Hevige menstruatieklachten behandelen zonder hormonen

Hevige menstruatieklachten behandelen zonder hormonen
10 juli 2017
Menstruatie

Vaak wordt bij hevige menstruatieklachten al snel toevlucht gevonden in hormoontherapie, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, een Mirena spiraal of een prikpil. Niet echt een blijvende oplossing en vaak ook niet zonder bijwerkingen. Pas als deze behandelingen niet aanslaan, wordt gekeken naar behandelmethodes zónder hormonen. Wat zijn die methodes en belangrijker: wat zijn de voor- en nadelen?

De menstruatiecyclus

De cyclus wordt gestuurd door hormonen, waarvan oestrogeen en progesteron de belangrijkste zijn. Een evenwicht van beide hormonen, zorgt ervoor dat je lichaam maandelijks baarmoederslijm opbouwt en weer afstoot (door te menstrueren). De grootste ‘boosdoeners’ van menstruatieklachten zijn dan ook – je raadt het misschien al – diezelfde hormonen. Er zijn allerlei factoren die de hormoonbalans kunnen beïnvloeden, maar de meest voorkomende (buiten zwangerschap), zijn toch wel:

 • (pre)menopauze
 • Stress
 • Medicijngebruik
 • Overmatige lichaamsbeweging
 • Ondervoeding
 • Polycysteus-ovariumsydroom (PCOS)
 • (stoppen met) hormoonrijke anticonceptie

Bijwerkingen van hormoontherapie

Doordat bij menstruatieklachten vaak wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans, ligt een behandeling in de vorm van hormoontherapie voor de hand. Terwijl in de meeste gevallen ook zónder hormonen behandeld kan worden. In veel gevallen zelfs beter, want los van het feit dat hormoonbehandelingen niet altijd aanslaan, brengt hormoontherapie veel bijwerkingen met zich mee. Enerzijds psychisch, want laten we eerlijk zijn, hormonale stemmingswisselingen liegen er vaak niet om. Maar ook lichamelijk kunnen hormonen voor veel ongemakken zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Acne – een meer dan vervelende bijwerking!
 • Gewichtstoename – zit niemand op te wachten!
 • Hoofdpijn – hoe naar?
 • Misselijkheid – kan ook je hele dag beïnvloeden
 • Pijnlijke borsten
 • Doorbraakbloedingen

Maar ook niet onbelangrijk: door hormoongebruik voel je je vaak niet 100% jezelf, het kan je libido aantasten en zéker tijdens je menstruatie kun je veranderen in een onuitstaanbaar persoon. Heeft iedereen last van, laten we wel wezen. Hormoonbehandelingen zijn bovendien een tijdelijke oplossing, gericht op het wegnemen van de symptomen en niet van het probleem zelf. Gelukkig zijn er ook behandelingen zonder hormonen, waarbij de bijwerkingen bovendien minimaal zijn.

Hevige menstruatie behandelen zonder hormonen

Er zijn diverse hormoonvrije methodes om hevige menstruatieklachten tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld NovaSure, MyoSure of een koperspiraal (tijdelijke oplossing). Een voor jou geschikte oplossing is natuurlijk geheel afhankelijk van je klachten. Soms kan een spiraal uitkomst bieden, terwijl de NovaSure-behandeling een methode is om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. MyoSure worden ingezet tegen poliepen of myomen. Kortom: de behandeling is geheel afhankelijk van de oorzaak. Hieronder de voor- en nadelen.

1. Novasure

Een innovatieve methode om ernstige menstruatieklachten (hevig bloedverlies en pijn) te verminderen door verwijdering van baarmoederslijmvlies (poliklinisch). Blijvende oplossing!

1. Novasure

Een innovatieve methode om ernstige menstruatieklachten (hevig bloedverlies en pijn) te verminderen door verwijdering van baarmoederslijmvlies (poliklinisch). Blijvende oplossing!

VoordelenNadelen
Eenmalige behandelingNiet geschikt voor vrouwen met kinderwens
Veilig, laagdrempelig en zonder voorbehandelingKan niet ongedaan worden gemaakt
Hoog slagingspercentageAnticonceptie blijft nodig
Snel herstel
Baarmoeder blijft behouden
Menstruatie vermindert of stopt zelfs helemaal

Lees meer over de NovaSure-behandeling

2. MyoSure

Relatief eenvoudige behandeling om poliepen en myomen in de baarmoeder te verwijderen.

VoordelenNadelen
Geschikt voor vrouwen met kinderwensMoet soms worden herhaald
Veilig, laagdrempelig en zonder voorbehandelingSlechts geschikt in specifieke gevallen
Hoog slagingspercentageAnticonceptie blijft nodig
Snel herstel
Baarmoeder(wand) blijft intact.
Bloedingen verminderen

Lees meer over de MyoSure-behandeling

3. Koperspiraal

Anticonceptiemiddel in de baarmoeder zonder hormonen

VoordelenNadelen
Betrouwbaar anticonceptiemiddel (>99%)Soms bijwerkingen zoals (buikpijn, tussentijds bloedverlies, etc.)
Na verwijdering, onmiddellijk vruchtbaarZelf geen invloed op je menstruatie
Geen hormonen, dus zelfs te gebruiken tijdens borstvoedingIn sommige gevallen infectiegevoelig
Relatief eenvoudig in te brengen (desgewenst onder plaatselijke verdoving)
5 tot 10 jaar beschermd
Menstruatieklachten nemen af of verdwijnen helemaal

Naast bovengenoemde oplossingen, kun je ook nog kiezen voor drastische oplossingen als baarmoederverwijdering (zeer permanent) of curettage (wegschrapen baarmoederslijmvlies). Wil je alle methodes tegen hevige menstruatieklachten eens rustig tegen elkaar afwegen? Bekijk dan het overzicht.

Bespreek de mogelijkheden met je huisarts

Wil jij eindelijk afrekenen met hevige menstruatieklachten? Maak dan een afspraak met de huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Want waarom zou je ermee rondlopen als er wellicht gewoon een oplossing is?

Een eventuele oplossing is natuurlijk geheel afhankelijk van je klachten. Soms kan een spiraal uitkomst bieden, terwijl de NovaSure-behandeling een methode is om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. MyoSure worden ingezet tegen poliepen of myomen. Kortom: de behandeling is geheel afhankelijk van de oorzaak.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?