Oorzaak en oplossing achterblijvende placentaresten na een miskraam
Het komt helaas regelmatig voor dat er placentaresten in de baarmoeder achterblijven na een miskraam. Een vervelende nasleep, terwijl een miskraam op zichzelf al enorm ingrijpend is. Dikwijls lost je lichaam het geheel op natuurlijke wijze op, maar het komt helaas regelmatig voor dat er placentaresten achterblijven in de baarmoeder.
Achtergebleven placentaresten bij een miskraam
Boven de 35 krijgt maar liefst 1 op de 5 vrouwen een miskraam en boven de 40 loopt dat percentage zelfs op tot 40%. Die cijfers liegen er niet om en helaas krijgen vrouwen óók nog regelmatig te kampen met een lange nasleep. Als na een miskraam placentaresten achterblijven in de baarmoeder, wordt vaak meteen gedacht aan curettage. Maar er zijn meer – soms minder laagdrempelige – mogelijkheden. Zo wordt de MyoSure weefselverwijderingsbehandeling poliklinisch uitgevoerd in gemiddeld slechts 10 minuten. De MyoSure procedure is een behandeling waarbij myomen & poliepen, maar óók placentaresten veilig en effectief kunnen worden verwijderd zonder in de baarmoeder te snijden. De baarmoederwand blijft volledig intact en het herstel is snel; zeer geschikt dus voor vrouwen die graag snel opnieuw zwanger willen worden.
Andere oorzaken achtergebleven placentaresten
De placenta wordt normaal gesproken geboren doordat deze door samentrekkingen van de baarmoeder (weeën) van de baarmoederwand loskomt en wordt uitgedreven. De belangrijkste oorzaak van een achterblijvende placenta(rest) is onvoldoende sterke samentrekkingen van de baarmoeder. Dit kan o.a. te maken hebben met:
- Vroeggeboorte
- Eerder een achterblijvende placenta(rest) gehad
- Afwijkende placenta (accreta)
- Sterk uitgerekte baarmoeder tijdens de zwangerschap (meerling , groot kind, te veel vruchtwater)
Achtergebleven placentaresten worden na de bevalling operatief verwijderd (manuele placentaverwijdering). Soms wordt pas later ontdekt dat er nog een placentarest in je baarmoeder aanwezig is. In dat geval zal curettage of een MyoSure behandeling plaatsvinden.
MyoSure versus curettage
Curettage en MyoSure zijn behandelingen die worden ingezet om achtergebleven placentaresten te verwijderen. Maar wat is het verschil en belangrijker: welke methode is voor jou het meest geschikt? Die vraag moet je gynaecoloog beantwoorden. Bij een curettage wordt met een soort lepeltje – de curette – de placentaresten weg geschraapt. In sommige gevallen gebeurt dat poliklinisch, maar meestal wordt een curettage uitgevoerd onder lichte narcose of met een ruggenprik. De MyoSure behandeling maakt gebruik van een nieuwe techniek waarbij (onder plaatselijke verdoving) de placentaresten mechanisch worden verwijderd en afgezogen. Dankzij een camera blijft het operatiegebied nauwkeurig in beeld, wat de veiligheid en precisie ten goede komt. Er wordt niet in de baarmoederwand gesneden, enkel placentaresten weggezogen. De (functionaliteit van de) baarmoeder blijft dan ook volledig intact. Essentieel wanneer je opnieuw zwanger wilt worden. De behandeling zelf duurt zo’n 10 minuten en het herstel is doorgaans zeer snel. Ook fijn; er komen geen hormonen aan te pas. De MyoSure behandeling is ook daarom heel geschikt voor vrouwen die graag snel opnieuw zwanger willen worden.
MyoSure; de voordelen op een rijtje
- Snel, efficiënt en veilig
- Baarmoeder(wand) blijft behouden
- MyoSure wordt vaak prettiger ervaren als curettage
- Geen voorbehandeling nodig
- Geen gebruik van hormonen
- Behandelingsduur circa 10 minuten
- Snel herstel
- Geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden
- MyoSure wordt vergoed door zorgverzekeraars
Meer weten of MyoSure? Raadpleeg je huisarts
Heb jij het gevoel dat er placentaresten zijn achtergebleven in je baarmoeder? Raadpleeg je huisarts of gynaecoloog en informeer naar de MyoSure behandeling. Indien je twijfels hebt of nog met vragen rondloopt, kun je altijd online je vraag stellen bij gynaecoloog Vera Haitsma.