Wanneer verlies ik te veel bloed tijdens mijn menstruatie?
Sommige vrouwen hebben er al last van bij hun eerste menstruatie, bij andere vrouwen komt het pas opzetten als ze in de overgang terechtkomen. Maar of je nu 13, 33 of 50 bent, hevige menstruaties met veel bloedverlies zijn belemmerend, maar kunnen gelukkig effectief worden aangepakt!
Normaal of veel bloedverlies
Normaal, hevig of juist onregelmatig. Het kan moeilijk zijn om jouw menstruatie in een hokje te stoppen als je niet beter weet. Het is over het algemeen geen onderwerp dat je tijdens een gezellig etentje met je vriendinnen even aansnijdt en veel vergelijkingsmateriaal is er daardoor misschien niet. Onderstaande kenmerken kunnen je daarom helpen om te bepalen of jouw menstruatie onder de noemer ‘hevig’ valt en je er dus goed aan doet om bij de dokter aan de bel te trekken.
Wat is een hevige menstruatie?
Een normale menstruatieperiode duurt zo’n vier tot zeven dagen, geeft geen belemmerende klachten, heeft een cyclus die 21 tot 35 dagen kan duren en heeft voldoende bescherming aan enkel een tampon of maandverband die om de vier à vijf uur moet worden vervangen. Eitje dus! Een hevige menstruatie brengt daarentegen wat vervelendere klachten met zich mee. Je hebt te maken met een zware menstruatie als:•Je vaker dan vier tot vijf uur je maandverband of tampon moet vervangen;
- Je menstruatiecyclus korter duurt dan 21 dagen;
- Je een langdurige menstruatie hebt van meer dan zeven dagen;
- Je dubbele bescherming (tampon én mandverband) nodig hebt om doorlekken te voorkomen.
Symptomen van een hevige menstruatie
Het is echter zeker niet alleen het vele bloedverlies dat de klok slaat bij een zware menstruatie. Juist de combinatie van alle symptomenmaakt de week (als het al niet langer duurt) op zijn zachtst gezegd zo ongezellig. Naast het vele bloeden (al dan niet met tussentijds bloedverlies en/of klonten bloed) kun je ook last hebben van heftige menstruatiepijn, allerhande PMS-symptomen en kan je je door het gebrek aan ijzer wat er door de bloedingen ontstaat lusteloos, duizelig en vermoeid voelen.
Veel is gewoon te veel
Het oordeel of veel voor jou té veel is, is uiteindelijk aan jezelf. Het is belangrijk dat je bij twijfel niet blijft doorlopen en een afspraak maakt bij de huisarts. Hij is degene die je vervolgens kan doorverwijzen naar de gynaecoloog om paal en perk te stellen aan jouw vermoeidheidsklachten en menstruatiepijn met een passende behandeling. Het kan handig zijn om je voor te bereiden op dit gesprek met de huisarts door je klachten goed in kaart te brengen aan de hand van een menstruatiekalender. Twijfel je nog of heb je even geen tijd om een afspraak te maken? Stel online je vraag aan gynaecoloog Vera Haitsma!