Is je menstruatie erger als je ook ziek bent?

Is je menstruatie erger als je ook ziek bent?
20 april 2015
Menstruatie

Daar lig je dan, ziek op de bank met een kopje soep voor je neus waar je als een berg tegenop kijkt. En om de situatie nog net even wat erger te maken, ben je ook nog eens ongesteld. Wat een ramp! In plaats van je gewone maandelijkse rug- of buikpijntje, is je ongesteldheid veranderd in een klein drama. De gewoonlijke buikpijn wordt aangevuld met krampen en je bent nog vermoeider dan je al was.

Ziek en ongesteld zijn tegelijkertijd

Als je menstrueert, is je weerstand een stuk lager. Je verliest namelijk een hoop bloed wat je normaal gesproken binnenhoudt. Dit kan leiden tot een tekort aan ijzer. Hierdoor voel je je moe en lusteloos en lig je liever de hele dag op bed dan dat je actief in de weer bent. Als je in die week dan ook nog eens ziek bent, lijkt het wel alsof alle kracht uit je lichaam is geslopen en je voor geen mogelijkheid vooruit te branden bent. Lekker zeg, ben je ziek, besluit je lichaam dat het tijd is voor de maandelijkse ongesteldheid…

Ziek én ongesteld zijn op hetzelfde moment is geen pretje. Je voelde je al misselijk en moe en nu je maandelijkse feestje van start is gegaan, ben je helemaal niet meer te genieten. Ziek zijn is één ding, maar zo’n hevige menstruatie is wel het laatste waar je op zit te wachten. Een schrale troost: die hevige menstruatie is gewoonweg een gevolg van het feit dat je ziek bent, je jezelf bij voorbaat al zielig vindt en daardoor je flow simpelweg wat heftiger ervaart. Je menstruatie kan dus zeker erger lijken als je ziek bent, maar daar is dan ook meteen alles mee gezegd.

Kramp, misselijk en vermoeid

Het is dus niet zo dat je menstruatie ook verergert als je ziek bent, maar andersom kan je wel aardig ziek worden van ongesteld zijn. Blijf jij iedere maand binnen omdat 1) je moe en misselijk bent, 2) krampen ervoor zorgen dat je niet van de bank af wilt komen, 3) je humeur niet veel soeps is of 4) al het bovenstaande? Tijd om het aan te pakken!

Hevige menstruaties kunnen ervoor zorgen dat jij één op de vier weken niet helemaal lekker in je vel zit. Of beter gezegd: helemaal niet. Hevige menstruatiebloedingen en alle andere bijkomende kwaaltjes belemmeren veel vrouwen om volop van het leven te genieten. Thuisblijven terwijl je naar een feestje moet, verzuimen van werk, vermijden van seks, allemaal voorbeelden van dingen die vrouwen met menorragie niet kunnen doen, omdat ze er simpelweg geen fut, zin en kracht voor hebben.

Oorzaken en oplossingen

Hoe dat komt? Mogelijke aanleidingen zijn een verstoorde hormoonbalansmyomen of poliepen in de baarmoeder, infecties van de baarmoeder(hals) of bloedingsafwijkingen. Gelukkig zijn er net zoveel oplossingen als oorzaken. Er is vast en zeker een behandeloptie te vinden die een eind maakt aan jouw maandelijkse hoopje ellende, ervoor zorgt dat je weer fit en vrolijk in het leven staat en geen feestje meer hoeft te missen!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?