Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie? Ga naar de dokter!

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie? Ga naar de dokter!
18 januari 2014
Menstruatie

Als je denkt dat je de enige bent die rondloopt met buikkrampen en rugpijn, van het ene op het andere moment verandert in een minder gezellige vriendin en uitgeput op de bank hangt als het weer die tijd van de maand is, heb je het mis. Maar liefst één op de vijf vrouwen in Nederland heeft last van menorragie: hevig bloedverlies tijdens de ongesteldheid. Maar ondanks dat je dus zeker niet alleen bent, stappen veel van deze vrouwen niet naar de dokter met hun probleem.

Een taboe?

Wist je dat in veel andere landen vrouwen al vanaf hun achttiende voor een jaarlijkse check-up naar de gynaecoloog gaan? In Nederland is dit helemaal niet het geval. Een gemiste kans, want juist de gynaecoloog kan de vele klachten die hevig menstrueel bloedverlies met zich meebrengt, oplossen. Waarom rust er in ons kikkerlandje dan zo’n taboe op het onderwerp? Want als we de koppen even bij elkaar steken en er logisch over nadenken, is er niets om je voor te schamen, is het onzin om te denken dat de klachten wel meevallen en stel je je echt niet aan. Niet overtuigd? Dan doen deze verhalen van patiënten dat wel:

  • Daphne (33) heeft last van hevig bloedverlies en pijn
  • Monique (44) kan na de behandeling weer hardlopen en zwemmen
  • Vera (32) had naar haar bevalling een totaal andere menstruatie
  • Anna (27) bleek last te hebben van een myoom

Stap naar de dokter

In veel gevallen is het niet zo dat menorragie van de ene op de andere dag opspeelt. Vaak sluipen de klachten er één voor één bij in waardoor veel vrouwen niet eens doorhebben dat die ene week in de maand ineens hun leven beïnvloedt. Raar maar waar, veel vrouwen blijven hierdoor met de aandoening rondlopen zonder naar de huisarts te gaan. Een jaarlijkse check-up bij de gynaecoloog zou dus veel vrouwen kunnen helpen om hevige menstruaties eerder de baas te zijn!

Het is dus duidelijk dat het bij hevige menstruaties verstandig is om naar de dokter te gaan. De tweede stap is om hem / haar te overtuigen dat je klachten serieus zijn en je maar al te graag de deur uitstapt met een oplossing. Er zijn namelijk genoeg behandelopties die jouw klachten de deur kunnen wijzen!

Bekijk een overzicht van behandelopties.

Ready, set go!

Dat wij vrouwen soms niet de allersnelste zijn als het aankomt op ons klaarmaken voor een avondje uit, is inmiddels wel duidelijk. Maar ook voor het vinden van een oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies nemen we ruimschoots de tijd. Soms verstrijken er wel vier jaar voordat een vrouw de juiste behandelmethode vindt. Dus ladies, als een speer naar die dokter!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?