Gynaecologen over hevig bloedverlies

11 juni 2014
Menstruatie

Langzame verandering in hormoonhuishouding.

Marlies Bongers, gynaecoloog in het Máxima Medisch Centrum, zegt er het volgende over: “Er zijn veel vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies, maar ze lopen er gewoon mee door. Dat is het nadeel van vrouwen, we zijn stoer en denken al snel: het hoort erbij. Terwijl hevig menstrueel bloedverlies een grote impact op je leven kan hebben. Het is ook niet zo dat ze van de een op de andere dag hevig bloedverlies hebben. Veel vrouwen hebben er pas op latere leeftijd last van. Boven de 40 verschuift de hormoonspiegel, waardoor de menstruatie heviger kan worden. Vrouwen gaan er stapje voor stapje in mee en zien vaak niet hoe hun leven er door wordt beïnvloed.”

Hevig menstrueel bloedverlies heeft invloed op het hele gezin

“Het is niet alleen een vrouwenprobleem”, zo stelt Marchien van Baal (gynaecoloog in het Flevoziekenhuis) in het filmpje over de Draag-Weer-Wit Week. Het hele gezin lijdt er onder als de vrouw des huizes een week per maand is uitgeschakeld door hevige menstruaties. Ze vindt dan ook dat dit onderwerp thuis hoort in kranten als het NRC Handelsblad en De Telegraaf. Én niet alleen in Libelle en Margriet.”

Invloed van hevige menstruatie op het sociale leven

Ongeveer 85 procent van de vrouwen met overmatig bloedverlies voelt zich moe en misselijk. 77 procent is gedeprimeerd of humeurig, 76 procent ervaart hevige krampen en 69 procent heeft last van hoofdpijn. Bovendien verzuimd 1 op de 12 vrouwen meer dan een week werk tijdens de menstruatie. Deze klachten kunnen het dagelijks leven compleet in de war schoppen. Ook voor de partner en kinderen is het elke maand weer een moeilijke periode als hun vrouw/moeder tijdelijk is uitgeschakeld door hevig bloedverlies.Artsen streven er naar de kwaliteit van leven te verbeteren. Als gynaecoloog kan je dus een zeer grote invloed hebben op iemands leven, op sociaal, emotioneel en lichamelijk gebied. Gynaecologen nemen deze klachten daarom ook heel serieus. Wacht dus niet te lang met een doktersbezoek wanneer je last heb van hevig bloedverlies.

Heb jij ook een vraag voor een gynaecoloog? Via dit formulier kan je je vraag stellen en zal Gynacoloog Vera Haitsma je vraag via de mail beantwoorden.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?