Heb ik een vleesboom in mijn baarmoeder? Dit zijn de klachten!

Heb ik een vleesboom in mijn baarmoeder? Dit zijn de klachten!
5 september 2016
MyoSure

Ongeveer 30 procent van de vrouwen in Nederland heeft één of meerdere vleesbomen in de baarmoeder. Dat klinkt misschien eng en lijkt misschien veel, maar gelukkig zijn vleesbomen niet kwaadaardig en hebben de meeste vrouwen nergens last van. Daarbij zijn er verschillende behandelingen die vleesbomen kunnen verwijderen als deze bij jou wel voor klachten zorgen.

Oorzaak van een vleesboom in de baarmoeder

Een vleesboom (ook wel myoom, leiomyoom of fibroom genoemd) is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder. Hoe je aan een vleesboom komt, is nog niet precies duidelijk. Wel is bekend dat hormonen een rol spelen bij de groei van myomen. Ook erfelijkheid (als jouw moeder myomen heeft/had, is de kans dat jij ze ook krijgt drie keer zo groot) en ras (donkere vrouwen hebben er vaker last van) kunnen van invloed zijn op het ontstaan van een myoom.

Lees ook: Waarom heeft de ene vrouw wel en de andere geen last van klachten door myomen.

Bij welke klachten moet je denken aan vleesbomen?

Vleesbomen zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar kunnen wel verschillende klachten met zich meebrengen:

  • Je kunt verschillende menstruatieklachten ondervinden. Zo kun je door vleesbomen hevig en onregelmatig bloedverlies hebben, maar ook pijn tijdens je menstruatie of tussentijdse bloedingen;
  • Je kunt pijn hebben tijdens het vrijen;
  • Je kunt een druk voelen op de blaas en/of moeite hebben met het ophouden van je plas;
  • Je kunt pijn in de onderrug ervaren;
  • Je kunt moeilijker zwanger worden (een myoom bemoeilijkt de innesteling van een eicel in de baarmoeder).

Geen last van klachten bij vleesbomen

Heb je een vleesboom in je baarmoeder, maar heb je geen last van klachten? Lucky you! Een behandeling is dan niet nodig. Wel is het goed om regelmatig de groei van de vleesboom bij de gynaecoloog te laten controleren (ongeveer elke drie tot zes maanden). Wordt het myoom te groot, dan kan deze tijdig worden verwijderd.

Vleesbomen verwijderen met MyoSure

Leveren de vleesbomen bij jou wel klachten op, dan zijn er gelukkig behandelingen die je hiervan af kunnen helpen. Zo helpt de MyoSure-behandeling tegen klachten die worden veroorzaakt door vleesbomen aan de baarmoederwand. Bij de behandeling brengt de gynaecoloog een instrument in de baarmoeder waarmee vleesbomen worden verwijderd. Het verwijderen van een vleesboom van zo’n drie centimeter duurt ongeveer tien minuten. De behandeling is meestal poliklinisch, waardoor je dezelfde dag nog naar huis kunt.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?