Zonder menstruatieklachten het nieuwe jaar in

Zonder menstruatieklachten het nieuwe jaar in
28 december 2015
Menstruatie

Daar sta je dan, in je chique jurk met een champagneglas in je ene hand en een half afgekloven oliebol in je andere hand jezelf ongemakkelijk naar de wc te wurmen. Het is oudjaarsavond en ondanks het feit dat het thema dit jaar geen ‘all white’ is (thank god!), voel je je alsnog opgelaten. Het maandelijkse feest gaat op 31 december helaas gewoon door waardoor je jezelf nog net op tijd het toilet in probeert te snellen. Voor de derde keer op de avond. Dit moet toch anders kunnen?

Met menstruatiepijn en pms-klachten op de bank

Voor vrouwen die last hebben van een heftige menstruatie kan de laatste dag van het jaar er met een beetje pech inderdaad zo uitzien. Onbezorgd oliebollen eten en de oudejaarsconference kijken zit er niet in en maakt plaats voor een avond met veel bezoekjes aan het toilet of, nog erger, in je kloffie thuis op de bank. Want door die krampen in de buik, nerveuze gevoelens en stemmingswisselingen is genieten van een glaasje champagne en knapperige oliebol simpelweg lichamelijk en emotioneel te veel gevraagd.

Een eind aan het jaar én die langdurige menstruatie!

Wat veel vrouwen met hevige menstruaties zich niet realiseren, is dat het nieuwe jaar voor hen ook lachend, proostend en genietend kan beginnen. Vaak wordt gedacht dat die ‘heavy flow’ en ‘bloody hell’ er nu eenmaal bij horen, maar hevig menstrueel bloedverlies (of met een duur woord ‘menorragie’) is een erkende, medische aandoening waar verschillende behandelingen voor bestaan.

Meerdere oplossingen bij ongesteldheidspijn en menstruatieklachten

Hevig bloedverlies komt in veel gevallen geleidelijk opzetten waardoor je als vrouw niet beseft dat je te maken hebt met een medisch probleem dat door het ondergaan van de juiste behandeling kan worden opgelost. Er zijn verschillende behandelopties die jou in het nieuwe jaar de regie over je leven terug kunnen geven:

  • De NovaSure-behandeling, een korte ingreep waarbij het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd;
  • De MyoSure-behandeling, een oplossing voor vrouwen die last hebben van veel bloedverlies tijdens de menstruatie veroorzaakt door myomen of poliepen;
  • Baarmoederverwijdering, een zware operatie waarbij de volledige baarmoeder wordt verwijderd;
  • Hormoontherapie, een behandeling met hormonale middelen die het baarmoederslijmvlies dunner maakt en het bloedverlies tijdens de menstruatie zo vermindert;
  • Dilatatie & Curettage, een ingreep waarbij de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies wordt weggeschraapt.

Op de algemene pagina met oplossingen vind je een handig overzicht van alle behandelingen en kun je alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

Maak van het oplossen van je hevige menstruatie je goede voornemen!

Ondanks het feit dat oud en nieuw een perfect moment lijkt om ongesteld te zijn (nu kan je immers met een geldige reden vijf oliebollen achter elkaar naar binnen werken), ligt dit bij één op de vijf vrouwen dus iets genuanceerder. Verdiep je daarom – naast gezonder te eten en meer tijd voor jezelf te nemen – in de mogelijke oplossingen bij veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Zo kun je goed voorbereid naar de huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar de gynaecoloog zodat je in het nieuwe jaar in ieder geval één goed voornemen van je lijst kan afvinken!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?