Via een kijkbuis neemt de operatie twee uur in beslag.

Herstel

Het herstel na een baarmoederverwijdering is niet mis. Gemiddeld duurt het zo’n vier tot acht weken voordat je weer volledig kan meedraaien in het dagelijks leven.

Voordelen
 • De oplossing is permanent
 • De menstruatie stopt
 • Eenmalige behandeling
Nadelen
 • Ingrijpende operatie
 • Kans op complicaties
 • Kan de menopauze doen vervroegen
 • Vereist soms een hormoonbehandeling
 • Herstel duurt lang

Lees meer over baarmoederverwijdering.

NovaSure-behandeling

Waar baarmoederverwijdering bij allerlei baarmoederklachten als behandeling kan worden gebruikt, is de NovaSure-methode puur gericht op het verminderen of stoppen van hevige bloedingen bij de menstruatie. Tijdens de behandeling wordt het baarmoederslijmvlies (datgene wat bepaalt hoe jouw maandelijkse feestje verloopt) met behulp van elektrische energie verwijderd. 97 procent van de behandelde vrouwen raadt NovaSure aan bij andere vrouwen.

Na de behandeling

Na de behandeling is de menstruatie verminderd of helemaal gestopt, heb je minder last van ongesteldheidspijn en PMS-klachten en heb je meer energie. De hormoonhuishouding blijft na de behandeling gewoon hetzelfde waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt. Het is niet meer mogelijk om kinderen te krijgen.

Duur van de behandeling

De ingreep duurt maximaal twee minuten, maar is over het algemeen in 90 seconden klaar.

Herstel

De meeste vrouwen hebben tot enkele uren na de ingreep last van krampen in de baarmoeder, maar ervaren geen hevige, langdurige pijn. Over het algemeen kan je de volgende dag weer gewoon naar je werk, de boodschappen doen en de hond uitlaten.

Voordelen
 • Het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd waardoor de baarmoeder zelf behouden blijft
 • De menstruatiebloedingen verminderen of stoppen helemaal
 • Snel herstel
 • Geen voorbehandeling nodig
 • Eenmalige behandeling
Nadelen
 • Alleen geschikt voor vrouwen in de premenopauze
 • Anticonceptie blijft nodig
 • Kan niet ongedaan worden gemaakt

Lees meer over behandeling met NovaSure.

De juiste behandeling bij hevige menstruaties

Baarmoederverwijdering en de NovaSure-methode zijn twee mogelijke, maar compleet verschillende oplossingen die hevige menstruaties kunnen behandelen. Om een goede keuze te maken, is het belangrijk dat je alle ins en outs van de behandelingen goed voor ogen hebt en zo een oplossing kan kiezen die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Je huisarts kan je hier goed bij helpen.

Andere behandelingen

Naast een behandeling met NovaSure of het verwijderen van de baarmoeder zijn er nog meer oplossingen om zware menstruaties aan te pakken, zoals hormoontherapiedilatatie & curettage en de MyoSure-behandeling.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?