Probleemloos de zwangerschap door

Probleemloos de zwangerschap door
3 augustus 2015
MyoSure

Waar de ene vrouw moeiteloos door haar negen zwangere maanden heen walst, heeft de andere vrouw wat meer problemen met haar zwangerschap. Naast de bekende kwaaltjes die erop duiden dat je zwanger bent (misselijkheid, pijnlijke borsten en vermoeidheid) zijn er nog veel meer problemen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden. Eén van deze moeilijkheden is een myoom in of bij de baarmoeder.

Wat is het ook alweer?

Om verwarring te voorkomen, eerst even een kort lesje myomen. Myoom is een ander woord voor vleesboom. Wat raar is, want het gezwel lijkt in geen enkel opzicht op een boom, maar heeft meer weg van een simpele knobbel. Myoom betekent ‘goedaardig gezwel’ en dat vat de hele aandoening in twee woorden goed samen. De gezwellen bestaan uit spiervezels en zijn zo klein als een erwtje of zelfs een appelpitje, maar kunnen soms ook de grootte aannemen van een grapefruit. In de meeste gevallen kunnen de gezwellen gelukkig geen kwaad.

Klachten en problemen

Als je myomen hebt (en dat kan best wel eens zo zijn, want één op de vier blanke en één op de twee donkere vrouwen krijgt ermee te maken) hoef je je in de meeste gevallen nergens druk om te maken. De gezwellen geven over het algemeen weinig tot geen klachten en veel vrouwen lopen dan ook rond met myomen zonder dat zij daar erg in hebben. Toch zijn er ook vrouwen waarbij de myoom (vaak als deze toeneemt in grootte en hoeveelheid) wel voor problemen zorgt, zoals hevige menstruaties, drukkende en/of zeurende pijn in de onderbuik en problemen bij de vruchtbaarheid.

Myomen en vruchtbaarheid

De kans dat myomen problemen opleveren bij het zwanger worden, is gelukkig heel klein. Heel soms komt het voor dat de myoom zich in de baarmoederholte bevindt waar het voor moeilijkheden kan zorgen. De myoom kan dan hetzelfde effect hebben als een spiraaltje en de innesteling van het zaadje verhinderen.

Wat betekent het voor mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap zitten myomen niet altijd stil. In deze negen maanden kunnen ze gaan groeien en – daar heb je ‘m weer – zo groot worden als een voetbal. Naarmate de myoom groeit, verhoogt ook de prikkelbaarheid van de baarmoeder. Hierdoor ontstaan er eerder weeën en stijgt de kans op het krijgen van een miskraam en een (te) vroege geboorte.

Omdat veel bloed inclusief de benodigde voedingsstoffen voor het kind naar de myomen gaat in plaats van naar het baby’tje, kan het voorkomen dat het kind minder goed groeit en bij de geboorte te licht is (> 3000 gram). Ook kunnen myomen in de weg zitten waardoor een normale geboorte niet mogelijk is en de geboorte via een keizersnede moet verlopen.

Last van myomen?

Zorgen de myomen bij jou voor klachten? Het is verstandig om dan een afspraak te maken met de gynaecoloog en dit te bespreken. Ook als je na de zwangerschap ineens last hebt van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kan er sprake zijn van een myoom. Blijf er niet te lang mee zitten, er zijn behandelingen die de myomen kunnen verwijderen.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?