6 tips om zelf je menstruatieklachten te verlichten!

16 december 2014
Menstruatie

Is het weer die tijd van de maand waarin buikpijn, gespannen borsten en stemmingswisselingen centraal staan en waarin je liever met een doos bonbons onder de dekens kruipt dan met je vriendinnen op stap gaat? Dan wordt het tijd om de rollen eens om te gooien en te zorgen dat jij als winnaar uit de bus komt tijdens deze maandelijkse strijd. Daarom hebben we een paar handige, simpele en praktische tips voor je opgesteld om het van jouw menstruatieklachten te winnen!

Doe aan lichaamsbeweging

Tijdens je ongesteldheid is dat lesje in de sportschool waarschijnlijk wel het laatste waar je zin in hebt. Helaas zal je er toch aan moeten geloven, want ladies, hoe tegenstrijdig het ook klinkt: sporten en bewegen verlicht juist de menstruatie. Dus kom in de benen, trek die sportbroek over je billen en pak dat lesje yoga in de sportschool nog even mee, ren een rondje door het park of ga een stukje fietsen. Mag je daarna weer languit op de bank.

Let op de juiste voeding

Voeding speelt een grote rol tijdens je menstruatie. Hoewel de kans groot is dat je snakt naar chocolade, suiker en een vette hap moeten we je weer teleurstellen. Tijdens je maandelijkse feestje draait het juist om het binnenkrijgen van de juiste vitaminen en mineralen in plaats van een wedstrijdje ‘wie eet het meeste chocolade?’.

Belangrijk dus, die voeding. Maar wat moet je dan precies eten en welke voedingsmiddelen kan je beter laten staan? Ten eerste verlies je tijdens je menstruatie veel ijzer en is het dus belangrijk om het ijzerniveau op pijl te houden. Ook voedingsmiddelen die veel calcium, vitamine D, magnesium en essentiële vetzuren bevatten, zijn goed om gedurende je ongesteldheid voldoende binnen te krijgen.

Etenswaren die je beter kan mijden, zijn onder andere: kauwgom, frisdranken, zout, suiker, cafeïne en alcohol. Drink vooral water en kruidenthee om je vochtbalans op pijl te houden en een opgeblazen gevoel tegen te gaan.

Zorg voor ontspanning

Gelukkig zijn niet alle tips om direct bij in huilen uit te barsten. Ook ontspannen en je rust pakken is namelijk van belang bij het verlichten van de menstruatie. Vooral als je last hebt van buikkrampen is het verstandig om rustig aan te doen. Als goedmakertje van de vorige twee punten mag je daarom ook schaamteloos genieten van een zen-momentje in een warm bad. Of sluit je even helemaal af en pak dat momentje van rust in de slaapkamer. Eventueel met een warme kruik voor op de buik of rug. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de klachten te verlichten.

Leer omgaan met stress

Stress heeft invloed op alles, zo ook op je menstruatie. Als je wordt blootgesteld aan veel spanning en stressmomenten, raken je hormonen uit evenwicht en dat kan van grote invloed zijn op je ongesteldheid. Zet kalmerende muziek op, neem een ontspannende massage of doe een paar rustgevende oefeningen om de stress de baas te zijn!

Mijn menstruatieklachten gaan niet over

Het kan dat je al genoeg sport, goed op je voeding let en rustmomentjes pakt alsof je leven er vanaf hangt en alsnog de menstruatie niet lichter wordt. In dat geval zijn er ook andere mogelijkheden om de hevige menstruatie de baas te worden. Er bestaan verschillende behandelopties voor vrouwen die lijden aan menorragie. Want als de ongesteldheid de overhand neemt en jij te vaak naar de wc moet rennen om je tampon te verwisselen, wordt het tijd om de handen in de mouwen te steken en het probleem aan te pakken.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?