Extreem bloedverlies tijdens de menstruatie en je ongesteldheid stoppen

Extreem bloedverlies tijdens de menstruatie en je ongesteldheid stoppen
3 October 2016
Menstruatie

Bij iedere vrouw is het wel eens door het hoofd geschoten: ik wil nóóit meer ongesteld worden! Soms lijkt het nog maar zo kort geleden dat je voor de laatste keer ongesteld was, maar toch ben je alweer een maand verder en begint het feestje weer van voor af aan. Voor de ene vrouw is dit een standaard ritueel waarbij simpelweg een paar tampons niet mogen ontbreken. Bij de ander ligt het helaas iets ingewikkelder.

Extreem bloedverlies: onregelmatig, klonterig en te veel

Hoe de menstruatie verloopt, is voor elke vrouw verschillend, maar bij sommige vrouwen is veel bloedverlies écht veel bloedverlies. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft éénvijfde van de vrouwen tussen de 35 en 55 jaar oud last van een hevige menstruatie: menorragie. Eén van de klachten hierbij is dat vrouwen veel langer ongesteld zijn dan gebruikelijk en de ongesteldheid gepaard gaat met extreem bloedverlies. Andere bijkomstigheden zijn tussentijds bloedverlies, pijn bij de menstruatie en klonterig bloedverlies.

De impact van extreem bloedverlies

Ondanks dat de klachten erg vervelend kunnen zijn, is menorragie gelukkig geen levensbedreigende aandoening. Wel kan extreem bloedverlies een grote impact hebben op je leven. Zo kun je je extra vermoeid voelen en bloedarmoede krijgen door ijzertekort. Maar niet alleen kun je worden belemmerd door lichamelijke klachten, ook geestelijk kan extreem bloedverlies uitputtend zijn. Veel vrouwen hebben constant de angst om door te lekken, vermijden sociale afspraken en zeggen sportlessen af. En dan hebben we het nog niet eens over de maandelijkse kledingcrisis en extra dosis wasgoed: welk ondergoed moet ik aan, in welke kleding is mijn maandverband niet te zien, krijg ik die vlekken nog wel uit m’n broek en ga zo nog maar even door. Hevige menstruaties kunnen bij veel vrouwen tot onzekerheid leiden.

De ongesteldheid stoppen of verminderen

Vrouwen die last hebben van extreem bloedverlies kunnen dit ervaren als een grote belemmering. Het is niet voor niets een medisch erkend probleem. Er zijn verschillende behandelingen die je hiervan af kunnen helpen. Zo kun je met de NovaSure-behandeling het baarmoederslijmvlies laten verwijderen. Deze behandeling kan bloedingen verminderen, maar ook helemaal laten stoppen. De gynaecoloog zal bij deze behandeling met behulp van radiofrequentie-energie het baarmoederslijmvlies verwijderen. Echter is deze behandeling niet geschikt voor vrouwen met een kinderwens. Heb je nog een kinderwens, dan kunnen hormoontherapie (Mirena spiraal), het verwijderen van de baarmoeder of het wegschrapen van het baarmoederslijmvlies ervoor zorgen dat jouw ongesteldheid minder wordt of zelfs helemaal stopt.

De gevolgen van een behandeling tegen extreme menstruaties

Aan elke behandeling zitten consequenties waar je goed over na moet denken. Zo ook aan de verschillende ingrepen bij extreem bloedverlies tijdens de menstruatie. Afhankelijk van de behandeling zijn er verschillende voor- en nadelen die je tegen elkaar moet afwegen. Als je een NovaSure-behandeling overweegt, moet je bijvoorbeeld zeker weten dat je geen kinderwens (meer) hebt. Het brengt namelijk grote risico’s met zich mee wanneer je na de behandeling alsnog zwanger wordt. Lees dus goed hoe elke behandeling in zijn werk gaat en zet dit af tegen jouw eigen wensen en behoeften. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat hetgeen wat voor jouw vriendin, zus of nicht heeft gewerkt, ook zo uitpakt bij jou.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?